Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hody na grilu: bifteky, které vám zmizí z talíře

  0:46aktualizováno  0:46
Přestože grilovat se dá snad úplně všechno, pro mnohé z nás je tou pravou "ohňovou" pochoutkou maso. Připravili jsme pro vás osm receptů, které potěší všechny nevegetariány.

Jehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citrony | foto: Stockfood.cz

Grilování je čím dál populárnější hned z několika důvodů. Zaprvé se dá pokrm chystat venku, pokud máte zastřešenou zahradní kuchyň, tak dokonce i za deště. Zadruhé je to ideální příprava jídla, když máte pozvané hosty. Nikomu nevadí, že na stůl nepřijde všechno najednou, naopak během grilování se dá krásně "prokecat" celý večer. A zatřetí je grilování doménou mužů – takže ženy-kuchařky si mohou odpočinout.

Pro správné grilování stačí znát pár zásad. Abyste se vyhnuli tuhému masu, používejte marinádu s kyselou složkou (citrusová šťáva, víno, balsamikový ocet). Zbytek dovedností, který vám chybí k dokonalému grilovacímu večeru, pak získáte jen intenzivním tréninkem.

Biftek na grilu s mangemBiftek na grilu s mangem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 4-15 minut grilování

* 4 steaky z hovězí svíčkové po 150-200 g
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 červené chilli papričky
* 1 mango
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* 1 lžička třtinového cukru nebo medu, nemusí být
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* sůl a mletý bílý pepř

1. Bifteky roztlačíme dlaní, zformujeme zpět do původního tvaru a opepříme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme najemno.

2. Mango oloupeme, dužinu okrájíme kolem pecky, nakrájíme ji na drobné kousky a přendáme i ze zachycenou šťávou do misky. Přidáme většinu oleje, pokrájené chilli papričky, citrusovou šťávu, cukr, koriandr, zázvor a sůl a promícháme. V marinádě obalíme bifteky, přikryjeme a necháme v chladu asi hodinu až dvě odležet.

3. Rozpálíme si gril a mřížku potřeme olejem. Maso vyjmeme z marinády, otřeme a grilujeme po obou stranách, celkem asi 4-15 minut, podle výšky bifteků a požadovaného stupně propečení. Během grilování potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do masa. Potom maso přendáme na teplé talíře a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip
Středně propečený biftek o výšce 3 cm pečeme po každé straně asi 3-4 minuty. Je-li maso o centimetr vyšší, grilujte po každé straně asi o minutu déle. Grilovat můžete i steaky z nízkého roštěnce, maso však nechte déle naložené a solte ho po upečení.

Sendvič se steakem na grilu, rajčatovou salsou a rukolouSendvič se steakem na grilu, rajčatovou salsou a rukolou

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + asi 15 minut grilování

* 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* špetka mletého chilli
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 8 krajíců chleba
* 4 hrsti rukoly
* 60 g nivy
* 4 rajčata
* 2 červené cibule
* 4 stroužky česneku
* 1-2 chilli papričky
* 2 lžíce rajčatového pyré
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 1-2 lžíce medu
* šťáva ze 2 limetek

1. Špičkou nože nasekneme okraje plátků masa, aby se nekroutily. Můžeme lehce naklepat přes potrav. fólii, osolíme, po obou stranách poprášíme kmínem, chilli kořením, lehce opepříme a potřeme olejem. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně hodinu odležet.

2. Mezitím si připravíme salsu. Cibuli a rajčata nakrájíme nadrobno a dáme do kastrůlku. Přidáme prolisovaný česnek, jemně usekané chilli papričky, rajčatové pyré, vinný ocet, většinu limet. šťávy a med a trochu osolíme. Uvedeme k varu a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec podle chuti přisolíme nebo přisladíme medem, popřípadě zbylou limetkovou šťávou, a odstavíme z ohně.

3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rozpálíme si gril a maso grilujeme po obou stranách na mřížce potřené olejem, aby bylo propečené. Během grilování maso otáčíme a potíráme zbylým olejem, potom přendáme na teplé talíře a necháme asi 5 minut přikryté, aby se chutě a šťávy rozležely. Na grilu opečeme krátce po obou stranách krajíce chleba. Polovinu krajíců posypeme kousky nivy, rozdělíme na ně lístky rukoly, na rukolu položíme grilovaný steak a na něj dáme trochu rajčatové salsy. Přiklopíme opečenými krajíci chleba a podáváme.

Tip
Spěcháte-li, můžete sendviče podávat s kupovanou sladkou nebo ostrou rajčatovou salsou či vašimi oblíbenými pikantními omáčkami a nivu zaměnit za hrubě strouhaný čedar či jiný sýr.

Jehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citronyJehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citrony

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 8-15 minut grilování

* 4 steaky z jehněčí kýty po 150-200 g
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 lžíce bílého vína
* 2 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 snítky rozmarýnu
* půl lžičky lístků tymiánu
* 2 velké citrony, nejlépe bio
* sůl a hrubě mletý pepř

1. Maso odblaníme a v misce promícháme s olivovým olejem, vínem, usekaným česnekem, usekaným rozmarýnem a tymiánem.

2. Citrony nakrájíme na osminky. Steaky opepříme, přidáme nakrájené citrony i s kůrou a promícháme. Přikryjeme fólií a necháme v chladu marinovat nejlépe do druhého dne, minimálně 2 hodiny.

