Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hamburger, shake a taštička ke Dni dětí. Menu jako z mekáče

  14:51aktualizováno  14:51
Milují vaše děti jídlo od McDonalda, ale vám je líto vyhazovat stokorunu za kus housky a plátek masa? Nebo nechcete, aby si zvykaly stravovat se formou rychlého občerstvení? Tak ke Dni dětí připravte svým potomkům výživný domácí happy meal.

Touží vaše děti po hamburgeru? Udělejte jim domácí.(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Je to takový kompromis. Za částku, za kterou by se u plastového stolečku najedlo jedno dítě, nakrmíte celou rodinu. Navíc můžete zvolit kvalitní suroviny. Do "hambáče" navíc propašujete něco málo zdravého. Pokud sní dítě jeden hamburger podle našeho receptu, dostane do sebe jednu doporučenou denní dávku zeleniny.

Pokud vaše ratolesti trvají na hranolkách, připravte je v troubě na pečicím papíře. Použijte kvalitní, hluboce zmrazené. Nepotřebujete navíc žádný tuk.

Tak svolejte kamarády, dětský mejdan může začít.

Hamburger (plný zeleniny)

Pro 4 osoby

  • 4 žemle (sypané sezamovým semínkem)
  • polovina salátové okurky
  • 4 listy ledového salátu
  • 400 gramů mletého hovězího masa
  • svazek jarní cibulky
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • hořčice
  • kečup

Placičky z mletého masa rozložíme na pečicí papír a upečeme.

Placičky z mletého masa rozložíme na pečicí papír a upečeme.

Žemli rozkrojíme a potřeme hořčicí a kečupem.

Žemli rozkrojíme a potřeme hořčicí a kečupem.

Hamburger vložíme do žemle a bohatě obložíme zeleninou.

Hamburger vložíme do žemle a bohatě ozdobíme zeleninou.

1. Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme ji s masem, osolíme a opepříme. Na pečicím papíru tvarujeme kulaté placky. Pečeme přibližně 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

2. Nakrájíme na kolečka okurku a jarní cibulku. Na menší díly natrháme ledový salát.

3. Housky sypané sezamovým semínkem rozkrojíme a krátce (stačí dvě tři minuty) zapečeme v troubě. Spodní díl namažeme hořčicí, vrchní část kečupem. Na hořčici posadíme maso, přidáme okurku, cibulku a salát a spojíme vrchním dílem.

Naše tipy:

  • Místo ledového salátu se dá použít i hlávkový salát.
  • Použijte hovězí maso - takové je správné hamburgerové.
  • Na cheeseburger použijte navíc plátek sýra a plátek slaniny.
  • Použijte jarní cibulku, není tolik štiplavá jako běžná kuchyňská cibule.
  • Podle chuti můžete přidat ještě rajčata.

Mléčný shake

Pro 4 osoby

  • 1 litr mléka
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 100 gramů borůvek
  • 200 gramů jahod
  • 4 lžíce třtinového cukru

Borůvky: můžeme použít mražené, ale čerstvé jsou nejlepší.

Borůvky: můžeme použít mražené, ale čerstvé jsou nejlepší.

Příprava mléčného koktejlu: borůvky a zmrzlinu do mléka zapracujeme tyčovým mixérem.

Příprava mléčného koktejlu: borůvky a zmrzlinu do mléka zapracujeme tyčovým mixérem.

Milkshake se zmrzlinou a borůvkami a jablečné taštičky

Milkshake se zmrzlinou a borůvkami a jablečné taštičky.

1. Bobule očistíme, jahody nakrájíme na menší kousky a přidáme spolu s cukrem do mléka. Rozmixujeme tyčovým mixérem.

2. Postupně přidáváme zmrzlinu, vždycky několika pulzy rozsekáme ledové krystalky. Pozor: Shake nepřešleháme, aby konzistence zůstala krémová.

Naše tipy:

  • Chuti se meze nekladou. Místo vanilkové zmrzliny použijte jahodovou a z plodů jen borůvky, jako jsme zkusili my.
  • Příště servírujte vanilkovou variantu (pouze s vanilkovou zmrzlinou), případně tolik oblíbenou čokoládovou.
  • Zmrzlina je sama o sobě dost sladká, nemusíte používat moc cukru, nebo ho úplně vynechte.
  • Vsaďte na čerstvé mléko, ideálně polotučné.

Jablečné taštičky

Pro 4 osoby

  • 2 větší jablka
  • 4 lžíce medu
  • 1 balení listového těsta
  • moučkový cukr

Nakrájená jablka podusíme a nakonec přidáme med.

Nakrájená jablka podusíme a nakonec přidáme med.

Jablečnou směs naneseme na plát listového těsta, přeložíme a zahrneme.

Jablečnou směs naneseme na plát listového těsta, přeložíme a zahrneme.

Jablečné taštičky upečeme v troubě nebo v toustovači.

Jablečné taštičky upečeme v troubě nebo v toustovači, můžeme je ale také usmažit.

1. Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. V hrnci je podusíme na malé skleničce vody, až se částečně rozpadnou. Vznikne kaše s kousky jablíček. Přidáme med a ještě krátce prohřejeme.

2. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na delší obdélníky. Z jedné strany je poklademe jablečnou směsí, přiklopíme a okraje zmáčkneme k sobě.

3. Nyní máme dvě možnosti, jak pokračovat: buď taštičky upečeme v troubě (při 180 stupních potřebují asi 15 minut), nebo je zapečeme v toastovači. Pečou se necelých deset minut. Nevýhoda? Upečeme vždy jen dva kousky, zatímco v troubě se připraví všechny najednou.

4. Ještě horké lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.

Naše tipy:

  • Pokud sáhnete do regálu pro rozválené listové těsto, ušetříte si práci.
  • Pokud by byla jablečná směs příliš tekutá, napraví to lžička škrobu.
  • Taštičky můžete osmažit i v oleji.
  • Dospělé strávníky potěší varianta, kdy jablka dusíte ve víně.
  • Můžete přidat také skořici, ale nemusí být. Někomu pak recept až příliš připomíná štrúdl.

Chystáte oslavu na Den dětí?

celkem hlasů: 1815

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 1. června 2011. Anketa je uzavřena.

Ne 1570
Ano 200
Ještě nevím 45
Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.