Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Guacamole: skvělá večeře pro jednoho

  8:00aktualizováno  8:00
Možná, že momentálně vaříte jen pro sebe. To ale přece ještě neznamená, že byste se měli odbývat! Naopak – máte skvělou příležitost dopřát si některou z lahůdek, které jsou ideální právě jen a jen pro jednoho.

Guacamole | foto: Apetit

NA 1 PORCI

Příprava: 15 minut

* 1 zralé avokádo (poznáte tak, že je měkké, ale bez hnědých skvrn)
* lžíce citronové šťávy
* 1 čerstvá červená feferonka, zbavená semínek a jemně nakrájená
* 3 lžíce zakysané smetany (nemusí být)
* sůl a pepř podle chuti
* chipsy nebo nachos k nabírání

1. Omyté, ale neoloupané avokádo podélně rozkrojte až k pecce. Kroutivým pohybem proti sobě byste měli obě půlky snadno oddělit.

2. Lžičkou vyškrabejte dužinu. Dejte ji do misky s citronovou šťávou, která směs jednak ochutí, jednak zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo.

3. Dužinu se šťávou buď rozmačkejte pomocí vidličky, tím získáte zrnitější konzistenci, nebo ji rozmixujte na hladký krém.

4. Přidejte zakysanou smetanu, osolte, opepřete a vmíchejte proužky feferonek.

5. Podávejte s chipsy nebo nachos.

Tip Apetitu
Sílu a výraznost guacamole získá, když do něj přidáte najemno nakrájenou cibulku či česnek, případně pár kapek kvalitní sójové omáčky. Avokádo chutí a konzistencí připomíná máslo. Oproti jeho 80 % má však jen zhruba 28 % tuku a je vláčnější, takže se dá rovnou natřít na chleba.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Polévka chilli
Polévka chilli
Ostré nachos
Ostré nachos
Pikantní krůtí salát s avokádovou omáčkou
Pikantní krůtí salát s avokádovou omáčkou

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.