Horké nápoje pro mrazivé dny. Zahřeje vás zázvor, skořice i rum

  11:04
Po krátké oblevě se zase i denní teploty přesunuly pod nulu, a tak se často vracíme domů se zkřehlými prsty a promrzlým tělem. Nejlepším lékem na chlad je teplo, a když je ještě navíc ve skleničce, pěkně voní a skvěle chutná, pak je rozmrzání mnohem příjemnější.

Cider punč | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do přípravy horkého nápoje, je dobré si připomenout několik důležitých věcí. Třeba to, že alkohol by se neměl vařit, a tak víno na svařák nepřivádějte až k bodu varu, ale stáhněte ho z plotny o chvíli dřív, a pálenky nebo rum do pití přilévejte až úplně nakonec.

Naopak koření prospěje, když se v tekutině chvilku prohřeje, dostane tak možnost pořádně rozvinout všechny vůně, které v sobě skrývá. Jestli nemáte rádi, když v nápoji něco plave, přeceďte koření (a třeba taky strouhaný zázvor) přes cedník nebo je předem zabalte do plátýnka, půjde pak z kastrolu lépe vyndat najednou.

Nejlepší na servírování jsou sklenice ze skla, které odolá vysokým teplotám, ve kterých vynikne vzhled horkého nápoje. Pokud ho před podáváním budete nalévat třeba do skleněného džbánku a nejste si jisti, že vysoké teploty snese, ponořte do něj předtím lžíci nebo vidličku a horký nápoj lijte přes ni – kov odvede část horka pryč a sklo nepraskne.

Horký pomeranč

Ingredience:

Horký pomeranč
  • 1 l pomerančového džusu
  • 1-2 cm zázvoru
  • koření dle chuti (badyán, kardamom, skořice, hřebíček)
  • 4 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Pomerančový džus nalijeme do kastrolu, přidáme do něj koření i nastrouhaný oloupaný zázvor a pomalu přivedeme k varu. Vaříme asi tři minuty.
  2. Do odstaveného kastrolu vmícháme med a necháme ho dokonale rozpustit.
  3. Ještě horký nápoj přelijeme přes cedník do silnostěnných skleniček a podáváme.

Tip: Můžete ozdobit plátkem pomeranče a přidat malého panáka slivovice.

Cider punč

Ingredience:

Cider punč
  • 1 l jablečného cideru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 6 tyčinek skořice
  • hřebíček
  • citronová šťáva
  • křížaly
  • plátky citronu a pomeranče na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Jablečný cider smícháme v hrnci s javorovým sirupem, přidáme skořice a hřebíček a přivedeme k varu. Odstavíme, vložíme křížaly a necháme asi deset minut odstát, aby se chutě spojily.
  2. Nakonec znovu ohřejeme, přilijeme trochu citronové šťávy, nalijeme do skleniček a ozdobíme plátky citronu a pomeranče.

Tip: Pokud chcete získat trochu ostřejší nápoj, vylepšete ho bílým nebo tmavým rumem. Můžete také přidat na kostičky nakrájené jablko.

Karamelový svařák

Ingredience:

Karamelový svařák
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1/2 l vařicí vody
  • koření dle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
  • 1 l červeného vína
  • kandovaná pomerančová kůra
  • 1 cl rumu
  • šťáva z citronu a krupicový cukr

Pracovní postup:

  1. Hrnec se silným dnem dáme na sporák a zahřejeme, nasypeme třtinový cukr a připravíme z něj tmavší karamel (pozor ale, ať ho nepřipálíte, byl by hořký!). Mezitím přivedeme k varu půl litru vody a vařicí ji opatrně vmícháme do hotového karamelu. Přidáme koření a několik minut povaříme.
  2. Pak přilijeme víno a přivedeme téměř k varu. Nevaříme! Před podáváním přilijeme rum.
  3. Naléváme do sklenic, jejichž okraje jsme předtím namočili do citronové šťávy a potom do misky s krupicovým cukrem. Zdobíme kandovanou pomerančovou kůrou.
Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...