Doporučujeme

O prázdninách můžete vyrazit za dobrotami třeba do lesa. Borůvky jsou skvělé nejen na koláč, ale třeba jen tak z keříku rovnou do pusy... (Ilustrační snímek)

O prázdninách můžete vyrazit za dobrotami třeba do lesa. Borůvky jsou skvělé nejen na koláč, ale třeba jen tak z keříku rovnou do pusy... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Borůvkobraní, špaldové i pivní slavnosti a další tipy na gastrotoulky

  • 0
Putování po naší krásné zemi a po jejích památkách si stále více turistů zpestřuje výlety za dobrým jídlem i pitím. Jestli i vy patříte mezi zapálené gastroturisty, máme pro vás několik jedlých tipů od redakce Gastronaut.cz. Najdete tu nejen mlynářské či pivní slavnosti, ale také trendy Slow Food v pojetí moravských kuchařů nebo akci, ze které se domů vrátíte s pusou modrou od borůvek.

Královéhradecký kraj: Mlynářské slavnosti v Babiččině údolí

Makové koláče.

Plno veselí zažijete tento víkend v Rudrově mlýně v Babiččině údolí v Ratibořicích. A protože k mlýnu patří mouka a k mouce pekaři, tak i těch tu bude dost a společně s nimi také jejich voňavé a křupavé výrobky. Ukázka pekařského umění bude probíhat v sobotu 7. července, celé slavnosti jsou však naplánovány na celý prodloužený víkend. Zajímavá je i nabídka stylového občerstvení, které se ponese v duchu života na mlýně za doby babičky Boženy Němcové. Těšit se můžete například na chleba se sádlem a cibulí, chleba s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarky, koláče nebo buchty. Více ZDE.

Plzeňský kraj: XX. nepomucké pivní slavnosti

Nepomuk, radnice a bývalý Dannerův pivovar

Více než 30 pivovarů se zapojí do jubilejních 20. pivních slavností v Nepomuku. Potkáte zde téměř všechny (mini) pivovary z Plzeňského kraje, ale také mnoho dalších, které nabídnou pestrou škálu pivních chutí vhodných pro muže i ženy. Cílem slavností, které probíhají na Náměstí Augustina Němejce, je představit piva, na něž v běžném obchodě nenarazíte, a se stejnou filozofií bude připraveno i občerstvení – ochutnáte například Přešínskou klobásu z rodinného řeznictví nebo hovězí hamburger z ekofarmy v sousední vesnici. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Jídlo z blízka

Jablečný štrůdl

Od 9. do 29. července bude Brno a brněnské okolí zasvěcené regionální gastronomii v pojetí Slow Food – tedy jídla dobrého, čistého a férového. Celkem 13 restaurací pro své hosty přichystalo degustační menu vytvořené výhradně ze surovin od těch nejlepších regionálních producentů. Akci doprovází bohatý doprovodný program se širokou nabídkou dílen, zajímavá bude například přednáška o vaření z různých druhů obilovin nebo vás v restauraci La Bouchée naučí, jak správně vytáhnout štrúdl. Těšit se můžete také na speciální degustace řízené známými autory a autorkami kuchařských knih nebo na několik setkání s vínem. Více ZDE.

Olomoucký kraj: Špaldové bioslavnosti 2012

Špaldový chléb

Máte rádi bio? Pak byste neměli chybět na letošních bioslavnostech, které se budou konat 14. července ve Starém městě pod Sněžníkem. Akce bude probíhat ve velkém stylu, neboť se bude zároveň oslavovat 20. výročí vzniku pořadádající společnosti PRO-BIO. Jak sám název napovídá, velký prostor bude dán špaldě, s níž bude provázán celý program, po celý den pak můžete ochutnávat nabídku stánků určenou pro vegetariány, vegany i nadšené masaře. Rodiče jistě uvítají koutek pro děti s různými soutěžemi a atrakcemi, atmosféru doplní také zajímavá muzika – například v pojetí skupiny Spálený sušenky. Více ZDE.

Jihočeský kraj: Borůvkobraní

Borůvky, lesní plody

Tradiční borůvková slavnost města Borovany patří mezi stálice prázdninové gastronomické scény. Těšit se můžete 14. a 15. července na záplavu modrých kuliček v nejrůznější podobě a chuti – pusu vám spolehlivě zamodří borůvkové lívanečky, koláče či knedlíky a možná také borůvková medovina, která patří mezi letošní novinky. Borůvkové speciality chystají i místní restaurace nebo si můžete pořídit Borůvkovou kuchařku a vyzkoušet recepty doma. Chybět nebude ani kulturní a sportovní program pro všechny věkové kategorie. Více ZDE.


  • Vybrali jsme pro Vás