Doporučujeme

K Masopustu patří nejen masky, ale také dobré jídlo a pití (ilustrační snímek)

K Masopustu patří nejen masky, ale také dobré jídlo a pití (ilustrační snímek) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Masopust, zelí i pálenka. Konec ledna je příležitostí k hodování

  • 1
Někdo jezdí v lednu na lyže, jiný raději za dobrým jídlem a pitím. Pokud patříte do té druhé skupiny, máme pro vás několik tipů na akce, kde uspokojíte své chuťové buňky a ještě se dobře pobavíte. Konec ledna přináší například tradiční masopustní veselice, kde o dobré pití a jídlo rozhodně nebude nouze.

Praha a další města: Masopustní hody

Domácí jelítko a jitrnice se staročeskou lepenicí je součástí masopustního...

Nenechte si ujít jedinečný gastronomický festival, v rámci kterého budou od 21. ledna do 10. února 2013 vybrané pražské restaurace nabízet to nejlepší z tradičních českých zabijaček. Masopustní hody nabídnou tříchodová degustační menu v ceně 290 korun a ochutnat můžete třeba konfitované vepřové kolínko na pivě, pečený bůček na kofole s pastiňákovým pyré nebo domácí vdolky s bio zavařeninou. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Otevřené sklepy a kopání písku pro Vídeň

(ilustrační snímek) - Víno (ilustrační snímek)

Za obcí nový Šaldorf poblíž královského města Znojma se země nenápadně prohlubuje do malebného údolí, jemuž se říká Modré sklepy. Ano, sklípky jsou zde různobarevné, mnohé i modré, ale toto místo bylo pojmenováno podle namodralého pískovce, za jehož vznikem stojí mořský písek. Vydejte se v sobotu 19. ledna do této atraktivní obce plné překvapení a vynikajícího vína. Ochutnáte staročeskou kuchyni i ta nejlepší moravská vína netradičně ohřívaná ve vodní lázni. Na místě vás kromě pohárků čekají také lopaty... Více ZDE.

Středočeský kraj: Máslovický masopust

Na plácku na dvoře vyškovského pivovaru se v sobotu 21. ledna 2012 konala...

 Masopustní pochoutky i veselí si můžete dopřát 26. ledna v Máslovicích. Na máslovické návsi se vám bude líbit zejména, pokud máte rádi venkovské zabíjačky. Masky se budou po vesnici prohánět za zvuku dechovky, vy si můžete prohlédnout Muzeum másla a pak se přidat do průvodu. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Košt ovocných pálenek a kysaného zelí

Již podvanácté si budete moci prolít hrdlo tím nejvoňavějším ovocem v kapalné podobě. V Mikulčicích se 19. ledna koná tradiční košt ovocných pálenek a kysaného zelí. A protože k říznému pití je zapotřebí jídla, které žaludek pěkně promastí, připravili si pro vás Mikulečtí nejrůznější speciality z kysaného zelí a škvarků. Udělejte si místečko na pravou slováckou zelňačku nebo škvarkové pagáčky. Do skoku bude hrát cimbálová muzika a budou se předávat diplomy pro nejlepší pálený mok. Více ZDE.


  • Vybrali jsme pro Vás