Doporučujeme

Gratinovaná cibulová polévka

Gratinovaná cibulová polévka | foto: Apetit

Gratinovaná cibulová polévka

  • 2
Tento chod je spjatý s francouzskou kuchyní, konkrétně se zmizelou tržnicí Les Halles, která byla známá pod lidovým názvem ‚břicho Paříže‘ – a proslulá vůní cibulačky. S tímhle receptem dostanete to nejlepší ze šťavnaté podzimní cibule i z aromatického vína.

NA 4 PORCE

Příprava: 5 minut + 20 minut vaření + 2 minuty grilování

* 4 velké, nejlépe červené cibule, oloupané a nakrájené na kolečka
* 50 g másla nebo 3 lžíce olivového oleje
* 1 l silného hovězího vývaru
* 250 ml červeného vína
* sůl a mletý pepř
* pár kapek worcesterské omáčky
* na dochucení
* 4 plátky nasucho opečeného bílého chleba
* 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
* zelené bylinky na posypání

1. V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli. Zalijte vývarem, opepřete a vařte dvacet minut. Ke konci přilejte víno. Podle chuti osolte a dochuťte worcesterskou omáčkou.

2. Polévku rozdělte do žáruvzdorných šálků nebo misek. Dejte rozehřát gril, každou porci posypte sýrem a nechte chvilku grilovat. Podávejte s plátky chleba; můžete jimi také polévku poklást, posypat sýrem a krátce zapéci. Ozdobte bylinkami.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Kaštanová polévka s kapustou
Kaštanová polévka s kapustou
Slepičí polévka s pohankou
Slepičí polévka s pohankou
Mexická polévka
Mexická polévka


  • Vybrali jsme pro Vás