Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pošlete recept do soutěže a vyhrajte grilovací tašku pro celou rodinu

  4:35aktualizováno  25. června 16:01
Grilování se stalo národní zábavou. Griluje se na chatě, na zahrádce, na balkoně nebo třeba v kempu. Jestli i vy milujete opečené maso, grilovací omáčky, nadýchané letní saláty i vychlazené pivo, pošlete nám svůj oblíbený rodinný recept a můžete vyhrát tašku plnou dobrot na parádní grilovačku.

Baví vás grilovat? Pošlete svůj oblíbený recept a vyhrajte tašku s dobrotami na grilování pro sebe a své přátele nebo rodinu (Ilustrační snímek). | foto: www.stockfood.cz

Je na vás, jestli budete soutěžit s tatínkovou vychytanou marinádou, manželovými úžasnými hamburgery, vaším salátem, sestřinou grilovací omáčkou nebo třeba pěkně vypečeným dezertem přímo z ohně, jak ho připravuje vaše sousedka. Hlavní je, aby váš soutěžní příspěvek měl co do činění s grilováním.

Jak soutěžit?

Své soutěžní recepty pokud možno i s fotografií můžete vkládat pomocí speciálního formuláře (je přístupný pouze po přihlášené uživatele idnes.cz), který najdete na www.onadnes.cz/recepty.

Soutěž začíná dnes, tedy ve středu 20. 6. 2012 a končí 1. 7. 2012 o půlnoci. V tomto období tedy můžete posílat své soutěžní příspěvky, maximálně tři recepty na jednoho uživatele. Výherce oznámíme v článku ve středu 3. 7. 2012.

Co můžete vyhrát

Grilovací taška Rodino k večeři!

Autoři tří nejzajímavějších receptů vybraných redakční porotou získají grilovací tašku od společnosti Rodino k večeři! v hodnotě 1 499 Kč pro 4 až 5 osob

Taška obsahuje kromě čerstvého masa vhodného na gril, zeleniny na přípravu lehkých salátů i na grilování a několika zajímavých překvapení v podobě doplňkových chuťovek také originální recepty, s nimiž pro vás bude grilování hračka.

Inspirace z redakce

Musíme se vám k něčemu přiznat: my v redakci také milujeme grilování, a to nejen kvůli skvělému jídlu, ale také pro pohodovou atmosféru ve společnosti přátel nebo rodiny. Grilování totiž není jen o jídle. Je to obřad, společenská událost a taky příležitost být s fajn lidmi, na které v běžném denním shonu nemáme čas.

Pro inspiraci vám nabízíme několik receptů, které mají úspěch v rodinách členek naší redakce. Vyzkoušíte těstovinový salát, grilované špízy s bylinkami, domácí sladkokyselou omáčku nebo ananas s vanilkovou zmrzlinou?

Letní salát ke grilovanému masu

podle Cindy Kerberové

Letní těstovinový salát
  • 250 g kvalitních těstovin (ideálně penne)
  • 300 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 100 g zelených oliv, rozpůlených
  • 125 g sýru Lučina do salátu (jedno celé balení)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • kvalitní extra panenský olivový olej
  • limetková šťáva
  • sůl, pepř
  • opražené piniové oříšky

1. Těstoviny uvaříme s osolené vodě al dente, zcedíme a propláchneme studenou vodou. Přidáme rozpůlená rajčátka, olivy a dochutíme solí a pepřem dle chuti.

2. Přidáme opraný špenát a kostičky sýra, promícháme a dochutíme limetkovou šťávou. Nakonec přidáme olivy, nahrubo nasekanou bazalku a opražené oříšky.

Tip: Salát se výborně hodí ke grilovanému kuřecímu či krůtímu plátku. K hovězímu použijte místo lehkého sýra Lučina chuťově výraznější gorgonzolu a vynechejte limetkovou šťávu. Salát můžete také ozdobit čerstvou rukolou.

Grilované špízy z kuřecího masa s bylinkami

podle Johany Křížkové

Kuřecí špízy se zeleninou
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 2 větší klobásy
  • 30 dkg anglické slaniny vcelku
  • 2 menší cukety
  • 2 papriky
  • 4 menší cibule
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano a další, co máte k
  • dispozici, ideálně na zahrádce)
  • lžíce grilovacího koření (nemusí být)

1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kostičky, klobásu pokrájíme na stejně silná kolečka a slaninu na silnější plátky. Dáme je do misky, přidáme sekané čerstvé bylinky dle chuti a grilovací koření, zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň půl hodiny v chladu odležet.

2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, papriku zbavíme jader a nakrájíme na kousky, cuketu opláchneme, osušíme a nakrájíme na kolečka.

3. Špejle na grilování namočíme do vody a pak na ně napichujeme střídavě všechny připravené ingredience.

4. Špízy grilujeme na rozžhaveném grilu ze všech stran.

Tip: Podávejte s čerstvým chlebem a omáčkami. Místo kupovaných můžete vyzkoušet třeba sladkokyselou od Petry.

Vařená sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu

 podle Petry Barochové

Sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce octa
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce červeného vína (není nutné)
  • 100 ml vývaru
  • sůl
  • 1 lžička solamylu

1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, nadrobno rozsekaný česnek a přilijeme ocet. Poté zalijeme vývarem a ochutíme cukrem a vínem.

2. Uvedeme do varu, přidáme sójovou omáčku a zalijeme škrobem rozmíchaným ve dvou lžících studené vody.

3. Povaříme, až omáčka zhoustne. Necháme vychladit a podáváme ke grilovanému masu.

Grilovaný ananas s kokosem a skořicí

podle Lucie Formáčkové

Grilovaný ananas
  • 1 zralý ananas
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • vanilková zmrzlina (nemusí být)

1. Ananas oloupeme, nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka a zbavíme je (vykrajovačem jádřinců nebo melounových kuliček) střední dřevnaté části.

2. Kokosové mléko důkladně protřepeme a nalijeme do mělké misky. Do další misky dáme cukr a skořici, dobře promícháme.

3. Grilovací rošt potřeme olejem. Každý plátek ananasu nejdříve namočíme do kokosového mléka, pak do skořicového cukru, přebytek oklepte.

4. Plátky ananasu urovnáme na horký rošt a grilujeme z každé strany zhruba 5 minut, až pěkně zhnědnou.

Tip: Grilovaný ananas můžete podávat horký i studený, případně jej můžeme podle chuti ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.





Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.