náhledy
Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou zahradu, možná už vám docházejí nápady na jejich úpravy. Přinášíme klasické i netradiční recepty na jahodové pochoutky.
Autor: www.nebespan.cz
Jahodové tiramisu: Cukrářské piškoty pokapejte dezertním vínem a nechte chvilku odležet. Jahody nakrájejte na plátky. Mascarpone smíchejte s ušlehanou smetanou. Na dno misky vložte polovinu pokapaných piškotů, na ně polovinu nakrájených jahod a polovinu směsi mascarpone se šlehačkou. To stejné opakujte s druhou vrstvou piškotů. Navrch vložte pár zbylých jahod. Vložte do ledničky a nechte přes noc ztuhnout.
Autor: Tesco
Jahodová zmrzlina: Rozmixujeme 200g bílého jogurtu s jahodami, přidáme citronovou šťávu a dosladíme medem nebo javorovým sirupem. Dáme na 3 hodiny do mrazáku ve formičkách na nanuky.
Autor: Hollandia
Jahodové smoothie: „Jahody se dobře doplňují se sezónními bylinami, zkuste do smoothie přidat květ černého bezu. Jeden stačí na 10 až 15 jahod,“ radí výživová poradkyně Pavlína Žďárková. Dále můžete jahody skvěle mixovat s mátou, lněným semínkem nebo chia semínky.
Autor: jdetoizdraveji.cz
Jahodová pěna: 300 g jahod omyjeme a zbavíme lístků, překrájíme na poloviny a zasypeme moučkovým cukrem (dle chuti), aby pustily šťávu a změkly. Poté zalijeme šumivým vínem (1dl) a rozmixujeme. Smetanu (1dl) mírně našleháme, aby zůstala napůl tekutá, poté přimícháme do rozmixovaných jahod. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody a zahřejeme na mírném ohni tak, aby nepřišla k varu. Rozpuštěnou želatinu přimícháme do jahodové směsi. Rozdělíme do sklenic a dáme do chladu ztuhnout.
Autor: Restaurant Imperium
Smažené jahody v mandlovém těstíčku: Mleté mandle (40g) nasypeme do mísy. Přimícháme 2 žloutky, 200 ml mléka, 60g mouky a nakonec ušlehaný jemný sníh z bílků. Do kastrůlku si nalijeme olej a nahřejeme ho na vyšší teplotu. Jahody jednotlivě napichujeme na špejli, namočíme do těstíčka a ihned ponoříme do oleje. Smažíme asi minutu, aby jahody příliš nezměkly. Poté okapeme a dáme na savý papír.
Autor: Profimedia.cz
Jahody a balsamiko: Skvěle si jahody rozumí s balzamikem nebo jeho redukcí. Můžete je nakrájet na tenké plátky a k tomu dochutit pepřem nebo mletým chilli.
Autor: Profimedia.cz
Jahodová polévka: Půl kila jahod smícháme s cukrem dle chuti a šťávou z jednoho citronu a přivedeme k varu. Pak dokonale rozmixujeme a dáme vychladit. před podáváním ozdobíme nočkem smetany a mátou.
Autor: Restaurace Epopey hotelu v Panské ulici v Praze
Jahodový sorbet: Do mísy nasypeme 300 g jahod, 2 lžíce cukru a rozmixujeme. Ve druhé misce vyšleháme bílek do pěny, přisypeme 2 lžíce cukru a vyšleháme na sníh. K jahodám přimícháme 200 ml dětského šampusu a opatrně vmícháme sníh. Směs nalijeme do nízké formy a dáme do mrazáku. Během hodiny směs dvakrát promícháme. Když zmrzne, nalámeme ji a mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu jí rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit.
Autor: Profimedia.cz