Grilované jehněčí kotletky

  9:00
Ideálními chuťovými partnery jehněčího jsou česnek a rozmarýn. Citronová kůra a vícebarevný čerstvě drcený pepř rozjasní chuť a dodají masu příjemnou ostrost.

Grilované jehněčí kotletky | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 25 minut + 320 minut marinování + 8-10 minut grilování

* 8-10 jehněčích kotletek, každá o hmotnosti asi 150 g
* 2-3 stroužky česneku
* velkou snítku čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžíci sušeného
* kůru ostrouhanou z půlky citronu
* 2 lžíce pepře, nejlépe čerstvě drceného vícebarevného
* 5 lžic olivového oleje
* sůl na dochucení

1. Kotletky rozdělte na jednotlivé porce a odstraňte případné blány či šlachy. Maso opláchněte a důkladně osušte kuchyňským papírem nebo utěrkou. Z větvičky rozmarýnu oberte jehličkovité lístky, sušený rozemněte. Protože sušené jehličky nepříjemně píchají, je šikovnější rozetřít je v hmoždíři nebo zabalit do utěrky a rozdrtit paličkou.

2. V misce (měla by být tak velká, aby se do ní pohodlně vešly všechny kotletky) prošlehejte olivový olej, citronovou kůru, rozmarýn, drcený pepř a nadrobno pokrájený česnek. Do takto připravené marinády vložte maso, které můžete u kosti ještě trochu naříznout špičkou nože, aby se při krátkém grilování propeklo. Maso důkladně obalte v marinádě a nechte v chladu odpočívat aspoň půl hodiny; klidně však můžete jehněčí ponechat v marinádě přes noc. V každém případě maso minimálně jednou obraťte, aby prosáklo vůněmi stejnoměrně.

3. Rozpalte gril, případně zapalte venkovní. Pokud používáte grilovací pánev, nechte ji napřed rozehřát a teprve potom ji potřete trochou oleje; nejlépe to jde štětcem. Na důkladně rozpálenou mřížku grilu klaďte kotletky a zprudka je opečte z obou stran; záleží na výšce masa, ale obvykle to trvá tři až pět minut z každé strany.

Tipy Apetitu: Při marinování masa buďte pečliví; Simon krájí nebo drtí aromatické přísady velmi jemně. Množství rozmarýnu, který má silnou, jakoby pryskyřičnou vůni, řiďte vlastní chutí. Sušené má daleko koncentrovanější aroma, takže ho stačí asi třetina.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Jehněčí nožičky v červeném víně
Jehněčí nožičky v červeném víně
Jehněčí plátky s rajčaty a olivami
Jehněčí plátky s rajčaty a olivami
Pečená jehněčí kýta s ančovičkami, pomerančem a rozmarýnem
Pečená jehněčí kýta s ančovičkami, pomerančem a rozmarýnem

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...