Grilování je umění

  19:52
Grilovací sezóna začíná. Chcete-li si na grilu připravit opravdovou lahůdku, musíte se řídit několika pravidly. Dobře marinovat. Nechat odležet. Použít dostatek koření a aroma. Když se grilování provádí správně, patří v podstatě k dietnějším způsobům přípravy masa. Narozdíl od pánve se na grilu nepoužívá máslo nebo olej. Ba naopak grilování odvádí přebytečný tuk z klobás (pokud je nezapomenete propíchnout) a z tučného masa.

Marinování
Účelem marinování (maso nakládáme obvykle s několikahodinovým předstihem) je zvýraznit a zjemnit chuť grilovaného masa. Sladké marinády, které obsahují cukr, med nebo sojovou omáčku, a používají se zejména na vepřové maso, mají tendenci se pálit. Proto je nutné potřít jimi maso těsně před koncem grilování, aby získalo křupavou kůrku.

Dostatek času
Čím větší je kus masa, tím déle se musí propékat. Maso by se mělo grilovat pozvolna, aby se dostatečně propeklo. Pokud je na grilu dlouho, může se ale vysušit.

Koření
Aby se bylinky a koření nespálily, přidat je až pár minut před ukončením grilování, nebo i po něm. Rovněž solit je třeba až nakonec, jinak šťáva z masa vyteče a maso bude suché a tuhé.

Aroma
Další způsob, jak ochutit grilovaná jídla, je hodit pod rozžhavené uhlíky velké množství aromatických bylinek.

RECEPTY

Žebírka na medu
Vepřová žebírka, med, olej, grilovací koření, sůl
Med, olej a grilovací koření pořádně promícháme. Žebírka marinádou potřeme a necháme odležet jeden den před grilováním.

Masový špíz
Různé druhy masa (můžou být i játra),  špek, cibule, paprika (zelená a červená), žampióny, sůl, grilovací koření
Maso nakrájíme na kousky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na špízové jehly. Hotové špízy osolíma a okořeníme.

Rybí špíz
Rybí maso (tuňák, losos, platýz atd.), cibule, pepřové koření, sůl
Maso nakrájíme na kousky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na špízové jehly. Hotové špízy osolíma a okořeníme.

Česnekové maso
Různé druhy masa (kuřecí, krůtí, vepřové), 4 stroužky česneku, sůl, grilovací koření, olej, sojová omáčka
Maso dobře naklepeme, osolíme a okořeníme. Přidáme nakrájený česnek a zakápneme olejem a sojovou omáčkou. V lednici necháme odležet jeden den před grilováním.

Autoři:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...