Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Skvělé recepty na gril i na chatu: česneková kotleta i kotlíkový guláš

  0:26aktualizováno  0:26
Kdo může, tak v létě vaří nebo alespoň jí venku, protože pod širým nebem zkrátka lépe chutná. Vyzkoušejte následující recepty, se kterými si zpestříte letní obědy a večeře a nestrávíte u nich dlouhé hodiny.

Kotleta | foto: Náš grunt

Česnekové kotlety

  • 5 vepřových kotlet

Marináda:

  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané saturejky
  • hrubá sůl
  • pepř

  1. Vepřové kotlety pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až těsně před grilováním.
  2. Podávejte s pečenými bramborami. Na ještě teplých kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.

Filet z pstruha s grilovaným rajčetem

Pstruh filety
  • 1 až 2 filety z pstruha lososovitého
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 ½ lžičky oregana
  • 8 masitých rajčat
  • svazek bazalky
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

  1. Filety zkontrolujte dotykem a v případě, že najdete kosti, opatrně je pinzetou vytáhněte, jde to snadno.  Lehce poprašte paprikou, oreganem, solí a pepřem.
  2. Rajčata rozdělte na poloviny a položte řeznou stranou dolů na rozpálený olejem potřený gril, nechte alespoň 3 minuty grilovat. Poté opatrně obraťte, pokapejte olejem, každé rajče ochuťte natrhanou bazalkou a posolte.
  3. Odložte na teplé místo a mezitím grilujte pstruží filety. Ideálně na hliníkových podložkách, aby se maso nerozpadlo. Jsou hotové za chvilku.

Citronové vepřové karbanátky

Vepřový karbanátek v housce
  • 500 g mletého vepřového masa
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 60 g čerstvě namleté strouhanky
  • 50 g tvrdého sýra, např. Mauritius
  • 2 lžičky tymiánu (pouze lístky)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř

  1. Mleté maso důkladně promíchejte se všemi surovinami a zformujte lehce zploštělé karbanátky.
  2. Grilujte asi 6 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu. Rošt pečlivě pomažte chuťově neutrálním olejem, aby se karbanátky nepřilepily.
  3. Podávejte s omáčkou podle vlastního výběru, zeleninou a houskou, nebo s pečenými bramborami.

Cibuláda

Cibuláda
  • 1 kg cibule
  • 6 lžic cukru
  • 8 lžic balzamikového octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20 až 30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě.
  2. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru. V lednici cibuláda vydrží i měsíc až dva.

Rychlý kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky kmínu
  • 500 g brambor
  • 1 až 2 farmářské klobásky

  1. Na sádle osmažte pokrájenou cibuli i česnek, poté přidejte na kolečka nakrájené klobásky a čerstvou papriku. Když cibulka začne zlátnout, odstavte z plamene a zamíchejte papriku, aby se nepřipálila.
  2. Přidejte nakrájené brambory a opět chvíli restujte, poté přisypejte zbylé koření a zalijte vodou jen tak, aby byly brambory ponořené. Vařte přibližně půl hodiny v kotlíku nad ohněm.

Krkovice v Espresso chilli marinádě

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Krkovice v Espresso chilli marinádě podle šéfkuchaře Jana Zmeškala z restaurace...
  • 800 g krkovice

Marináda na 4 porce:

  • oříšek másla
  • stroužek česneku
  • chili paprička
  • 5 g třtinového cukru
  • 20 g kečupu
  • 10 g upražených kávových zrnek
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme česnek a chilli, přidáme třtinový cukr a kečup a poté přidáme nadrcená  kávová zrnka, sůl a pepř. Marinádu necháme vystydnout.
  2. Marinujeme minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Maso poté ogrilujeme.

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Na 4 porce:

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru podle šéfkuchaře Jana...
  • 8 velkých pevných rajčat
  • 1 lžíce medu
  • 200 g špenátu
  • 100 g kozího sýru
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

  1.  Rajčata rozpůlíme a potřeme medem. Osolené a opepřené je dáme na rozpálený rošt grilu. Grilujeme, než rajčata lehce změknou. Servírujeme na listech špenátu s kozím sýrem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.