Doporučujeme

Jablečný punč.

Jablečný punč. | foto: Isifa

Horké a silné: recepty na nápoje, které vás zahřejí v sychravém počasí

  • 7
V chladných podzimních večerech je potřeba se zahřát nejen zvenčí, ale hlavně zevnitř. Horké punče si proto naordinujte jako nejlepší prevenci před nachlazením.

Pomerančový punč se zázvorem a citronovou trávou

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 2cm kousek čerstvého zázvoru
* 200 ml vody
* 1 sáček čaje
* 800 ml pomerančového džusu
* 4 lžíce medu
* 1 malý pomeranč
* citronová tráva

1. Zázvor oloupeme a nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na kolečka.
2. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní vylouhovat sáček s čajem.
3. Čaj a pomerančový džus společně zahřejeme k bodu varu, osladíme medem a promícháme. Přidáme plátky zázvoru a necháme 2–3 minuty společně prohřát.
4. Do sklenic z varného skla rozdělíme nakrájený pomeranč, zalijeme punčem a do každé sklenice vložíme citronovou trávu.

Třešňový punč

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 pomeranč
* 1 l třešňového nektaru
* 2 lžíce hnědého cukru
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky zeleného pepře
* 1 svitek skořice
* sušené třešně

1. Pomeranč omyjeme, oloupeme z něj kůru a vymačkáme šťávu.
2. V hrnci zahřejeme k bodu varu třešňový nektar, cukr, šťávu z pomeranče, pokrájenou kůru, koření a pomalu prohříváme asi pět minut – nevaříme!
3. Punč přecedíme a podáváme v pohárcích z varného skla s míchátky ozdobenými napíchanými sušenými třešněmi.

Jablečný punč

Příprava: 5 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 l džusu jablečného
* 5 svitků delších skořice
* 2 badyánu hvězdičky
* 5 cl calvadosu
* 5 cl rumu tmavého
* 1 jablko
* citronová šťáva
* cukr krystal

1. Do hrnce nalijeme jablečný džus, přidáme svitek skořice, badyán a pomalu přivedeme téměř k bodu varu.
2. Po několika minutách prohřívání vyjmeme koření a nápoj promícháme s calvadosem a rumem.
3. Z omytého jablka oloupeme škrabkou na brambory dlouhou spirálu, kterou rozdělíme do sklenic z varného skla a zalijeme jablečným punčem.
4. Do sklenic vložíme dlouhé svitky skořice jako míchátka a podáváme s citronovou šťávou a cukrem k dochucení.

Svařené víno

Příprava: 10 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 1 pomeranč
* 400 ml vody
* 120 g hnědého třtinového cukru
* 6 hřebíčků
* špetka muškátového oříšku
* 1 svitek skořice
* 1 láhev červeného vína

1. Citron a pomeranč omyjeme, osušíme. Okrájíme kůru v jedné dlouhé spirále, dužinu pomeranče i citronu pokrájíme na plátky.
2. Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr, plátky citrusů, cukr, hřebíček, muškátový oříšek a svitek skořice. Pomalu vaříme asi 10 minut, případně podlejeme trochou vody.
3. Vyjmeme koření a plátky citrusů, přimícháme víno a zahřejeme téměř k varu.
4. Svařené víno přelijeme do sklenic a ozdobíme kousky oloupané kůry z pomeranče a citronu.

Horké mléko s rumem a skořicí

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 800 ml plnotučného mléka
* 4 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* 100 ml rumu
* 1 svitek skořice
* mletá skořice

1. Do hrnků nebo sklenic z varného skla nalijeme horkou vodu, aby se prohřály.
2. V hrnci přivedeme mléko téměř k varu, osladíme cukrem a vanilkovým cukrem.
3. Horké mléko vyšleháme do pěny, přimícháme rum.
4. Z hrnků slijeme horkou vodu, nalijeme teplé mléko s rumem a ozdobíme kousky skořicového svitku a mletou skořicí.

Punč, grog a svařák

* Punč pochází z Indie, kde se nazývá panča, což znamená pět a odkazuje k základním surovinám: čaj, lihovina, cukr, víno a voda.
* Nešetřete kořením
Do punče, ale i ostatních horkých alkoholických nápojů se hodí hřebíček, skořice, zázvor, vanilka, sušené ovoce, citronová či pomerančová kůra.
* Rum na zimu
Českou klasikou je grog, rum zalitý vařící vodou. Místo ní vyzkoušejte černý čaj. Jemnější a sladší variantou je grog z griotky.
* Svařené víno
Kromě červeného vína lze připravit i z bílého.
* Bez alkoholu
Horké nápoje lze přichystat i pro děti, a to z džusů a ovocných šťáv.


  • Vybrali jsme pro Vás