Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hlízy jakonu jsou nadějí pro diabetiky

  0:01aktualizováno  0:01
Představte si sladké pochutnání, po němž neztloustnete, které bude mít navíc příznivý vliv na vaše zdraví a budete si ho moci dopřávat, i když jste třeba diabetik. Tak to je jakon. Jeho domovem je Peru, země, jež dala světu brambory.

 Jakon, to jsou chutné hlízy, které mají podle vědců příznivý vliv na zažívání.

Chrání možná i proti rakovině, pomáhají absorbovat vápník a vitamíny a mohou snížit hladinu cukru v krvi při pojídání sladkého, které je pro diabetiky takovým problémem. 

I když jakon není na pohled nijak vábný (má tmavě hnědou slupku a vypadá jako protáhlý brambor), jeho mimořádné  kvality ho mění ve slibnou exportní potravinu této chudé andské země. 

"Je to skutečně superprodukt, ale lidé ještě pořádně nevědí, jako ho používat nebo jaké jsou jeho vlastnosti," říká podnikatel Giancarlo Zemudio, jehož společnost Naturandina chce začít vyvážet konzervovaný jakon do ciziny. 

Jakon, původem z oblasti And, má křehkou, křupavou a šťavnatou dužninu a osvěžující chuť. Má málo proteinů, málo tuků, ale velké množství draslíku a vysoký obsah antioxidačních látek.

Na slunci se jeho sladkost zintenzivňuje a lze ho jíst jako ovoce, dělat z něj nápoje, sirupy, koláče nebo ho nakládat případně i smažit. Je sice plný cukru, ale tento cukr je hlavně oligofruktóza, kterou tělo nemůže absorbovat.

To znamená, že jakon je přirozeně nízkokalorický: láhev jakonového sirupu má ve srovnání se stejným množstvím medu jen poloviční obsah kalorií. Po jeho snědení se nezvyšuje hladina krevního cukru.

Navíc oligofruktóza podporuje užitečné bakterie ve střevech. Do četných moderních zdravých produktů, například do takzvaných biojogurtů se musí oligofruktóza přidávat, aby bylo dosaženo stejného efektu. Jakon už má tuto vlastnost od přírody. 

"Je to dietní potravina vhodná i pro diabetiky," říká expert na jakon Michael Hermann z Mezinárodního střediska pro brambory v Limě. 

Jakon, vysoká listnatá rostlina s malými žlutými nebo oranžovými kvítky, pochází z oblasti mezi středním Peru a severní Bolivií. V 80. letech byla přenesena na Nový Zéland a odtud do Japonska.

I když nyní roste v mnoha zemích, jako je Brazílie nebo Thajsko, má Peru největší počet druhů a je největším světovým producentem: pěstuje ho na 600 hektarech.  Kvalita oligofruktózy byla ale objevena až v Japonsku, říká Hermann.

"Japonci také zjistili, že čaj z listů jakonu pomáhá předejít prudkému zvýšení cukru v krvi po požití něčeho sladkého nebo škrobovitého." To je problém diabetiků, kteří mají vysokou hladinu krevního cukru. Jejich tělo neprodukuje hormon inzulín, který se normálně uvolňuje při jídle a trávení. 

Hlízy jakonu ale zřejmě nemají stejný účinek jako listy. Nicméně jakon je nyní mezi diabetiky v Peru velmi populární, i když jeho další přednosti, jako význam pro trávení a schopnost pomáhat v prevenci před rakovinou střev a osteoporézou, jsou už méně známy. 

Zatímco před dvaceti lety andské rodiny pěstovaly doslova jen pár kousků pro svou vlastní spotřebu, dnes lze jakon zahlédnout na trzích v Limě a některé supermarkety ho prodávají oloupaný a nakrájený na plátky. 

K popularizaci jakonu přispěl hodně sám Hermann. Sirup, který pomohl vyvinout s farmáři z Oxapampy v centrální části Peru, získal v roce 2000 hlavní cenu na každoroční výstavě nových produktů. 

Další vědec Mezinárodního střediska pro brambory Thomas Bernet řekl, že jakon by mohl mít průmyslovou budoucnost, čistě jako zdroj oligofruktózy, jež se bude přidávat do dalších produktů. Ale bude se muset podstatně snížit cena, aby byl jakon konkurenceschopný s čekankou, která je zatím hlavním zdrojem oligofruktózy. 

Exportéři tvrdí, že tady může zabodovat hlavně Peru, které má hodně originálních druhů jakonu. Podle Institutu tropického a subtropického zemědělství v Praze lze jakon pěstovat i v našich klimatických podmínkách, kde však tato vytrvalá bylina stává jednoletou. Množí se oddenky a je vhodná pro drobné pěstitele.

Autoři: ,




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.