Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

  0:11aktualizováno  0:11
Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Lotrinský koláč | foto: MF DNES

Ratatouille

Recepty z Francie: Ratatouille

Příprava 30 minut. vaření 40 minut

• 2 malé lilky
• 2 cuketky
• 3 stroužky česneku
• 1 velká žlutá cibule
• 2 papriky (červená a žlutá)
• 5 zralých rajčat
• 6 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• čerstvé bylinky (petržel nebo rozmarýn, tymián, bazalka)

Postup:

1. Omyté lilky podélně rozřízneme a nakrájíme na silnější plátky, to samé uděláme s cuketkami. Plátky lilku osolíme a necháme je na sítu vypotit.

2. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

3. Papriky rozpůlíme, vykrojíme stopku a jádřinec a pokrájíme je na kousky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, příčně rozpůlíme a nad sítkem z nich vymáčkneme šťávu. Semínka vyhodíme, šťávu z rajčat uchováme a dužinu pokrájíme.

4. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje. Nejprve opečeme osušené kousky lilku a po opečení je přesuneme na talíř. Pak opečeme cukety, ty kratší dobu než lilek. Odložíme je také stranou a opečeme papriky. I ty dáme stranou.

5. Do pánve přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, přihodíme kousky rajčat a přilijeme šťávu z rajčat.

6. Do pánve vrátíme opečený lilek, cukety a papriky, dochutíme solí, pepřem, přidáme natrhané bylinky a společně asi pět minut prohřejeme. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Francie vonící z vašeho bytu

Francouzská kuchyně dostane vás, vaše hosty, ale i uživatele na Labuznik.cz. Pochlubte se svými fotkami, jak se vám povedl obrácený koláč nebo kohout na víně.

Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Příprava 30 min., chlazení 20 min., pečení 45 min.

• 200 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g studeného másla
• 3 velká vejce + 1 žloutek
• 150 g anglické slaniny
• 200 ml smetany na vaření
• 200 g crème fraiche
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sýra gruyère či ementálu

Čtěte v pondělí

Recepty z Francie: Ratatouille

Další francouzské recepty najdete v příloze MF DNES OnaDnes 25.8.

1. Z mouky, soli, másla, žloutku a 3 lžic studené vody zpracujeme těsto, které vyválíme na placku větší, než je koláčová forma. Vyložíme jím formu, zbytky přesahující okraje odřízneme. Dno propícháme vidličkou a odložíme do chladu.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno koláče vyložíme alobalem, zatížíme (například fazolemi) a v troubě 12 minut předpečeme.

3. Slaninu pokrájíme na kousky, na pánvi ji opečeme a vypečený tuk slijeme.

4. V misce prošleháme vidličkou vejce, smetanu a crème fraiche, trochu soli a muškátový oříšek. Část sýra nastrouháme, zbytek pokrájíme na kostičky.

5. Na předpečený korpus nasypeme opečenou slaninu, kostky sýra, zalijeme směsí vajec a smetany, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Autoři:






Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Další z rubriky

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.