Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hamburger, vlajková loď americké kuchyně. Jak se mu daří v Praze

  1:16aktualizováno  1:16
Americká kuchyně sice není jen hamburger. I tak je ale tahle rafinovaná mletá hovězí flákota splácnutá do nadýchané bulky a ozdobená zeleninou, sýrem a různými omáčkami srdeční záležitostí pro miliony lidí na celé světě. Zapomeňte na chvíli na fast foody a zkuste si pravou chuť Ameriky připravit doma podle receptů vyhlášených pražských šéfkuchařů.

Amerika na talíři - to není jen hamburger. Ale i tak je vlajkovou lodí zámořské kuchyně... (Ilustrační snímek) | foto: www.stockfood.cz

Prezidenti USA a jídlo

George Washington miloval divočinu a taky dort své manželky Marthy, který se pekl ze 40 vajec, dvou kil cukru a másla.

Dwight Eisenhower si pochutnával na zmražených hotovkách, které po ohřátí konzumoval nejčastěji u televize.

Bill Clinton byl vysazený na jídla z fast foodu, ale poté, co se podrobil operaci srdce, se stal veganem.

George W. Bush nesnášel zeleninu, která se nesměla objevit nejen na jeho talíři, ale ani v kuchyni Bílého domu.

Barack Obama zase ujíždí na dortících a své hosty rád zve na pravý americký hamburger. Zato jeho manželka je vášnivá propagátorka zdravého stylu.

Už druhý ročník gastronomického festivalu Taste of America (probíhá od 4. do 29. června v šesti pražských restauracích) si vzal za cíl představit českému strávníkovi pestrou chuť amerického kontinentu od mexických specialit, přes pořádný kus opečeného masa až po legendární brownie, cheesecake nebo mrkvový dort. I přes veškerou snahu si ale běžný Evropan, potažmo Čech, pod pojmem americká kuchyně představí především pořádný hamburger.

A jeho oblibu dokládá i to, že čtyři z šesti festivalových restaurací zařadily tenhle americký symbol do svého speciálního ochutnávkového menu. My jsme z nich vybrali dva, které vám pro inspiraci nabízíme i s receptem, jak na to.

"Základem je kvalitní hovězí maso, které si necháváme namlít přesně podle našich představ," prozrazuje tajemství šéfkuchař Martin Lev z restaurace Jáma.

"A hodně záleží i na housce. Nemyslete si, že prostě zajdete do samoobsluhy a tam si koupíte první hamburgrové bulky, které tam mají. My jsme jejich chuť a podobu ladili léta," dodává kuchař, který se původně přišel do americké hospody jen naučit něco nového, ale nakonec tu zakotvil na dlouhých devět let.

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

podle šéfkuchaře restaurace Jáma v Praze 1 Martina Lva

Texaský BBQ burger se smaženou cibulkou a domácími hranolkami
  • 200 g hovězího mletého masa
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 g BBQ omáčky
  • tekutý kouř
  • 50 g medu
  • chilli
  • koriandr
  • česnek
  • hamburgerová bulka
  • ledový salát
  • rajče
  • červená cibule

1. Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm na výšku), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4 minutách hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4 minut z druhé strany.

2. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje.

3. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ni nakrájený ledový salát a rajče.

4. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat, jako příloha jsou vhodé hranolky nebo pečené brambory.

Jack Daniel´s burger s rozpuštěným sýrem a slaninou

podle šéfkuchaře T.G.I. Friday’s v Praze 5 Miroslava Máši

Jack Daniel´s burger
  • 800 g mletého hovězí masa (tuk max. 20 %)
  • 8 plátků slaniny
  • 8 plátků sýra Cheddar
  • ½ ledového salátu
  • 2 rajčata
  • 2 nakládané okurky
  • 1 červená cibule
  • 4 houska na hamburgery
  • Jack Daniel’s omáčka
  • Sůl

1. Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké.

2. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli.

3. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně.

4. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strany opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct.

5. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel’s omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme.





Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.