Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

  0:11aktualizováno  0:11
Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Lotrinský koláč | foto: MF DNES

Ratatouille

Recepty z Francie: Ratatouille

Příprava 30 minut. vaření 40 minut

• 2 malé lilky
• 2 cuketky
• 3 stroužky česneku
• 1 velká žlutá cibule
• 2 papriky (červená a žlutá)
• 5 zralých rajčat
• 6 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• čerstvé bylinky (petržel nebo rozmarýn, tymián, bazalka)

Postup:

1. Omyté lilky podélně rozřízneme a nakrájíme na silnější plátky, to samé uděláme s cuketkami. Plátky lilku osolíme a necháme je na sítu vypotit.

2. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

3. Papriky rozpůlíme, vykrojíme stopku a jádřinec a pokrájíme je na kousky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, příčně rozpůlíme a nad sítkem z nich vymáčkneme šťávu. Semínka vyhodíme, šťávu z rajčat uchováme a dužinu pokrájíme.

4. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje. Nejprve opečeme osušené kousky lilku a po opečení je přesuneme na talíř. Pak opečeme cukety, ty kratší dobu než lilek. Odložíme je také stranou a opečeme papriky. I ty dáme stranou.

5. Do pánve přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, přihodíme kousky rajčat a přilijeme šťávu z rajčat.

6. Do pánve vrátíme opečený lilek, cukety a papriky, dochutíme solí, pepřem, přidáme natrhané bylinky a společně asi pět minut prohřejeme. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Francie vonící z vašeho bytu

Francouzská kuchyně dostane vás, vaše hosty, ale i uživatele na Labuznik.cz. Pochlubte se svými fotkami, jak se vám povedl obrácený koláč nebo kohout na víně.

Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Příprava 30 min., chlazení 20 min., pečení 45 min.

• 200 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g studeného másla
• 3 velká vejce + 1 žloutek
• 150 g anglické slaniny
• 200 ml smetany na vaření
• 200 g crème fraiche
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sýra gruyère či ementálu

Čtěte v pondělí

Recepty z Francie: Ratatouille

Další francouzské recepty najdete v příloze MF DNES OnaDnes 25.8.

1. Z mouky, soli, másla, žloutku a 3 lžic studené vody zpracujeme těsto, které vyválíme na placku větší, než je koláčová forma. Vyložíme jím formu, zbytky přesahující okraje odřízneme. Dno propícháme vidličkou a odložíme do chladu.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno koláče vyložíme alobalem, zatížíme (například fazolemi) a v troubě 12 minut předpečeme.

3. Slaninu pokrájíme na kousky, na pánvi ji opečeme a vypečený tuk slijeme.

4. V misce prošleháme vidličkou vejce, smetanu a crème fraiche, trochu soli a muškátový oříšek. Část sýra nastrouháme, zbytek pokrájíme na kostičky.

5. Na předpečený korpus nasypeme opečenou slaninu, kostky sýra, zalijeme směsí vajec a smetany, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Autoři:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.