Doporučujeme

Letní škola vaření: grilování a rožnění - 1. Žebírka; 2. Masový cop; 3. Jehněčí...

Letní škola vaření: grilování a rožnění - 1. Žebírka; 2. Masový cop; 3. Jehněčí kotlety; 4. Rajčata | foto: Isifa

Letní škola vaření: grilujeme a rožníme

  • 9
Letní škola vaření pro vás připravila další díl. Tentokrát jsme se zaměřili na známé i neznámé grilované pochoutky.

Češi přišli grilování na chuť. V létě se „kouří“ pomalu z každé zahrady a k vidění jsou i nadšenci ve veřejných parcích s přenosným grilem a piknikovou dekou. I přesto, že se se špekáčkem opečeným nad ohněm nikdo nechce definitivně rozloučit, vítězí přeci jen zdravější jídlo.

Při grilování velmi záleží na tom, jak dobré maso si vyberete. Nabídka supermarketů je sice bohatá, ale kvalita různá. Rozhodně se nenechte nalákat na naložené maso „rovnou na gril“. Právě tak se většinou obchodníci zbavují zásob, které už měly dávno z pultů zmizet. Stejně jako před lety si dobrého řezníka hýčkejte a dejte na rady známých. Pokud už máte řezníka „prověřeného“, můžete si troufnout i na koupi jeho marinovaných specialit.

Bohužel samotné grilování není tou nejzdravější formou přípravy jídla. Při dodržení několika pravidel se ale škodlivost může snížit. Například tuk z pečeného masa nikdy nesmí skapávat do řeřavých uhlíků. Ke grilování vybírejte raději méně tučné kousky, zvláště pokud si hlídáte linii. Koneckonců panenka či svíčková jsou nejméně tučné části hovězího a vepřového a na grilu chutnají skvěle. Maso pořádně zajídejte čerstvou zeleninou!

Jak správně připravit gril? Počkejte, až uhlíky přestanou hořet a jen rudě žhnou. To je ten správný okamžik začít vařit. Dobrou chuť.

1: žebírka

* 800 g vepřových žebírek * 1 lžíce medu * 2 lžíce dijonské hořčice * 2 lžíce kostiček cibule * sůl * 1 lžička kmínu * 1 lžička tlučeného pepře * větvička tymiánu

Maso omyjeme a osušíme. Ostatní suroviny smícháme a žebírka vzniklou směsí důkladně potřeme. Vložíme maso do hliníkové fólie a grilujeme asi 20 až 30 minut, během grilování několikrát obrátíme.

2: masový cop

* 500 g vepřové panenky * šťáva a plátky kůry z chemicky neošetřovaného citronu, bio * 2 lžíce sójové omáčky * 1 lžíce pepře

Promícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a kůru s pepřem a směsí potřeme maso. Panenku rozkrojíme na tři pruhy podél, ale nedokrojíme, a upleteme z ní cop - konce svážeme. Grilujeme 20 až 30 minut.

3: jehněčí kotlety

* 4 jehněčí kotlety * 4 lžíce olivového oleje * 2 lžíce nasekaného rozmarýnu * 2 stroužky česneku * sůl, pepř

Směsí oleje, rozmarýnu, česneku, soli a pepře důkladně potřeme maso. Kotlety grilujeme asi 10 minut a během grilování několikrát obrátíme.

4: rajčata

* 4 rajčata * 4 lžíce bylinkového másla * pár lístků bazalky * sůl

Rajčata omyjeme, odřízneme vršek, osolíme a vložíme na fólii. Bylinkové máslo položíme na rajčata a posypeme bazalkou. Grilujeme asi 15 až 20 minut.

Grilované kuře a zelenina

Pro 2-4 osoby

* 1 kuře (cca 1,2 kg) * 1 svazek rozmarýnu * 8 šalotek
* 600 g malých brambor * 2 paličky česneku * sůl, pepř
* 1 lžíce medu * 4 lžíce sójové omáčky * 1 lžička kari koření

1. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř osolíme a opepříme. Napíchneme na špíz. Med, sójovou omáčku a kari promícháme a směsí potřeme kuře.

