Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

  1:00aktualizováno  1:00
Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské kuchařky Reine Sammutové. Prožít můžete také masopust ve skanzenu, setkání jazzu s vínem nebo celorepublikový festival jídla.

Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do 12. ledna v pražské restauraci Avantgarde. | foto: Restaurant Avantgarde

Týden michelinské kuchyně

Uprostřed zimy zalije pražskou restauraci Avantgarde slunce. Hostem ve zdejší kuchyni bude michelinská kuchařka, Francouzka Reine Sammutová, o níž se říká, že servíruje slunce na talíři. V týdnu od 7. do 12. ledna se budou podávat čtyř až osmichodová menu, jejichž složení bude opravdu pestré. Hostům budou nabízeny pečlivě vybrané a uvařené lahůdky, tak jako je tomu v michelinskými hvězdami ověnčené restauraci Auberge La Fenière samotné Reine Sammutové. Více ZDE.

Masopust na Veselém Kopci

Tradiční masopust ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska

Jen co skončily vánoční svátky, přiblížilo se masopustní období, které přináší do zimních měsíců radost a veselí prostřednictvím tradičních slavností a typických českých pokrmů. Ani na Veselém Kopci u Hlinska tomu nebude jinak. V sobotu 12. ledna na vás čeká kromě prohlídky skanzenu a zhlédnutí tradiční masopustní obhlídky také spousta dobrot. Podávat se budou zabijačkové pochutiny z Hospody Na vejměnku, která je součástí areálu. Více ZDE.

Grand Restaurant Festival

Interiér restaurace (Ilustrační snímek)

Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí nabídne například nejlepší jídlo od maminky, speciality šéfkuchaře, sezonní potraviny, lokální receptury, degustační menu a mnoho dalšího. Více ZDE.

Znojmo v zajetí jazzu a vína

Znojmo

Propojení kouzelného prostředí středověkého města, moderní hudby a lahodného vína nabídne od 15. do 20. ledna již pošesté znojemský Jazz Fest. Hudební vystoupení obohatí degustace vín z několika vybraných vinařství. A také znojemské restaurace si pro své hosty připraví speciální jazzová menu. Více ZDE.

Máslo opravdu zblízka

V Muzeu másla Máslovice je do 27. ledna k  vidění betlém vyrobený z 25 kg.

Muzeum másla v Máslovicích nabízí svým návštěvníkům i v roce 2013 stálou interaktivní expozici, ve které je možné většinu exponátů také prakticky vyzkoušet. Jedná se o různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Do 27. ledna je navíc v muzeu k vidění ojedinělý betlém vyrobený z 25 kilogramů másla. Více ZDE.

Tipy, kam za dobrým jídlem a pitím po celé České republice, najdete na www.gastronaut.cz

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.