3. Rozpálíme si gril, maso vyjmeme z marinády a grilujeme po obou stranách společně s citrony, celkem asi 8-15 minut, podle toho, jak chceme mít maso propečené. Citrony sejmeme z grilu o něco dříve. Během grilování steaky otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Hotové steaky přendáme na teplé talíře, osolíme a podáváme s grilovanými citrony.

Tip
Do marinády dejte místo citronové šťávy trochu bílého vína. Použijte pouze žlutou část citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, bílá část je hořká.

Grilovaný hovězí steak s batáty a cibulovými kroužkyGrilovaný hovězí steak s batáty a cibulovými kroužky

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 6-15 minut grilování

* 4 hovězí steaky z nízkého roštěnce
* 1 lžička jemné francouzské hořčice
* 2-3 lžíce worcesteru
* 4 lžíce olivového oleje
* 600-800 g sladkých červených brambor (batátů)
* 2 větší žluté nebo bílé cibule
* 2 vejce
* 2 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
* 50-80 ml studené vody
* olej na smažení cibule
* balzamikový ocet k podávání

1. Omyté a osušené steaky opepříme, do masa vetřeme hořčici, worcesterovou omáčku a olej. Překryjeme fólií a necháme v chladu marinovat, nejlépe do druhého dne.

2. Brambory nakrájíme na klínky a grilujeme je na mřížce potřené olejem, během grilování je otáčíme. Solíme až při podávání.

3. Z vajec, mouky, škrobu, špetky soli a studené vody umícháme hladké těstíčko. V něm obalíme cibuli nakrájenou na kroužky. Smažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova. Necháme na papírových ubrouscích odsát přebytečný tuk.

4. Naložené steaky grilujeme po obou stranách na mřížce rozpáleného grilu a během grilování maso potíráme olejem a zbylou marinádou. Celkem to trvá asi 6-15 minut, podle výšky masa a stupně propečení.

Tip
Podávejte s dobře vyzrálým balzamikovým octem nebo několik lžic octa prošlehejte s trochou medu a špetkou soli.

Jste už přejedení klasikou, jako jsou hranolky, pečené či vařené brambory a bramborová kaše? Zkuste tři přílohy, které mohou nahradit i hlavní chod.

Pečené brambory s kysanou smetanou a pažitkoPečené brambory s kysanou smetanou a pažitkou

Pro 4 osoby

Příprava: 80-85 minut

* 8 středních stejně velkých brambor
* sůl
* 4 lžíce kysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* hrst posekané pažitky
* 1 rajče na ozdobu, nakrájené
* 1 snítka bazalky na ozdobu
* 1 snítka kopru na ozdobu

1. Brambory vydrhneme a na několika místech propíchneme vidličkou. Zabalíme po jednom do alobalu a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu, během pečení je otáčíme.

2. Mezitím promícháme kysanou smetanu s majonézou.

3. Upečené brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a stlačíme ze dvou konců proti sobě tak, aby se otevřely, a osolíme. Naneseme trochu smetany s majonézou, posypeme pažitkou, ozdobíme plátkem rajčete a snítkou kopru a bazalky.

Pečené brambory plněné kukuřicí a jogurtemPečené brambory plněné kukuřicí a jogurtem

Pro 4 osoby

Příprava: 50-60 minut

* 8 středně velkých brambor
* 300-350 g zrn sterilované kukuřice
* půl lžičky mletého zázvoru
* půl lžičky kurkumy
* půl lžičky mletého koriandru
* čtvrt lžičky garam masaly
* 1 lžíce másla
* 400 g bílého hustého jogurtu
* šťáva a kůra z 1 citronu, bio
* 4 snítky čerstvé máty

1. Brambory rozpůlíme, dužinu vydlabeme, aby nám vznikly mističky. Ty rozložíme na plech vyložený alobalem a pečeme je asi 30-40 minut doměkka při 200 stupních. Během pečení brambory otočíme.

2. Kukuřici necháme okapat. Rozpálíme pánev, vsypeme koření a krátce ho opražíme. Přidáme kukuřici, máslo, promícháme, prohřejeme, osolíme a stáhneme z ohně.

3. Třetinu máty usekáme nadrobno. Jogurt ochutíme citronovou šťávou, solí a mátou. Bramborové misky naplníme kukuřicí, přelijeme ochuceným jogurtem a ozdobíme kůrou a snítkou máty.

Pečené brambory s fazolemi a čedaremPečené brambory s fazolemi a čedarem

Pro 4 osoby

Příprava: 85-100 minut

* 8 středně velkých brambor
* sůl a mletý bílý pepř
* olej na potření brambor
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 6 lžic smetany 33%
* 800 g konzervovaných bílých fazolí
* 100 g hrubě strouhaného čedaru
* petrželka na ozdobu

1. Brambory propíchané vidličkou potřeme olejem a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu doměkka.

2. Polovinu fazolí rozmixujeme. Upečené brambory navrchu seřízneme a částečně vydlabeme. Vnitřky brambor dáme do misky, rozmačkáme s máslem, rozmixovanými fazolemi, osolíme, opepříme a vmícháme smetanu.

3. Směsí naplníme brambory, navršíme zbytek fazolí, posypeme sýrem a krátce zapečeme pod grilem. Zdobíme kouskem petrželky.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.