Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

  0:11
Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Lotrinský koláč | foto: MF DNES

Ratatouille

Recepty z Francie: Ratatouille

Příprava 30 minut. vaření 40 minut

• 2 malé lilky
• 2 cuketky
• 3 stroužky česneku
• 1 velká žlutá cibule
• 2 papriky (červená a žlutá)
• 5 zralých rajčat
• 6 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• čerstvé bylinky (petržel nebo rozmarýn, tymián, bazalka)

Postup:

1. Omyté lilky podélně rozřízneme a nakrájíme na silnější plátky, to samé uděláme s cuketkami. Plátky lilku osolíme a necháme je na sítu vypotit.

2. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

3. Papriky rozpůlíme, vykrojíme stopku a jádřinec a pokrájíme je na kousky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, příčně rozpůlíme a nad sítkem z nich vymáčkneme šťávu. Semínka vyhodíme, šťávu z rajčat uchováme a dužinu pokrájíme.

4. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje. Nejprve opečeme osušené kousky lilku a po opečení je přesuneme na talíř. Pak opečeme cukety, ty kratší dobu než lilek. Odložíme je také stranou a opečeme papriky. I ty dáme stranou.

5. Do pánve přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, přihodíme kousky rajčat a přilijeme šťávu z rajčat.

6. Do pánve vrátíme opečený lilek, cukety a papriky, dochutíme solí, pepřem, přidáme natrhané bylinky a společně asi pět minut prohřejeme. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Francie vonící z vašeho bytu

Francouzská kuchyně dostane vás, vaše hosty, ale i uživatele na Labuznik.cz. Pochlubte se svými fotkami, jak se vám povedl obrácený koláč nebo kohout na víně.

Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Příprava 30 min., chlazení 20 min., pečení 45 min.

• 200 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g studeného másla
• 3 velká vejce + 1 žloutek
• 150 g anglické slaniny
• 200 ml smetany na vaření
• 200 g crème fraiche
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sýra gruyère či ementálu

Čtěte v pondělí

Recepty z Francie: Ratatouille

Další francouzské recepty najdete v příloze MF DNES OnaDnes 25.8.

1. Z mouky, soli, másla, žloutku a 3 lžic studené vody zpracujeme těsto, které vyválíme na placku větší, než je koláčová forma. Vyložíme jím formu, zbytky přesahující okraje odřízneme. Dno propícháme vidličkou a odložíme do chladu.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno koláče vyložíme alobalem, zatížíme (například fazolemi) a v troubě 12 minut předpečeme.

3. Slaninu pokrájíme na kousky, na pánvi ji opečeme a vypečený tuk slijeme.

4. V misce prošleháme vidličkou vejce, smetanu a crème fraiche, trochu soli a muškátový oříšek. Část sýra nastrouháme, zbytek pokrájíme na kostičky.

5. Na předpečený korpus nasypeme opečenou slaninu, kostky sýra, zalijeme směsí vajec a smetany, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...