náhledy
Buchty. Ako prvý si pripravím kvások a to klasickým spôsobom. Do 250 ml teplého mlieka pridám celé rozmrvené 42 g droždie, 2 PL cukru a nechám vyjsť kvások. Na cesto si rozpustím 120 g masla alebo bravčovej masti. Pridám 1 kg polohrubej múky, štipku soli, 3 PL cukru a premiešam. Pridám aj hotový kvások, 500 ml mlieko a 1 vajíčko. Cesto sa na začiatku miesenia dosť lepí, ale netreba sa zľaknúť, postupne získa krásnu konzistenciu a prestane sa lepiť. Cesto potom posypem múkou, prikryjem utierkou a na teplom mieste nechám chvíľku vykysnúť. Keď mi cesto nádherne nakysne. Vyvaľkám ho na pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm, nakrájam na štvorce 10x10 cm a do stredu dám náplň (lekvár-povidly, tvaroh, mak, orechy, nutellu,…). Cesto zabalím tak, že štvorec len preložím a kraj stlačím. Boky nechávam nezlepené. Buchty ukladám vedľa seba na plech, tou zlepenou časťou dolu a potriem maslom. Pečiem na 180 °C asi 15 minút. Po vytiahnutí ich opäť potriem roztopeným maslom. Krásne narastú a po upečení sú nesmierne mäkučké. Doma ich milujeme všetci a robím iba podľa tohto receptu.
Autor: Timea Maršalová
Šišky ako obláčik od mojej babky: Tieto šišky od mojej babky, ktorá ich zdedila po svojej, sú súčasťou našej rodiny už vyše 100 rokov. Pôvodne boli vyprážané na bravčovej masti, ale teraz som ja prešla na olej. Šišky ako obláčik od mojej babky: 300 g polohrubá múka, 300 g hladká múka, 60 g cukor, 3 ks vajce, 40 g droždie, 300 ml plnotučné mlieko, 50 ml rum, 100 g maslo mäkké, 50 ml olej, 1 ks vanilkový cukor, štipka soli, trocha citrónovej kôry, džem podľa chuti. Postup: Z teplého mlieka, trocha múky, polovice cukru a droždia založíme kvások a necháme podkysnúť. Bielka so soľou a polovicou cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Zvyšok múky, ostatné suroviny, kvások spolu zmiešame a vymiesime hladké cesto. Do spracovaného cesta vmiesime zľahka sneh z bielkov. Necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste. Ked je cesto vykysnuté, rozváľame ho na 1,5 cm hrúbku a pohárom povykrajujeme kolieska. Tie necháme ďalších 10 min. podkysnúť, do kolieska spravíme dierku a vypražíme v oleji pri teplote 160 - 170 °C do zlatista.
Autor: Jana Filipeková
Lahodné mini buchtičky. Tento recept se dědí již po několik generací. Brzy jej začne zkoušet i starší, dnes 10letá vnučka Sárinka. Ta miluje buchtičky s jablíčky... Lahodné mini buchtičky:1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 5 dcl mléka, 2 balení droždí,1 prášek do pečiva, 3 žloutky, 2,5 dcl oleje, 1 čaj .lžička soli, 3 polévkové lžíce práškového cukru,. Mléko s droždím, špetkou cukru a mouky necháme vykynout- kvásek. Poté všechny ingredience promícháme i s kváskem a necháme vykynout zakryté utěrkou. Těsto dáme na vál a ještě prohněteme. Pak vyválíme a uděláme buchtičky, buď kulaté nebo šátečky. Plníme dle chuti tvarohem, mákem, povidly nebo jablky, dle chuti. Hotové buchtičky necháme ještě na plechu postát asi 30 minut, natíráme rozpuštěným máslem a dáme péct. Po vyjmutí z trouby ještě jednou potřeme máslem. Jsou pak křehké a lahodné. Z množství vyjdou 4 plechy malých a chutných buchtiček, lze těsto využít i na závin.
Autor: Jarka Bernatíková
a Vánoce peču cukroví dle receptů mé babičky. Toto je jeden z mých nejoblíbenějších - Ořechy: Těsto: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 250 g másla. Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 50 g vlašských ořechů. Těsto plníme do formiček na ořechy a upečeme. Vždy spojíme krémem 2 půlky k sobě, konce máčíme v čokoládě a obalíme mletými ořechy.