2. Šalotky oloupeme a česnekové paličky rozpůlíme. Brambory omyjeme a rozpůlíme.

3. Vše vložíme do hliníkové fólie a přidáme větvičky rozmarýnu, sůl a pepř. Kuře dáme na gril a pod něj položíme fólii se zeleninou a bramborami.

4. Asi hodinu grilujeme, během té doby zeleninu několikrát obrátíme.

Frikadely s koriandrovým tvarohem

Pro 4 osoby

* 600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
* 1 šalotka jemně nasekaná * 1 stroužek česneku, jemně nasekaný * 1 starší tvrdší houska * strouhanka
* 2 vejce * 2 lžíce nasekané petržele * 1 lžíce nasekaných lístků majoránky * 1 lžíce ostré hořčice
* 1 lžíce kečupu * 4 lžičky oleje * sůl, pepř * 150 g tvarohu * 2 lžíce bílého jogurtu * 4 lžíce zakysané smetany * 1 svazek koriandru

1. Ve vlažné vodě necháme změknout housku. Šalotku a česnek zpěníme na lžíci oleje, přidáme petržel a majoránku a necháme trochu vystydnout. Směs spojíme s vejci, houskou, paprikou, hořčicí a kečupem a přidáme k mletému masu. Podle potřeby přidáme strouhanku a dochutíme solí a pepřem.

2. Vytvoříme 4 frikadely (kuličky) a položíme je na fólii, pokapeme olejem a zabalíme. Grilujeme asi 20 až 30 minut.

3. Mezitím smícháme tvaroh s jogurtem a smetanou, přidáme nasekaný koriandr, osolíme a opepříme. Frikadely servírujeme na fólii spolu s ochuceným tvarohem.

Kotleta se žampiony

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety * 1 větvička tymiánu * 2 stroužky česneku * 100 g šunky * 200 g žampionů * 1 lžíce citronové šťávy * 1 masité rajče * 1 lžíce oleje * sůl, pepř

1. Kotlety omyjeme a osušíme a tukovou vrstvu na okrajích na několika místech nařízneme. Tymián omyjeme a odkrájíme lístky z větvičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, šunku na kostičky.

2. Žampiony očistíme a rovněž nakrájíme na tenké plátky a smícháme s citronovou šťávou, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

3. Kotlety ogrilujeme z obou stran, osolíme a opepříme. Poté vložíme každou kotletu na jednu fólii. Šunku, žampiony, rajčata, česnek, citronovou šťávu a tymián smícháme, osolíme a opepříme.

4. Směs rovnoměrně rozdělíme na kotlety. Společně grilujeme asi 25 minut.

Grilovaná jehněčí kýta

Pro 4-6 osob

* 1 jehněčí kýta, cca 1,5 kg, bez kosti * 2 stroužky česneku * 4 lžíce bílého jogurtu * 2 lžíce nasekaného tymiánu * 2 lžíce nasekaného rozmarýnu * sůl, pepř

1. Kýtu omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme, nasekáme a utřeme s trochou soli. Přidáme jogurt a bylinky a důkladně promícháme.

2. Směsí potřeme kýtu, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme přes noc marinovat v lednici.

3. Druhý den napíchneme na grilovací jehlu, ovineme . provázkem, osolíme a opepříme. Grilujeme 50 až 60 minut.

Kachna na grilu

Pro 4 osoby

* 1 mladá kachna (cca 1,8 kg) * 4 jarní cibulky * 1 jablko * 2 lžíce pomerančové šťávy * 2 lžíce sherry, 1 lžíce medu * 2 lžíce sójové omáčky * sůl, pepř, kajenský pepř

1. Kachnu zevnitř osolíme a opepříme. Cibulky nakrájíme na kolečka. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na osminy. Cibulkami a jablkem naplníme kachnu, sešijeme ji a napíchneme na grilovací jehlu.

2. Pomerančovou šťávu, sherry, med, sójovou omáčku a kajenský pepř smícháme a směsí potřeme kachnu. Grilujeme asi 60 až 70 minut a během této doby občas potřeme marinádou.


Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás