Doporučujeme

Lasagne po houbařsku | foto: In Images

Houbová exotika

Smaženici i bedlové řízky už jste měli a teď uvažujete nad houbovou úrodou, co ještě spáchat? Zkuste něco úplně nového.

CO JSTE O NICH MOŽNÁ NEVĚDĚLI

* podle starých pověr rostou nejvíce houby za úplňku
* pravý hřib roste průměrně 10 dnů, vliv na něj má podnebí, druh lesa a množství srážek
* usušené houby můžete rozmixovat na prášek a pak ho používat jako koření
* mražené houby přidávejte do polévek, omáček či ragů bez rozmrazování 



Lišky s panenkou a rösti

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 600 až 800 g vepřové panenky
* olej na smažení

Na rösti:
* 600 g brambor
* 1 velké vejce
* 1 lžíce mouky
* sůl, tymián

Na omáčku:
* 600 g směsi hub, nejlépe lišek a ryzců
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 cibule
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 200 ml smetany

1. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny. Přidejte ostatní suroviny a smažte v oleji.

2. Mezitím rozehřejte máslo nebo olej, opečte na něm krátce houby a cibuli, dokud nezměknou. Vyjměte z pánve a pánev vraťte na oheň.

3. Na horkém tuku opracujte maso nakrájené na vyšší plátky a uložte na teplé místo.

4. Do tuku vmíchejte hořčici a smetanu, a až bude směs vřít, vsypte houby, nechte prohřát a pak přelijte panenky.


TIP
Místo pracných bramborových placiček rösti se k panence hodí i bramborová kaše. 



Lasagne po houbařsku

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut + 45 minut na pečení

* 1 balení lasagní (asi 250 g)
* 700 g lišek, ši-take, hlívy, hříbků, nebo žampionů - podle možností
* 150 g slaniny
* 1 velká cibule
* 2 lžíce oleje
* tymián, sůl, pepř
* 200 g strouhaného sýra
* 1 stroužek česneku

Na bešamel:
* 4 lžíce másla
* 3 lžíce mouky
* 750 ml mléka
* bobkový list, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek

1. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přisypte tymián a houby. Duste, dokud nezměknou, podle tvrdosti je to něco mezi 10 a 15 minutami. Vyjměte z pánve houby, vsypte slaninu nakrájenou na kostičky a opracujte.

2. Na bešamel nechte pomalu rozpustit máslo, vsypte mouku, a až se spojí s máslem, vlijte mléko. Pořád míchejte, vložte bobkový list a míchejte do zhoustnutí - 10 až 15 minut. List vyjměte, dochuťte solí a pepřem.

3. Hranatou zapékací mísu vytřete přepůleným stroužkem česneku a rozpuštěným máslem. Vlijte trochu bešamelu, vložte plát lasagní, poklaďte houbovou směsí, sýrem a slaninou, zalijte trochou omáčky a střídejte do vyčerpání surovin. Vršek přiklopte plátem, zalijte zbytkem bešamelu a zasypte sýrem.

4. Pečte přiklopené 30 minut na 200 °C, pak na čtvrt hodiny poklop sejměte, aby lasagne měly hezkou kůrku.
Sýry do lasagní volte podle druhu hub - k méně výrazným žampionům se hodí grubere nebo parmazán, chuťově zajímavým ryzcům nebo šitake nechá vyniknout tučnější eidam.

Zapečené kuře s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut na pečení

* 4 menší kuřecí prsa bez kůže
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 4 velké nebo 8 malých pastináků
* 500 g celých žampionů
* 250 ml 12% smetany
* 4 lžíce strouhanky
* 4 lžíce strouhaného sýra
* po 1 lžíci tymiánu, rozmarýnu, šalvěje

1. Na másle či oleji zprudka opečte z obou stran naklepané maso.

2. Pastinák oloupejte, rozkrojte podélně a nakrájejte na špalíčky dlouhé 4 cm. Do zapékací formy vložte kuřecí prsa, celé houby a kousky pastináku.

3. Osolte smetanu, přidejte nastrouhaný sýr, strouhanku a najemno nasekané bylinky. Zalijte smetanovou omáčkou suroviny v míse a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pastinák je podobný petrželi, ale má mnohem jemnější, mírně sladkou chuť.

Nádivka s hříbky

FORMA 20 X 9 CENTIMETRŮ

Příprava: 35 minut + 30 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 10 hezkých hříbků v celku
* 250 g nasekaných hub
* 1 až 2 lžíce másla
* 1 menší cibule
* 2 vejce
* 150 ml smetany
* 50 g vlašských jader
* sůl, pepř, kmín, majoránka

1. Na másle osmahněte cibulku, přidejte nasekané houby. Mezitím ve vroucí osolené vodě povařte celé hříbky, asi 5 minut.

2. Do pánve s cibulkou a houbami přidejte sůl a koření, houby duste 25 až 30 minut, dokud se z nich nevypaří všechna tekutina. Pánev dejte z ohně. Vlijte do směsi smetanu a po jednom vmíchejte vejce a nasekané ořechy.

3. Formu na biskupský chlebíček vyložte vyváleným těstem tak, aby na všech stranách přesahovalo okraje o 10 centimetrů. Vlijte dvě třetiny směsi, vložte hříbky, zalijte zbývající směsí a zabalte.

4. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne.

Houbový závin


* 200 g hladké mouky
* 1 vejce
* 2 lžíce oleje
* špetka soli

Na náplň:
* 650 g hub nakrájených na plátky
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce másla nebo sádla
* bazalka, tymián, rozmarýn
* 2 lžíce zakysané smetany nebo pomazánkového másla * strouhanka na vysypání závinu

1. Suroviny na těsto smíchejte, přilijte asi 60 ml vlažné vody a minimálně pět minut zpracovávejte nejdříve v míse, pak na vále. Koule těsta by se měla lesknout. Těsto uložte na půl hodiny až hodinu do teplé mísy a přikryjte.

2. Čekání si zkraťte přípravou houbové náplně: na másle nebo sádle zpěňte cibulku, na plátky nakrájený česnek a vložte plátky hub. Přisypte usekané bylinky a nechte dusit 15 minut, nebo dokud houby nezměknou. Pánev odstraňte z ohně a vmíchejte pomazánkové máslo nebo zakysanou smetanu.

3. Na pomoučené utěrce vyválejte těsto, posypte strouhankou a poklaďte houbovou směsí. Zatočte, okraje ohněte pod závin a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

4. Po 50 minutách zkontrolujte, do hodiny by měl být závin upečený. Můžete ho jíst studený, ale i teplý, zalitý ohřátou smetanou s upraženými lupínky mandlí. Jako příloha se hodí zeleninový salát.


  • Vybrali jsme pro Vás