Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Horká inspirace ze Sahary

aktualizováno 
-

Pozoruhodný předmět, tenhle komínek, který před vás položí v restauraci. Když ho odklopíte, omámí vás báječná vůně masa a ovoce, lahůdky, která dostala jméno podle nádoby, v níž se připravuje: tadžína.

Mezi jídly severní Afriky patří tadžína k nejpopulárnějším - a svou výjimečnou chutí si získala přívržence po celém světě. Hrnec zvláštního tvaru totiž umožňuje velmi pomalé dušení masa - skopového nebo kuřecího - spolu s ovocem, nejčastěji datlemi, sušenými švestkami nebo celými zelenými citrony a medem.
Kulatá hliněná mísa, někdy ozdobně malovaná, přikrytá vysokou kuželovitou pokličkou měla své opodstatnění především v pouštích, kde bylo třeba šetřit vodou. Stoupající pára se v ní sráží a stéká po šikmých stěnách zpět do připravovaného pokrmu. Ten tak získá zvlášť silné aroma. Navíc můžete poklici brát klidně do ruky - je natolik vzdálená zdroji tepla, že se nespálíte.
U nás se tadžína nabízí v modernějším provedení, jaké zdomácnělo především ve Francii. "Je kombinovaná ze dvou různých materiálů," vysvětluje Alena Melléová z Lagostiny, zatím jediné firmy, která tadžínu dováží. "Spodní část z ušlechtilé smaltované litiny, horní ze speciálně upravené glazované kameniny. Hodí se tak na plyn i elektřinu.
Důležité je ovšem dodržovat základní pravidla péče: zatímco spodní část můžete dát do myčky nádobí, vrchní jen oplachujte pod tekoucí vodou a nikdy nenechávejte ležet ve vodě.
V tadžíně připravíte polévky, maso, zeleninu, ovoce. Rozhodně není vhodná k přípravě minutek nebo rychlého občerstvení - běžná příprava masa v ní se protáhne na dvě hodiny pozvolného dušení. Pokud se vám zalíbí recept a nehodláte si tadžínu pořídit, zkuste ji nahradit litinovou hlubokou pánví.

Mezi jídly severní Afriky patří tadžína k nejpopulárnějším

Autor:


Témata: Masa, Plyn, Polévky, Švestky


Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.