Doporučujeme

Po lyžování nebo mrazivé vycházce přijde vhod něco teplého, sladkého a voňavého k pití s kapkou alkoholu. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Horké zimní nápoje, po kterých už nesmíte na lyže ani za volant

  • 7
Možná to nevíte, ale na sjezdovce platí stejné pravidlo jako na silnici - měli byste se zahřívat leda čajem s citronem a alkoholem posilněné horké nápoje si nechat až domů či do chaty ke kamnům. Co takhle zkusit navečer pro změnu něco jiného než klasický grog nebo svařák?

Jablečný grog

Jablečný grog

Množství: pro 1 osobu

  • 200 ml jablečného moštu
  • 40 ml rumu (může být i "spiced")
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • mletá skořice dle chuti
  • plátek citronu nebo jablka
  • celá skořice

1. Jablečný mošt ohřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme.

2. Do silnostěnné skleničky nebo hrnečku nalijeme rum, zalijeme horkým moštem, přidáme cukr a skořici a zamícháme.

3. Nakonec vložíme pro ozdobu celou skořici a ozdobíme plátkem citronu nebo čerstvého jablka.

Tip: Místo hnědého cukru můžeme osladit medem nebo javorovým sirupem.

Opilá horká čokoláda

Opilá horká čokoláda

Množství: pro 1 osobu

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml rumu
  • 80 g kvalitní hořké čokolády
  • cukr dle chuti
  • šlehačka a kakao na ozdobení

1. Mléko a smetanu opatrně ohřejeme a odstavíme z plotny. Přilijeme rum.

2. Do hrnce přidáme cukr a nalámanou čokoládu. Počkáme, dokud se zcela nerozpustí.

3. Promícháme a zdobíme šlehačkou a kakaem.

Tip: Místo kakaa můžeme na posypání použít mletou nebo strouhanou čokoládu.

Krakonošovy kapky

Krakonošovy kapky

Množství: pro 1 osobu

  • 40 ml rumu
  • 40 ml griotky
  • horká voda na zalití
  • cukr dle chuti
  • pomeranč
  • hřebíček

1. Do hrnku nebo silnostěnné sklenice nalijeme rum a griotku.

2. Zalijeme vařící vodou a osladíme dle chuti (někomu stačí jen sladká chuť griotky).

3. Ozdobíme kouskem omytého pomeranče, do jehož kůry jsme zapíchali hřebíček, a podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás