Houbová exotika

  0:23
Smaženici i bedlové řízky už jste měli a teď uvažujete nad houbovou úrodou, co ještě spáchat? Zkuste něco úplně nového.

Lasagne po houbařsku | foto: In Images


CO JSTE O NICH MOŽNÁ NEVĚDĚLI

* podle starých pověr rostou nejvíce houby za úplňku
* pravý hřib roste průměrně 10 dnů, vliv na něj má podnebí, druh lesa a množství srážek
* usušené houby můžete rozmixovat na prášek a pak ho používat jako koření
* mražené houby přidávejte do polévek, omáček či ragů bez rozmrazování 



Lišky s panenkou a rösti

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 600 až 800 g vepřové panenky
* olej na smažení

Na rösti:
* 600 g brambor
* 1 velké vejce
* 1 lžíce mouky
* sůl, tymián

Na omáčku:
* 600 g směsi hub, nejlépe lišek a ryzců
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 cibule
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 200 ml smetany

1. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny. Přidejte ostatní suroviny a smažte v oleji.

2. Mezitím rozehřejte máslo nebo olej, opečte na něm krátce houby a cibuli, dokud nezměknou. Vyjměte z pánve a pánev vraťte na oheň.

3. Na horkém tuku opracujte maso nakrájené na vyšší plátky a uložte na teplé místo.

4. Do tuku vmíchejte hořčici a smetanu, a až bude směs vřít, vsypte houby, nechte prohřát a pak přelijte panenky.


TIP
Místo pracných bramborových placiček rösti se k panence hodí i bramborová kaše. 



Lasagne po houbařsku

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut + 45 minut na pečení

* 1 balení lasagní (asi 250 g)
* 700 g lišek, ši-take, hlívy, hříbků, nebo žampionů - podle možností
* 150 g slaniny
* 1 velká cibule
* 2 lžíce oleje
* tymián, sůl, pepř
* 200 g strouhaného sýra
* 1 stroužek česneku

Na bešamel:
* 4 lžíce másla
* 3 lžíce mouky
* 750 ml mléka
* bobkový list, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek

1. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přisypte tymián a houby. Duste, dokud nezměknou, podle tvrdosti je to něco mezi 10 a 15 minutami. Vyjměte z pánve houby, vsypte slaninu nakrájenou na kostičky a opracujte.

2. Na bešamel nechte pomalu rozpustit máslo, vsypte mouku, a až se spojí s máslem, vlijte mléko. Pořád míchejte, vložte bobkový list a míchejte do zhoustnutí - 10 až 15 minut. List vyjměte, dochuťte solí a pepřem.

3. Hranatou zapékací mísu vytřete přepůleným stroužkem česneku a rozpuštěným máslem. Vlijte trochu bešamelu, vložte plát lasagní, poklaďte houbovou směsí, sýrem a slaninou, zalijte trochou omáčky a střídejte do vyčerpání surovin. Vršek přiklopte plátem, zalijte zbytkem bešamelu a zasypte sýrem.

4. Pečte přiklopené 30 minut na 200 °C, pak na čtvrt hodiny poklop sejměte, aby lasagne měly hezkou kůrku.
Sýry do lasagní volte podle druhu hub - k méně výrazným žampionům se hodí grubere nebo parmazán, chuťově zajímavým ryzcům nebo šitake nechá vyniknout tučnější eidam.

Zapečené kuře s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut na pečení

* 4 menší kuřecí prsa bez kůže
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 4 velké nebo 8 malých pastináků
* 500 g celých žampionů
* 250 ml 12% smetany
* 4 lžíce strouhanky
* 4 lžíce strouhaného sýra
* po 1 lžíci tymiánu, rozmarýnu, šalvěje

1. Na másle či oleji zprudka opečte z obou stran naklepané maso.

2. Pastinák oloupejte, rozkrojte podélně a nakrájejte na špalíčky dlouhé 4 cm. Do zapékací formy vložte kuřecí prsa, celé houby a kousky pastináku.

3. Osolte smetanu, přidejte nastrouhaný sýr, strouhanku a najemno nasekané bylinky. Zalijte smetanovou omáčkou suroviny v míse a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pastinák je podobný petrželi, ale má mnohem jemnější, mírně sladkou chuť.

Nádivka s hříbky

FORMA 20 X 9 CENTIMETRŮ

Příprava: 35 minut + 30 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 10 hezkých hříbků v celku
* 250 g nasekaných hub
* 1 až 2 lžíce másla
* 1 menší cibule
* 2 vejce
* 150 ml smetany
* 50 g vlašských jader
* sůl, pepř, kmín, majoránka

1. Na másle osmahněte cibulku, přidejte nasekané houby. Mezitím ve vroucí osolené vodě povařte celé hříbky, asi 5 minut.

2. Do pánve s cibulkou a houbami přidejte sůl a koření, houby duste 25 až 30 minut, dokud se z nich nevypaří všechna tekutina. Pánev dejte z ohně. Vlijte do směsi smetanu a po jednom vmíchejte vejce a nasekané ořechy.

3. Formu na biskupský chlebíček vyložte vyváleným těstem tak, aby na všech stranách přesahovalo okraje o 10 centimetrů. Vlijte dvě třetiny směsi, vložte hříbky, zalijte zbývající směsí a zabalte.

4. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne.

Houbový závin


* 200 g hladké mouky
* 1 vejce
* 2 lžíce oleje
* špetka soli

Na náplň:
* 650 g hub nakrájených na plátky
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce másla nebo sádla
* bazalka, tymián, rozmarýn
* 2 lžíce zakysané smetany nebo pomazánkového másla * strouhanka na vysypání závinu

1. Suroviny na těsto smíchejte, přilijte asi 60 ml vlažné vody a minimálně pět minut zpracovávejte nejdříve v míse, pak na vále. Koule těsta by se měla lesknout. Těsto uložte na půl hodiny až hodinu do teplé mísy a přikryjte.

2. Čekání si zkraťte přípravou houbové náplně: na másle nebo sádle zpěňte cibulku, na plátky nakrájený česnek a vložte plátky hub. Přisypte usekané bylinky a nechte dusit 15 minut, nebo dokud houby nezměknou. Pánev odstraňte z ohně a vmíchejte pomazánkové máslo nebo zakysanou smetanu.

3. Na pomoučené utěrce vyválejte těsto, posypte strouhankou a poklaďte houbovou směsí. Zatočte, okraje ohněte pod závin a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

4. Po 50 minutách zkontrolujte, do hodiny by měl být závin upečený. Můžete ho jíst studený, ale i teplý, zalitý ohřátou smetanou s upraženými lupínky mandlí. Jako příloha se hodí zeleninový salát.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...