Jablečný grog
Množství: pro 1 osobu
- 200 ml jablečného moštu
- 40 ml rumu (může být i "spiced")
- 2 lžičky hnědého cukru
- mletá skořice dle chuti
- plátek citronu nebo jablka
- celá skořice
1. Jablečný mošt ohřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme.
2. Do silnostěnné skleničky nebo hrnečku nalijeme rum, zalijeme horkým moštem, přidáme cukr a skořici a zamícháme.
3. Nakonec vložíme pro ozdobu celou skořici a ozdobíme plátkem citronu nebo čerstvého jablka.
Tip: Místo hnědého cukru můžeme osladit medem nebo javorovým sirupem.
Opilá horká čokoláda
Množství: pro 1 osobu
- 150 ml plnotučného mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 ml rumu
- 80 g kvalitní hořké čokolády
- cukr dle chuti
- šlehačka a kakao na ozdobení
1. Mléko a smetanu opatrně ohřejeme a odstavíme z plotny. Přilijeme rum.
2. Do hrnce přidáme cukr a nalámanou čokoládu. Počkáme, dokud se zcela nerozpustí.
3. Promícháme a zdobíme šlehačkou a kakaem.
Tip: Místo kakaa můžeme na posypání použít mletou nebo strouhanou čokoládu.
Krakonošovy kapky
Množství: pro 1 osobu
- 40 ml rumu
- 40 ml griotky
- horká voda na zalití
- cukr dle chuti
- pomeranč
- hřebíček
1. Do hrnku nebo silnostěnné sklenice nalijeme rum a griotku.
2. Zalijeme vařící vodou a osladíme dle chuti (někomu stačí jen sladká chuť griotky).
3. Ozdobíme kouskem omytého pomeranče, do jehož kůry jsme zapíchali hřebíček, a podáváme.