Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

  0:52aktualizováno  0:52
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.

Vepřová panenka se švestkami a houbami | foto: Podravka

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami

Ingredience pro 6 osob:

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami
  • 6 plátků bagety nebo italského chleba
  • máslo či margarín (ideálně s olivovým olejem)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 2 hrsti hlívy (lišek, hnědých žampionů)
  • 50 ml suchého červeného vína
  • ocet balsamico
  • 200 g ricotty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 - 3 větvičky tymiánu
  • lanýžový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě, nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou.

Mezitím připravte houby. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další 3 až 5 minut. Přilijte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.

Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem.

Plátky bagety potřete margarínem či máslem a navrstvěte libovolně tymiánovou riccotu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.

Flíčky na houbách

Ingredience:

Zapečené fleky s houbami
  • 500 g fleků
  • lesní houby podle chuti
  • sůl, kmín, pepř
  • 1 menší cibule
  • tuk
  • 2 vejce
  • mléko
  • čerstvé oregano (čerstvá petržel)

Postup:

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Flíčky v ní uvaříme téměř doměkka a scedíme. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku a předem osmahnuté cibulce. Osolíme je a přidáme špetku kmínu a pepře. Promícháme s uvařenými flíčky. Pekáček vymastíme, rozložíme na něj flíčky s houbami, zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka a zapečeme cca 30 minut. Po vytažení z trouby ozdobíme snítkami oregana (nebo petrželky) a ihned podáváme. Můžeme doplnit sterilovanými okurkami či čerstvou zeleninou.

Šunkový koláč s houbami

Ingredience:

Šunkový koláč s houbami
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 120 g vepřové vařené šunky na proužky
  • 150 g hub
  • 1 cibule
  • 250 g mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 30 g másla
  • 10 cl bílého vína
  • sůl a pepř

Postup:

Nakrájíme šunku na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Tip: Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.

Vepřová panenka se sušenými švestkami

Ingredience na 4 porce:

Vepřová panenka se švestkami a houbami
  • 40 g pancetty
  • 20 g másla
  • 300 g hub (žampiony, šitake)
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 800 g vepřové panenky

Postup:

Pancettu nakrájíme na kostky a orestujeme na pánvi. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění na něm 10 minut restujeme nakrájené houby, sušené švestky a okurky. Následně přidáme 500 ml vody a kostku hovězího bujónu. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nedosáhne požadované hustoty. Maso nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z obou stran. Medailonky následně přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýží, nebo zeleninovým salátem.

Dubákové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Dubákové rizoto
  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 2 PL tuku
  • 250 g čerstvých, nebo mražených hřibů dubových
  • 1 šalotka
  • 100 g parmezánu
  • 150 ml sladké smetany
  • 0,5 dcl bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • limetka/citron
  • sůl, koření a bylinky na ozdobení

Postup:

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku a zalijeme 750 ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na tuku orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme posypané parmezánem a čerstvými bylinkami.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Ilustrační foto.
Dojetí nebo rozbušené srdce. Ženy a muži prožívají deprese jinak

Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám...  celý článek

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.