Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Skvělé recepty na gril i na chatu: česneková kotleta i kotlíkový guláš

  0:26aktualizováno  0:26
Kdo může, tak v létě vaří nebo alespoň jí venku, protože pod širým nebem zkrátka lépe chutná. Vyzkoušejte následující recepty, se kterými si zpestříte letní obědy a večeře a nestrávíte u nich dlouhé hodiny.

Kotleta | foto: Náš grunt

Česnekové kotlety

  • 5 vepřových kotlet

Marináda:

  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané saturejky
  • hrubá sůl
  • pepř

  1. Vepřové kotlety pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až těsně před grilováním.
  2. Podávejte s pečenými bramborami. Na ještě teplých kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.

Filet z pstruha s grilovaným rajčetem

Pstruh filety
  • 1 až 2 filety z pstruha lososovitého
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 ½ lžičky oregana
  • 8 masitých rajčat
  • svazek bazalky
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

  1. Filety zkontrolujte dotykem a v případě, že najdete kosti, opatrně je pinzetou vytáhněte, jde to snadno.  Lehce poprašte paprikou, oreganem, solí a pepřem.
  2. Rajčata rozdělte na poloviny a položte řeznou stranou dolů na rozpálený olejem potřený gril, nechte alespoň 3 minuty grilovat. Poté opatrně obraťte, pokapejte olejem, každé rajče ochuťte natrhanou bazalkou a posolte.
  3. Odložte na teplé místo a mezitím grilujte pstruží filety. Ideálně na hliníkových podložkách, aby se maso nerozpadlo. Jsou hotové za chvilku.

Citronové vepřové karbanátky

Vepřový karbanátek v housce
  • 500 g mletého vepřového masa
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 60 g čerstvě namleté strouhanky
  • 50 g tvrdého sýra, např. Mauritius
  • 2 lžičky tymiánu (pouze lístky)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř

  1. Mleté maso důkladně promíchejte se všemi surovinami a zformujte lehce zploštělé karbanátky.
  2. Grilujte asi 6 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu. Rošt pečlivě pomažte chuťově neutrálním olejem, aby se karbanátky nepřilepily.
  3. Podávejte s omáčkou podle vlastního výběru, zeleninou a houskou, nebo s pečenými bramborami.

Cibuláda

Cibuláda
  • 1 kg cibule
  • 6 lžic cukru
  • 8 lžic balzamikového octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20 až 30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě.
  2. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru. V lednici cibuláda vydrží i měsíc až dva.

Rychlý kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky kmínu
  • 500 g brambor
  • 1 až 2 farmářské klobásky

  1. Na sádle osmažte pokrájenou cibuli i česnek, poté přidejte na kolečka nakrájené klobásky a čerstvou papriku. Když cibulka začne zlátnout, odstavte z plamene a zamíchejte papriku, aby se nepřipálila.
  2. Přidejte nakrájené brambory a opět chvíli restujte, poté přisypejte zbylé koření a zalijte vodou jen tak, aby byly brambory ponořené. Vařte přibližně půl hodiny v kotlíku nad ohněm.

Krkovice v Espresso chilli marinádě

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Krkovice v Espresso chilli marinádě podle šéfkuchaře Jana Zmeškala z restaurace...
  • 800 g krkovice

Marináda na 4 porce:

  • oříšek másla
  • stroužek česneku
  • chili paprička
  • 5 g třtinového cukru
  • 20 g kečupu
  • 10 g upražených kávových zrnek
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme česnek a chilli, přidáme třtinový cukr a kečup a poté přidáme nadrcená  kávová zrnka, sůl a pepř. Marinádu necháme vystydnout.
  2. Marinujeme minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Maso poté ogrilujeme.

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Na 4 porce:

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru podle šéfkuchaře Jana...
  • 8 velkých pevných rajčat
  • 1 lžíce medu
  • 200 g špenátu
  • 100 g kozího sýru
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

  1.  Rajčata rozpůlíme a potřeme medem. Osolené a opepřené je dáme na rozpálený rošt grilu. Grilujeme, než rajčata lehce změknou. Servírujeme na listech špenátu s kozím sýrem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Plácli si na úspěch. Ivana Trumpová, Karel Gott a Pavel Kolář převezmou titul...
Ivana Trumpová drží styl a ráda jí kachnu, prozradil návrhář Laffita

Jedním ze čtyř Ambasadorů České republiky, kteří ve středu získají toto ocenění za profesní úspěchy šířící věhlas rodné země, je Ivana Trumpová, bývalá...  celý článek

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.