Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Granátnický pochod, brambory zapečené s rajčaty a špenátem, bramborové placky se šunkou a mrkví, karlštejnský chlebíček

aktualizováno 
-

Brambory pocházejí z jižní Ameriky a do Evropy se dostaly díky Španělům v 16. století. V Čechách se brambory (název vznikl zkomoleninou slova Branibory, to je rostlina přivezená z Branibor) začaly pěstovat o zhruba dvě století později. Tehdy zvítězily u chudého lidu, o čemž svědčí i popěvek z Podkrkonoší:
Když jsem šel do nebe,
stavil jsem se v pekle,
nejstarší Luciper
pek si tam erteple.
A tento významný zdroj vitamínu C zůstal na talířích až dodnes.

GRANÁTNICKÝ POCHOD
200 g hrubé mouky, 1 vejce, 600 g brambor, 50 g slaniny, 40 g omastku, 100 g cibule, mletá paprika, sůl
Z mouky, vejce a vody vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučeném válu těsto tence vyválíme a nakrajíme flíčky, které ve slané vodě uvaříme. Scedíme, omastíme a vložíme do kastrolu. Přidáme ve slupce uvařené, oloupané a nadrobno nakrájané brambory a zlehka promícháme. Na omastku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme mletou paprikou a přidáme k bramborám a flekům. Všechno promícháme a podáváme s nadrobno nakrájenou a osmaženou slaninou.
Pressfoto Bratislava)

BRAMBORY ZAPEČENÉ S RAJČATY A ŠPENÁTEM
450 g mraženého špenátu, 600 g brambor, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 3 rajčata, trochu tuku, 250 g smetany
Špenát necháme rozmrazit v cedníku. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Opékáme je 4-5 minut v horkém oleji. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. Stroužek česneku oloupáme a prolisujeme k bramborám. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a špenát v něm 2-3 minuty podusíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Bramborové plátky, rozmražený špenát a rajčata střídavě vrstvíme do nákypové formy. Poslední vrstvou jsou brambory. Přelijeme je smetanou a na střední příčce trouby zapékáme dozlatova 35-45 minut.
RADA: Čerstvý špenát (600 g) musíte krátce spařit a dobře vymačkat.
časopis Nejlepší recepty)

BRAMBOROVÉ PLACKY SE ŠUNKOU A MRKVÍ
80 g šunky, 80 g anlické slaniny, 150 g hrubé mouky, 3 vejce, 1 lžíce kyselé smetany, 1/4 l mléka, 500 g moučných brambor, 2 velké mrkve, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, svazek petrželky, sůl, mletý pepř, 1 lžička Vegetky Vitana, Planta na smažení
Vejce rozmícháme s moukou, kyselou smetanou, solí a necháme půl hodiny odpočinout. Do směsi vmícháme mléko, nadrobné kostičky nakrájanou šunku a slaninu, nastrouhanou mrkev a brambory, jemně usekanou cibuli a petrželku. Přidáme česnek, sůl, pepř, Vegetku a opět promícháme. V prostorné pánvi rozpálíme Plantu, sběračkou nabereme bramborovou směs, utvoříme placky a smažíme po obou stranách do zlatova. Vyjmeme z pánve a osušíme papírovým ubrouskem.
Vynikající a křehounké placky podáváme s hlávkovým salátem a sklenicí chlazeného piva.
časopis Dobrou chuť!)

KARLŠTEJNSKÝ CHLEBÍČEK
4 vejce, 160 g pískového cukru, 500 g moučných brambor, špetka soli, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 0,5 dcl rumu, 1/2 prášku do pečiva, máslo a mouka do formy, moučkový cukr na pocukrování
Omyté brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme, horké oloupeme, dáme do předehřáté trouby a při 120°C necháme 20 minut "vypařit". Po vychladnutí jemně nastrouháme. Žloutky utřeme s třetinou pískového cukru, špetkou soli, vanilkovým cukrem a rumem do pěny. Vmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbývající pískový cukr. Tuhý sníh vmícháme o žloutkové směsi a přimícháme nastrouhané brambory. Formu na pečení vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem, uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě při 170-180°C asi 15 minut. Po upečení necháme ve formě 2 hodiny, vyklopíme, pocukrujeme a naporcujeme.
časopis Dobrou chuť!)

Granátnický pochod

Bramborové placky se šunkou a mrkví

Karlštejnský chlebíček

Brambory zapečené s rajčaty a špenátem

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.