Ona
Čokoláda - (c) profimedia.cz

Čokoláda - (c) profimedia.cz - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Hořká čokoláda snižuje krevní tlak

  • 22
Za čokoládu se postavili další odborníci. Tentokráte američtí kardiologové z Tufts University v Bostonu. Pochutina z kakaových bobů podle nich dokáže snižovat krevní tlak. A navíc zlepšuje náladu a má protirakovinné účinky.

Jaké neduhy dokáže vyléčit čokoláda - čtěte ZDE

Ke snížení tlaku přispívají takzvané flavonidy, antioxidační látky v čokoládě obsažené.

"Už řada starších studií naznačila, že potraviny bohaté na flavonoidy mohou mít příznivé účinky na oběhový systém. My jsme ale provedli první klinický test, který se zaměřil výlučně na účinky hořké čokolády," řekl Jeffrey Blumberg z Bostonu.

"Náš objev nevybízí k větší konzumaci čokolády," varuje vědec. "Pouze předkládá závěr, že kakaové flavonoidy mohou příznivě ovlivňovat funkci cév a citlivost ke glukóze."

Čokoláda má sice má díky flavonidům blahodárné účinky, ale zároveň může působit nepříznivě - kvůli vysokému obsahu tuků a cukrů. Takže je třeba ji konzumovat s mírou.

Prokazatelný přínos pro lidské zdraví navíc v klinických testech měly jen čokolády s velmi vysokým podílem kakaa a minimálním podílem tuku a cukru. Bílé a mléčné čokolády jsou zdraví spíše škodí než prospívají.