Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Šťavnatá grilovačka: exotický burger ze zebry a jeho jehněčí kamarád

  0:08aktualizováno  0:08
Burgery si již dobyly srdce a chuťové buňky Čechů a prosadily se mezi typické účastníky víkendových grilovaček. Vyzkoušejte si následující recepty na hamburger ze zebřího a jehněčího masa, nadchne vás i losos protkaný citronovou trávou.

Africký hamburger ze zebry s tropickým ovocem a kozím sýrem

Podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Intercatering a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

  • 4 ks hamburgerových bulek
  • 400 g masa ze zebry (lze nahradit hovězím)
  • 1 větší avokádo
  • limetka
  • 8 plátků slaniny
  • 200 g kozího sýra
  • 2 ks červené cibule
  • balzamikový ocet
  • lžičku tmavého cukru
  • olej
  • rukola
  • papriková čalamáda

Opékání masa a housek
Příprava exotického burgeru
Exotický burger ze zebry

Fotogalerie

Postup:

  1. Maso ze zebry drobně pomeleme a  přidáme přibližně 1/5 hovězího loje, ochutíme solí, drceným pepřem a případně chilli papričkami. Maso vytvarujeme do placek, které by měly být o kus větší než je průměr hamburgerových housek. Placky opečeme na grilu po obou stranách, housku rozkrojíme a oba řezy přidáme na gril.
  2. Avokádo rozmačkáme, přidáme limetkovou šťávu, sůl, drcený pepř.
  3. Avokádo navrstvíme na spodní část bulky. Přidáme opečené plátky slaniny a  maso, na které rozdrobíme kozí sýr. 
  4. Červenou cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme do zlatova, přidáme tmavý cukr a balzamikový ocet který necháme zredukovat. Hotovou cibuli dochutíme solí a pokládáme na kozí sýr. Vše ozdobíme rukolou. Na vrchní klobouček bulky dáme paprikovou čalamádu a přiklopíme.

Losos protkaný citronovou trávou

podle Jiřího Zemana, séfkuchaře Intercatering a Villa Memories

Suroviny na 4 porce:

Losos protékaný citronovou trávou podle Jiřího Zemana, šéfkuchaře Villy Memories
  • 600 g losových filetů s kůží
  • citronová tráva
  • koriandr
  • chilli
  • tmavý cukr
  • limetka
  • hořčičné semínko
  • zázvor
  • sůl

Postup:

  1. Lososa nakrájíme na 150g steaky s kůží,  ze které odstraníme šupiny. Steak osolíme a protkneme citronovou trávou. Z koriandru, chilli papriček, tmavého cukru, limetkové šťávy, hořčičných semínek a zázvoru si připravíme marinádu, kterou na lososa natřeme. Necháme alespoň hodinu odpočinout.
  2. Pečeme na mírném ohni nejlépe v přiklopeném grilu. Maso v žádném případě neotáčíme. 

Tip Jiřího Zemana:

„Syrovost lososa uprostřed steaku není na škodu, naopak se nám odmění svou šťavnatostí!“

Jehněčí burger s tzatziky s letním coleslaw salátem

podle Jasena Campbella, šéfkuchaře restaurace Na Golfu

Jehněčí burger s tzatziky podle Jasena Campbella z restaurace Na Golfu v...
  • 600 g vykostěného jehněčího ramínka
  • 1 cibule
  • 3 paličky česneku
  • velká snítka rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g čerstvé rukoly
  • foccacia nebo houska

Na tzatziky.

  • 200 g farmářského nebo selského jogurtu
  • hrst máty
  • okurka
  • stroužek česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Salát:

  • bílé zelí
  • celer
  • velká mrkev
  • 2 jablka (Granny Smith či jiná zelené odrůdy)

Salátový dresink:

  • 2 čerstvá vejce
  • lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • lžička cukru

Postup:

1. Vykostěné jehněčí rameno nameleme v mlýnku na maso, poté jej smícháme s drobně pokrájenou cibulí, utřeným česnekem, rozmarýnem, olivovým olejem a trochu osolíme a opepříme. Maso rozdělíme na 4 porce, přikryjeme potravinářskou folií a necháme dvě až tři hodiny uležet v lednici, aby se lépe rozvinuly všechny chutě. Ideální je nechat maso odpočívat přes noc.

2. Nejprve vylejeme z jogurtu jakoukoliv přebytečnou vodu, nejlepší je vyklopit ho rychle do cedníku s malými dírkami. Okurku zbavte jádřince uprostřed a nakrájejte ji na co nejtenčí nudličky. Česnek a mátu nakrájejte na drobno. Vše smíchejte a přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.

Čtěte v pondělí

Grilované krevety

Další skvělé recepty na gril najdete v pondělní příloze MF Dnes OnaDnes.

3. Nakrouhejte zelí a celer na tenké nudličky, oloupané jablko a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Promíchejte se solí a citronovou šťávou. Nechte mix stranou a připravte si zatím zálivku. Sůl bude mezitím vytahovat ze zelí a celeru vodu, proto je můžete nechat v cedníku, aby odkapala.

4. Ve velké míse smíchejte dva vaječné žloutky, hořčici, ocet, sůl a cukr. Kvedlejte přibližně pět minut, dokud směs nezačne světlat. Poté velmi pomalu vmíchejte oleje, dokud se vše nespojí a dochuťte. Nyní můžete vymačkat zbytek vody ze salátu a vložit ho do čisté misky, ve které ho smícháme s dresinkem.

5. Dobře si roztopte gril, uhlíky by měly být šedé a určitě nepotřebujete žádný přímý oheň. Pokud máte plynový gril, pak ho dejte na střední až vyšší teplotu. Burgery potřete olivovým olejem a posolte a opepřete. Nechte je opékat 7 minut na jedné straně a 5 minut na té druhé. Sundejte je z grilu a nechte alespoň pět minut odpočinout.

6. Rozkrojte si foccaciu nebo housku a nechte ji trochu opéct na straně řezu. Foccaia v sobě má dost oleje sama, housku můžete před opečením ještě potřít olivovým olejem, aby byla krásně křupavá.

7. Na plátek opečené foccacie položte masový karbanátek, velkou lžíci tzatziky a hrst čerstvé rukoly a přiklopte další foccaciou. Podávejte s letním coleslaw salátem.

Tip Jasena Campbella:
„Chuť jehněčího je pro Čechy občas až moc intenzivní, nejste na ni tak zvyklí jako u nás na Novém Zélandu. Nikdy proto nepodávejte jehněčí vychladlé, tuk v něm totiž zlojovatí a jeho chuť pak dokáže mnohé odradit od jehněčího i na několik let dopředu. Můžete také zkusit vybrat méně tučnou část masa. Jehněčí vždy podávejte na ohřátém talíři a teplé.“

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Golf, Jiří Zeman, Masa




Nejčtenější

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Staňte se čichovými nomády
Staňte se čichovými nomády

Francouzská značka Une Nuit Nomade v těchto dnech představuje novou řadu Une Nuit a Montauk. První dva zástupci řady jsou vůně Rose America a Memory Motel. Ale ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.