Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Imunita na talíři. Omeleta, polévka i salát s hlívou ústřičnou

  0:19aktualizováno  0:19
Tato zdravá houba se cení nejen jako přírodní posilovač imunity, ale také jako lahodná surovina do kuchyně. Vyzkoušejte tři recepty z hlívy ústřičné připravené výživovou poradkyní Janou Vašákovou.

Hlíva ústřičná | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Ročně se hlívy ústřičné vypěstuje až 2,5 milionu tun, takže je třetí nejčastěji zpracovávanou houbou na světě, hned po žampionech a houbě shitaké.

Hlíva ústřičná obsahuje:

  • vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K
  • železo, fosfor, sodík, zinek, selen, bor a jód
  • betaglukany, bílkoviny a enzymy

Hlívu ústřičnou byste měli zařadit do svého jídelníčku, protože dodá pokrmům zajímavý šmrnc, ale také má pozitivní vliv na vaše zdraví.

Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, zlepšuje peristaltiku střev a urychluje metabolismus, zpomaluje příznaky stárnutí, působí proti ekzémům, bradavicím apod.

Její využití v kuchyni je snadné, stačí ji jen omýt a nakrájet. Nemusí se loupat, jako třeba žampiony. Tak dobrou chuť.

Omeleta s hlívou ústřičnou

Omeleta s hlívou ústřičnou

Na 1 omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička jemně namleté celozrnné mouky
  • 50 g hlívy ústřičné
  • červená cibule
  • sůl, pepř a čerstvá petrželka
  • trošku oleje na vymazání pánve

1. Vejce ušleháme společně s moukou, solí a pepřem. Rozehřejeme pánev potřenou troškou oleje a vlijeme na ni připravenou směs na omeletu.
2. Posypeme na nudličky nakrájenou hlívou ústřičnou, červenou cibulí a ozdobíme čerstvou petrželkou. Necháme zlehka propéct, odstavíme a podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Omeleta bude jemnější, když do ní přidáte 1 lžíci bílého jogurtu.

Zeleninový salát s hlívou ústřičnou

Salát s hlívou ústřičnou

Na 1 porci:

  • 50 - 100 g hlívy ústřičné
  • 150 g ledového salátu
  • 1 - 2 rajčata, 1 žlutá paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř a čerstvá bazalka

1. Na olivovém oleji restujeme cibulku s hlívou ústřičnou po dobu 2 až 3 minut. Do větší misky natrháme ledový salát, nakrájíme rajčata a papriku.
2. Vmícháme orestovanou hlívu, dochutíme troškou soli, pepře a čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Salát můžete dochutit octem balsamico.

Gulášová polévka z hlívy ústřičné

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Na 4 porce:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • sůl, pepř, kmín, tymián a sladká paprika

1. Na trošce řepkového oleje orestujeme nasekanou cibulku a přidáme na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou.
2. Dusíme asi 5 minut, poté zasypeme sladkou paprikou, přidáme tymián, kmín a podlijeme 1,5 l vody nebo zeleninovým vývarem.
3. Vaříme doměkka, asi 25 minut, a poté dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Podáváme samotné nebo s celozrnným pečivem.

Tip: Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.