Hoďte maso na gril. Zkuste rolku z flank steaku nebo pivní marinádu

  1:00
S blížícím se létem přichází v mnoha rodinách opět ke slovu gril a grilovací náčiní. Než se pustíte do první letošní grilovačky, nechte se inspirovat osmistránkovou grilovací kuchařkou, kterou svým čtenářům přináší pondělní příloha Mladé fronty DNES Ona DNES. Najdete v ní recepty na grilovaná masa všeho druhu, tipy na zajímavé marinády a další praktické rady.

Rolka z flank steaku na grilu | foto: StockfoodProfimedia.cz

Rolky z flank steaku

Doba přípravy: 50 minut + grilování 8–15 minut
Množství: pro 8 osob

Velká grilovací kuchařka / 1. díl

Nevíte, co připravit na první jarní grilování s přáteli? V pondělním magazínu ONA Mladé fronty DNES najdete SPECIÁLNÍ OSMISTRÁNKOVOU GRILOVACÍ KUCHAŘKU se spoustou receptů třeba na jehněčí rolku, vepřové ve slanině s grilovanou zeleninou a nadívaným fenyklem nebo steaky na sendviči, a také šest nejlepších marinád na kuře, kotlety, ryby i zeleninu. 

Do prázdnin pak v dalších číslech objevíte třeba sendvičovou či palačinkovou kuchařku nebo návody na domácí zmrzliny.

Ona DNES Grilovací kuchařka
  • 2 kusy 3/4kilových flank steků
  • 4 stroužky česneku
  • 2–3 malé jarní cibulky
  • hrst petrželových lístků
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g prosciutta
  • 200 g plátků provolánského sýra
  • sůl
  • pepř
  • olej

1. Steaky nařízneme nožem, otevřeme je a naklepeme.

2. Česnek prolisujeme, cibulky pokrájíme, stejně tak petržel a šalvěj. Promícháme s olejem.

3. Na maso rozdělíme směs česneku, cibule a bylinek, po stranách necháme dva volné centimetry. Pokryjeme plátky prosciutta, sýra a pevně srolujeme.

4. Provázkem svážeme roládu centimetr od okrajů a uprostřed. Pak pravidelně svazujeme po dvou centimetrech od středu ke krajům.

5. Co nejblíž k provázkům propíchneme roládu špejlemi a nožem ji rozkrájíme tak, aby špejle s provázkem byla ve středu krájené rolky.

6. Rolky ochutíme solí a pepřem, gril potřeme olejem a na středním přímém žáru je grilujeme 3–6 minut z jedné strany a 3–5 minut z druhé. Přesuneme je nad nepřímý žár a grilujeme 2–4 minuty.

7. Přendáme na talíř, zakryjeme alobalem a necháme dojít.

Marinády na grilování

Základem umění grilování je příprava co nejlépe chuťově vyladěných marinád. Vyzkoušejte třeba marinádu z tmavého piva na vepřové maso nebo marinádu z pomeranče a tymiánu na kuře z pondělního magazínu Ona DNES.

Na vepřové maso: marináda z tmavého piva

Marináda z tmavého piva na vepřové maso:

1. V hmoždíři rozdrtíme jednu badyánovou hvězdičku, 1/2 lžičky anýzových semínek, utřeme s lžičkou sušených chilli vloček, lžičkou soli, dvěma lžícemi hrubozrnné hořčice, dvěma lžícemi medu, třemi lžícemi sójové omáčky a 200 ml tmavého piva.

2. Směs dobře promícháme, přisypeme několik pokrájených šalvějových lístků a nalijeme do plastového uzavíratelného sáčku.

3. Přidáme omyté a osušené maso a necháme alespoň čtyři hodiny odležet.

Tip: Med v marinádě můžete nahradit agávovým nebo javorovým sirupem.

Na kuře: marináda z pomeranče a tymiánu

Marináda s pomerančem a tymiánem na kuře

1. Z omytého a osušeného středně velkého pomeranče nastrouháme kůru
a vymačkáme šťávu.

2. V hmoždíři rozdrtíme nahrubo 1/2 lžičky červeného a 1/2 lžičky bílého pepře.

3. V misce prošleháme tři lžíce olivového oleje, pomerančovou šťávu a kůru, drcený pepř a lžíci nasekaných tymiánových lístků.

4. Kousky kuřete necháme v chladu v marinádě odležet alespoň čtyři hodiny.

Tip: Ke kuřeti marinovanému v tymiánu a pomeranči si udělejte podobně provoněný dip: smíchejte špetku pomerančové kůry se třemi lžícemi pomerančové šťávy, pěti lžícemi majonézy a 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu, dochuťte pepřem a solí.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

Bůčkové chipsy jsou ideální k pivu.

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...