Ona

Hořká čokoláda chrání srdce

Dobrá zpráva pro milovníky čokolády. Hořká varianta téhle pochoutky totiž totiž chrání srdce a brání stárnutí. Doktor Mauro Serafini a jeho kolegové z italského národního institutu pro výživu dospěli k závěru, že hořká čokoláda zvyšuje hladinu antioxidantů, tedy látek, která brání poškození buněk.

Antioxidanty mimo jiné snižují riziko vzniku rakoviny nebo rozvoje srdečních chorob. Své výsledky výzkumníci publikovali v srpnovém čísle časopisu Nature.

Tvrdí, že kladné účinky čokolády snižuje mimo jiné mléko, zřejmě proto, že nějakým způsobem reaguje s antioxidanty. Proto také nelze čekat, že by mléčná čokoláda, kterou Češi výrazně preferují, zabírala stejně dobře jako hořká.

Vědci v rámci testu odebírali a analyzovali krev dobrovolníkům, kteří každý den jedli oba zmíněné typy čokolád, a to vždy hodinu po její konzumaci. Nejvíce jim v krvi přibývalo flavonoidu jménem epikatechin.