Autor: Hana Vávrová
Jahelník - BUDETE POTŘEBOVAT • 1 hrnek jáhel • 2 hrnky mléka • 30 g másla • 3 vejce • 5 lžic cukru krupice • 5 lžic mletého máku • 1 lžička mleté skořice • 1 lžička citronové kůry • 1 špetka soli • 1 hrst mandlových lupínků Jáhly na sítku propláchněte a poté spařte vařící vodou: postačí, když je pomalu prolijte vodou z konvice. Dejte je do menšího hrnce, přidejte špetku soli a zalijte mlékem. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na opravdu velmi mírný (stupeň 1-2 z 10) a pod částečně odklopenou pokličkou pomalu vařte asi 10 minut. Můžete je míchat, když ale začnete, budete muset míchat celou dobu varu a pravděpodobně bude potřeba dolít mléko. Nebo je nechte bez míchání mírně probublávat – nemějte obavy, nepřipálí se. Po deseti minutách jáhly odstavte, vmíchejte k nim máslo a nechte zchladnout. Místo klasického mléka můžete použít některou z rostlinných alternativ, npř. ovesný nápoj. Vyložte dortovou formu papírem na pečení a oddělte žloutky od bílků. Žloutky krátce prošlehejte se třemi lžícemi cukru. Z bílků, špetky soli a zbylého cukru ušlehejte pevnější sníh. Předehřejte troubu na 180 °C. Do vychladlé jáhlové kaše vmíchejte našlehané žloutky, skořici, jemně nastrouhanou citronovou kůru (tu určitě nevynechte, jahelník skvěle „nakopne“ a je v něm vynikající) a mák. Případně doslaďte ještě trochou medu nebo javorového sirupu, není to ale nutné. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a hmotu přeložte do dortové formy. Povrch uhlaďte, posypte mandlovými lupínky pečte v předehřáté troubě 35-40 minut.
Autor: Kateřina Hajdušková
Dýňová polévka: 1/2 dýně Hokkaido, hrst červené čočky, 2 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 1 cibule, 2 lžíce másla, hrstka dýňových semínek, dýňový olej, smetana ke šlehání. Cibuli nakrájíme na menší kousky a dáme restovat na trošce másla. Přidáme pokrájenou dýni a zarestujeme, dokud se nerozvoní. Přilijeme vývar a necháme provařit, dokud dýně není zcela měkká. Před koncem vaření (cca 10min) přidáme hrst červené čočky a vaříme společně. Osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Dochutíme muškátovým oříškem, smetanou, dýňovým olejem nebo restovanými dýňovými semínky.
Autor: Dominika Moldaschlová
Tenhle recept mám od babičky. Nikdy se mi nepodaří vyfotografovat všechny vánočky vcelku, protože ještě dřív, než dopeču poslední, je už jedna ještě teplá skoro snědena přítomnými členy rodiny (především mým mužem). Vánočka – mazanec Na 3 vánočky a 4 mazance 1,40 kg polohrubé mouky (když je, tak výběrové) 25 dkg cukru písek 2 vanilkové cukry 20 dkg másla 5 dkg nebo 2 kostičky droždí ½ l mléka 4 vejce 8 g soli citronová kůra (cca ½ lžičky), hrozinky, mandle, muškátový oříšek (asi 8 – 10 strouhnutí) Do zpracovaného těsta zapracovat část usekaných mandlí a hrozinky. Nechat kynout 1 ½ hodiny. Rozdělit na potřebný počet dílů, uplést vánočky (na každou vánočku 9 dílků – spodní vrstva 4 dílky, prostřední 3 a vrchní 2) nebo vytvořit bochánky. Fígl na vánočku: hřbetem ruky udělat ve spodní a pak i prostřední vrstvě malou prohlubeň (drážku) a tu potřít vajíčkem. Nechat ještě asi 1 hod. kynout. Bochánky na vrchu křížem nastřihnout. Potřít vajíčkem, posypat sekanými mandlemi. Peče se cca 40 minut.
Autor: Alena Libichová
Recept na meteník. Na cesto potrebujeme: 600 gramov múky polohrubej výberovej, 1,5 dcl sladkého mlieka, 1 kocku droždia, 1 čajovú lyžičku cukru, 1 prášok do pečiva, 125 gramov masla, 350 gramov kyslej sudovej kapusty aj so šťavou, 1 čajovú lyžičku soli. Na plnku potrebujeme: 1400 gramov silno vyžmýkanej kyslej sudovej kapusty, 125 gramov masla. POSTUP Múku so soľou a práškom do pečiva rozmiešame „nasucho“ v mise. Potom sem pridáme ostatné ingrediencie – kapustu (350 gramov), roztopené maslo i droždie, ktoré sme si nechali aj s lyžičkou cukru v mištičke podkysnúť. Následne všetko miesime dovtedy, kým sa nám ruka úplne neočistí (asi 10 minút). Pozor, prvú dávku kapusty nepoužiť ako „plnku“ do cesta, ale vmiesiť do neho! Cesto necháme potom na teplom mieste kysnúť asi hodinku. Do cesta na „meteník“ budeme potrebovať ešte plnku, ktorú si pripravíme zo zvyšnej kapusty (1400 gramov). Kapustu upražíme na masle dohneda, čo trvá približne ¾ hodiny. Potom si z vopred pripraveného cesta trháme malé kúsky, ktoré prstami roztiahneme a napĺňame vychladenou upraženou kapustou. Následne vytvoríme buchtičku alebo šatôčku. V elektrickej alebo plynovej rúre pečieme pri 230 °C približne ½ hodiny. Po vytiahnutí z rúry buchtičky „meteníka“ ešte potrieme pomocou „búzok“ studenou vodou, aby trošička odmäkol. V minulosti predstavoval tento liptovskorevúcky „slaný zákusok“ neodmysliteľnú súčasť merindy tunajších drevorubačov, ktorí chodievali pešo na týždňovky do vzdialených končín hôr.
Autor: Miroslav Saniga