Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Horké a silné: recepty na nápoje, které vás zahřejí v sychravém počasí

  1:07aktualizováno  1:07
V chladných podzimních večerech je potřeba se zahřát nejen zvenčí, ale hlavně zevnitř. Horké punče si proto naordinujte jako nejlepší prevenci před nachlazením.

Jablečný punč. | foto: Isifa

Pomerančový punč se zázvorem a citronovou trávou

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 2cm kousek čerstvého zázvoru
* 200 ml vody
* 1 sáček čaje
* 800 ml pomerančového džusu
* 4 lžíce medu
* 1 malý pomeranč
* citronová tráva

1. Zázvor oloupeme a nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na kolečka.
2. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní vylouhovat sáček s čajem.
3. Čaj a pomerančový džus společně zahřejeme k bodu varu, osladíme medem a promícháme. Přidáme plátky zázvoru a necháme 2–3 minuty společně prohřát.
4. Do sklenic z varného skla rozdělíme nakrájený pomeranč, zalijeme punčem a do každé sklenice vložíme citronovou trávu.

Třešňový punč

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 pomeranč
* 1 l třešňového nektaru
* 2 lžíce hnědého cukru
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky zeleného pepře
* 1 svitek skořice
* sušené třešně

1. Pomeranč omyjeme, oloupeme z něj kůru a vymačkáme šťávu.
2. V hrnci zahřejeme k bodu varu třešňový nektar, cukr, šťávu z pomeranče, pokrájenou kůru, koření a pomalu prohříváme asi pět minut – nevaříme!
3. Punč přecedíme a podáváme v pohárcích z varného skla s míchátky ozdobenými napíchanými sušenými třešněmi.

Jablečný punč

Příprava: 5 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 l džusu jablečného
* 5 svitků delších skořice
* 2 badyánu hvězdičky
* 5 cl calvadosu
* 5 cl rumu tmavého
* 1 jablko
* citronová šťáva
* cukr krystal

1. Do hrnce nalijeme jablečný džus, přidáme svitek skořice, badyán a pomalu přivedeme téměř k bodu varu.
2. Po několika minutách prohřívání vyjmeme koření a nápoj promícháme s calvadosem a rumem.
3. Z omytého jablka oloupeme škrabkou na brambory dlouhou spirálu, kterou rozdělíme do sklenic z varného skla a zalijeme jablečným punčem.
4. Do sklenic vložíme dlouhé svitky skořice jako míchátka a podáváme s citronovou šťávou a cukrem k dochucení.

Svařené víno

Příprava: 10 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 1 pomeranč
* 400 ml vody
* 120 g hnědého třtinového cukru
* 6 hřebíčků
* špetka muškátového oříšku
* 1 svitek skořice
* 1 láhev červeného vína

1. Citron a pomeranč omyjeme, osušíme. Okrájíme kůru v jedné dlouhé spirále, dužinu pomeranče i citronu pokrájíme na plátky.
2. Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr, plátky citrusů, cukr, hřebíček, muškátový oříšek a svitek skořice. Pomalu vaříme asi 10 minut, případně podlejeme trochou vody.
3. Vyjmeme koření a plátky citrusů, přimícháme víno a zahřejeme téměř k varu.
4. Svařené víno přelijeme do sklenic a ozdobíme kousky oloupané kůry z pomeranče a citronu.

Horké mléko s rumem a skořicí

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 800 ml plnotučného mléka
* 4 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* 100 ml rumu
* 1 svitek skořice
* mletá skořice

1. Do hrnků nebo sklenic z varného skla nalijeme horkou vodu, aby se prohřály.
2. V hrnci přivedeme mléko téměř k varu, osladíme cukrem a vanilkovým cukrem.
3. Horké mléko vyšleháme do pěny, přimícháme rum.
4. Z hrnků slijeme horkou vodu, nalijeme teplé mléko s rumem a ozdobíme kousky skořicového svitku a mletou skořicí.

Punč, grog a svařák

* Punč pochází z Indie, kde se nazývá panča, což znamená pět a odkazuje k základním surovinám: čaj, lihovina, cukr, víno a voda.
* Nešetřete kořením
Do punče, ale i ostatních horkých alkoholických nápojů se hodí hřebíček, skořice, zázvor, vanilka, sušené ovoce, citronová či pomerančová kůra.
* Rum na zimu
Českou klasikou je grog, rum zalitý vařící vodou. Místo ní vyzkoušejte černý čaj. Jemnější a sladší variantou je grog z griotky.
* Svařené víno
Kromě červeného vína lze připravit i z bílého.
* Bez alkoholu
Horké nápoje lze přichystat i pro děti, a to z džusů a ovocných šťáv.

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.