Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pocuchané nervy uklidní šafrán. Zkuste ho ve vaječňáku i rizotu

  0:26aktualizováno  0:26
Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v dalším díle Herbáře rozhodnou uklidnit si s pomocí bylinek a jídla nervy. Pošlete nám svůj recept na jídlo nebo pití, co vás vždycky zaručeně uklidní, a vyhrajte jejich kuchařku plnou zdravých a chutných receptů.

Jaké bylinky jsou tedy na uklidnění a odbourávání stresu nejlepší? Je to právě šafrán, který má pozitivní vliv na hladiny dopaminu a noradrenalinu je ale velmi vzácný a často se nahrazuje světlicí barvířskou.
Kateřina s Lindou si z pravého šafránu připraví vaječný likér, na postup se můžete podívat ve videu. 

Na nervy šafrán a meduňku

Fotogalerie

Šafránem dochutí obě domácí kuchařky i rizoto ze špaldových krup s máslovou dýní, recept najdete níže. Špaldové kroupy jsou podobné jako ty ječné, jde o obroušená zrna obiloviny. Šafránu stačí přidat do vaření velmi málo, na celý hrnec vystačí šest drobných blizen krokusu. 

Uklidňující účinky má i meduňka lékařská, Linda s Katkou si proto její chuť a vůni zachovají na zimu v domácím meduňkovém sirupu. Meduňka je i základem karmelitánských kapek na uklidnění, kde ji doplňuje hřebíček, skořice, muškátový oříšek, koriandr, med, citron a brandy. 

Bylinková „antidepresiva“

Na nervy si připraví Katka spolu s dědkem kořenářem také domácí pilulky, které jsou plné zdravých a náladě prospěšných bylinek jako kozlík, kokoška, mateřídouška, máta peprná, chmel, třezalka, dobromysl, andělikový kořen nebo srdečník.

A protože nikdo hladový nemůže být v klidu, uvaří si Linda s Katkou jehněčí tažin s bylinkami v typickém marockém hrnci stejného jména, který zajišťuje cirkulaci páry a pomalé dušení masa i zeleniny.

Jaké jídlo nebo pití uklidní vás? Vyhrajte za recept

Co si uvaříte, když jste měli den pod psa? Uklidní vás polévka, dobrá omáčka, těstoviny, rizoto nebo spíš něco sladkého? Pomáháte si bylinkami nebo spíš cukrem a kakaem? Nahrajte svůj recept s fotkou ZDE do čtvrtka 27. 11. a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Vítězkou minulého kola soutěže se stala Eliška Černá se svým receptem na podzimní salát se zkaramelizovanou hruškou a ořechy. Blahopřejeme.

Šafránové kernoto s máslovou dýní

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 1 hodina

Dýňové kernoto, neboli kroupové rizoto, dochucené šafránem.
  • 1 máslová dýně
  • 500 ml kuřecího vývaru (nebo 1 hrnek sušených hub a 500 ml vody)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nasekaná najemno
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 1 lžička šafránu
  • 50 g parmazánu, strouhaného
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petržele
  • 250 g špaldových krup

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

  1. Houby vsypeme je do rendlíku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Krátce povaříme, odstavíme a necháme 15 minut odpočinout. Houbový vývar zcedíme do hrnce a necháme ho pomalu vařit na mírném plameni, zatímco nakrájíme houby nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, dýni a velkou špetku soli a pepře, a opékáme za občasného míchání cibuli dosklovita, trvá to zhruba 5 minut.
  3. Vsypeme kroupy a opékáme je „na sucho“ za stálého míchání, až začnou praskat (zhruba 1-2 minuty). Vlijeme víno a necháme jej vyvařit, přidáme šafrán a pokud máme rádi houby, teď přišel jejich okamžik, promícháme a vlijeme 1 sběračku vývaru.
  4. Necháme kernoto vařit na středním plameni a až kroupy tekutinu vsáknou, přilijeme další sběračku. Stejným způsobem opakujeme, dokud kernoto nebude měkké, ale zároveň al dente, na skus, a krémové. Trvá to zhruba 20-30 minut. Hotové kernoto odstavíme, necháme 1 minutu odpočinout a můžeme podávat posypané parmazánem a petrželí.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček byl vytvořen ve...  celý článek

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.