Doporučujeme

Lahodně rozteklý hermelín ugrilujete i bez alobalu. Víme, jak na to

  • 18
Grilovaný hermelín je smetanová lahůdka, která je neodmyslitelně spojená s letním grilováním. Máme pro vás tip od šéfkuchaře Jiřího Zemana, jak si hermelín ugrilovat i bez alobalu. Překvapí vás i kombinace hermelínu s mangem a sušenou šunkou nebo medem a čekankou. Tak roztopte gril!

Vyzkoušejte recept podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering Praha a Villa Memories.

Budete potřebovat: 2 ks smetanového hermelínu, stroužek česneku, snítku tymiánu, 1 velké jablko, palec (cca 2,5 cm) zázvoru, 500 ml brusinkového kompotu, 80 až 100 g sušených brusinek, lžičku nového koření, špetku mletého hřebíčku, 2 dl vody (případně 1 dl voda + 1 dl vinný ocet) a lžíci másla.

Jablko oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky. V kastrůlku rozpustíme máslo, na něm orestujeme do zlatova kostičky jablek, přidáme cukr a necháme ho na kostičkách zkaramelizovat. Pak přidáme sušené brusinky, brusinkový kompot a koření a zalijeme octem a vodou. Vše povaříme a necháme zredukovat vodu. Kostičky jablek musí změknout, ale neměly by se rozvařit na kaši. 

Hermelín rozkrojíme na dvě poloviny tak, aby vznikly dva stejné půlměsíce. Řez dáme směrem vzhůru a položíme na něj plátky česneku a sekané bylinky. Vložíme na nepřímý oheň a necháme vnitřek sýra rozpustit. Pro názorný příklad se podívejte na video. 

Tip šéfkuchaře: Kvalita hermelínu se projeví při podávání, vnější plíseň hermelínu by neměla dovolit, aby měkký sýr vytekl. Lepších výsledků dosáhnete s krémovějšími hermelíny. 

Vyzkoušejte také tyto zajímavé recepty:

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás