Doporučujeme

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Imunita na talíři. Omeleta, polévka i salát s hlívou ústřičnou

  • 26
Tato zdravá houba se cení nejen jako přírodní posilovač imunity, ale také jako lahodná surovina do kuchyně. Vyzkoušejte tři recepty z hlívy ústřičné připravené výživovou poradkyní Janou Vašákovou.

Ročně se hlívy ústřičné vypěstuje až 2,5 milionu tun, takže je třetí nejčastěji zpracovávanou houbou na světě, hned po žampionech a houbě shitaké.

Hlíva ústřičná obsahuje:

  • vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K
  • železo, fosfor, sodík, zinek, selen, bor a jód
  • betaglukany, bílkoviny a enzymy

Hlívu ústřičnou byste měli zařadit do svého jídelníčku, protože dodá pokrmům zajímavý šmrnc, ale také má pozitivní vliv na vaše zdraví.

Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, zlepšuje peristaltiku střev a urychluje metabolismus, zpomaluje příznaky stárnutí, působí proti ekzémům, bradavicím apod.

Její využití v kuchyni je snadné, stačí ji jen omýt a nakrájet. Nemusí se loupat, jako třeba žampiony. Tak dobrou chuť.

Omeleta s hlívou ústřičnou

Omeleta s hlívou ústřičnou

Na 1 omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička jemně namleté celozrnné mouky
  • 50 g hlívy ústřičné
  • červená cibule
  • sůl, pepř a čerstvá petrželka
  • trošku oleje na vymazání pánve

1. Vejce ušleháme společně s moukou, solí a pepřem. Rozehřejeme pánev potřenou troškou oleje a vlijeme na ni připravenou směs na omeletu.
2. Posypeme na nudličky nakrájenou hlívou ústřičnou, červenou cibulí a ozdobíme čerstvou petrželkou. Necháme zlehka propéct, odstavíme a podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Omeleta bude jemnější, když do ní přidáte 1 lžíci bílého jogurtu.

Zeleninový salát s hlívou ústřičnou

Salát s hlívou ústřičnou

Na 1 porci:

  • 50 - 100 g hlívy ústřičné
  • 150 g ledového salátu
  • 1 - 2 rajčata, 1 žlutá paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř a čerstvá bazalka

1. Na olivovém oleji restujeme cibulku s hlívou ústřičnou po dobu 2 až 3 minut. Do větší misky natrháme ledový salát, nakrájíme rajčata a papriku.
2. Vmícháme orestovanou hlívu, dochutíme troškou soli, pepře a čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Salát můžete dochutit octem balsamico.

Gulášová polévka z hlívy ústřičné

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Na 4 porce:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • sůl, pepř, kmín, tymián a sladká paprika

1. Na trošce řepkového oleje orestujeme nasekanou cibulku a přidáme na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou.
2. Dusíme asi 5 minut, poté zasypeme sladkou paprikou, přidáme tymián, kmín a podlijeme 1,5 l vody nebo zeleninovým vývarem.
3. Vaříme doměkka, asi 25 minut, a poté dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Podáváme samotné nebo s celozrnným pečivem.

Tip: Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás