Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Gastrotipy na výlet: Trnky nejen tekuté, křepelčí vejce, svátky jara

  0:59aktualizováno  0:59
Pokud vymýšlíte, kam se o víkendu nebo na Velikonoce vypravit na výlet, možná si vyberete z chutných tipů, které pro vás vybrala redakce Gastronaut.cz. Pro ty, kdo rádi kombinují společenské zážitky s těmi chuťovými, přidáváme navíc ještě jeden kulturně-gastronomický tip na aprílovou neděli.

O tom, že trnky jsou dobré nejen k pití, ale také třeba jako náplň do buchet, vás přesvědčí hospodyňky z Louky nad Veličkou. (Ilustrační snímek) | foto: Stockfood.cz

Jihomoravský kraj: 6. Lúcký košt trnek aneb od varených po tekuté

Loucké ženy si řekly: Dost! Když košt slivovice, tak nejen pro chlapy. A tak daly tamní ženy a dívky hlavy (a především ruce) dohromady a již šestým rokem se podílí svými úžasnými pokrmy z trnek na tomto speciálním koštu. A že je na co se těšit - ochutnáte buchty, krajance, patenty nebo vyhlášenou trnkovou omáčku s uzeným. Že nevíte, co se bude koštovat? Tak to nezbývá než vyrazit v sobotu 31. března na výlet do Louky nad Veličkou. Více ZDE.

Středočeský kraj: Jaro v kuchyni našich babiček a prababiček

Ilustrační snímek

Vzpomínáte si, jak vařily vaše babičky a prababičky? Nepátrejte zbytečně v paměti a vydejte se 30. nebo 31. března do Regionálního muzea Mělník, které si pro své návštěvníky připravilo ochutnávku tradičních velikonočních pokrmů našich předků. Zakousněte se do těch nejlepších tvarohových knedlíků (jako od babičky) nebo do klasické velikonoční nádivky (taky jako od babičky). V prostorách muzea na vás pak čekají zajímavé expozice. Jaro v kuchyni našich babiček a prababiček vás příjemně a nostalgicky naladí. Více ZDE.

Moravskoslezský kraj: Velikonoce na hradě

Velikonoce na Hradě

Na lidovém jarmarku na Slezskoostravském hradě, který se koná od 31. března do 1. dubna, budou k mání výrobky nejrůznějších lidových řemesel a zapomenout nesmíme ani na velikonoční tradice jako zdobení vajíček nebo pletení pomlázky. Chybět nebude ani historická a lidová hudba. Z hradního jarmarečního jídelníčku se můžete těšit na zabijačkové speciality, pekařské výrobky, sýry, sušená masa nebo pravé valašské frgály. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Velikonoční vaření na hradě Bítov

Hrad Bítov

Někdo vaří v kuchyni, jiný na hradě… Nechte vařečky vařečkami, utěrky utěrkami a jeďte se o velikonočním víkendu od 7. do 8. dubna podívat a především ochutnávat na hrad Bítov. Poznáte nejen kousek historie, ale také klasickou staročeskou gastronomii a velikonoční tradice. Budete mít možnost zhlédnout, jak se vařilo na starém kachlovém sporáku i na otevřeném ohni. Ochutnat můžete bramborové i škvarkové placky, koláče i tzv. kaši pro chudé. Těšit se můžete i na kastelánovo překvapení z komína. Více ZDE.

Plzeňský kraj: Křepelčí hody

Křepelčí vejce

Jaká by byla Bílá velikonoční sobota bez nějakého pěkného kulturního programu a bez něčeho dobrého na zub? Pokud máte rádi divadlo, písničky, tanec, šermíře, nejrůznější hry a hlavně dobré jídlo, jeďte se 7. dubna podívat na Zámek Újezd nade Mží, kde je o bohatý program postaráno. Navíc budete moct ochutnat opravdové křepelčí speciality - například křepelky nadívané velikonoční nádivkou, grilovací omáčku s vaječnými žloutky nebo obří omeletu z pštrosího vejce. Křepelčí delikatesy představí ve své kuchařské show Martin Havlík. Více ZDE

TIP: Dobroty s příběhem a Modrý tygr Báry Hrzánové

Barbora Hrzánová

O aprílové neděli můžete zajít s celou rodinou do Novoměstské radnice, kde v 15 hodin bude v rámci Prague Spirit Festivalu předčítat z knihy Modrý tygr patronka festivalu Bára Hrzánová. Děti i dospělí se mohou těšit na lekci afrického tance za doprovodu živé hudby, ti nejmenší tu najdou dětský koutek, kde bude prostor pro hry, kreslení i malování na obličej. Občerstvení je v režii společnosti Dobroty s příběhem, jež nabídne nakládané potraviny, které vznikly jako produkt pracovní terapie lidí s mentálním postižením, pravý čaj nebo cereální potraviny. Více ZDE.

Autor:




Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.