náhledy
Přichází čas jahod, a tak kdyby nebyl chuť na experimenty, vsaďte na poctivou domácí marmeládu. Nabízíme vám návod krok za krokem. Na přípravu potřebujete 20 minut a 6 minut na vaření. V postupu jsme potřebovali: dva kilogramy jahod, dvě balení ztužovače Gelfix Extra, kilo cukru krupice a jednu až dvě lžíce citronové šťávy. Troubu předehřejeme na 60 °C. Jahody omyjeme, necháme oschnout a pokrájíme je na kousky. Želírovací přípravek smícháme s několika lžícemi cukru.
Autor: Profimedia.cz
Část jahod v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs rozmixovaných jahod a kousků pokrájených jahod přivedeme k varu. Přidáme želírovací přípravek s cukrem a povaříme minutu. Pak přidáme zbylý cukr a povaříme pět minut.
Autor: Profimedia.cz
K jahodám přidáme želírovací přípravek s cukrem a povaříme minutu. Pak přidáme zbylý cukr a povaříme pět minut. Přilijeme citronovou šťávu a promícháváme. Během vaření odebíráme vzniklou pěnu.
Autor: Profimedia.cz
Dobře omyté a suché sklenice vložíme na plechu zahřát do trouby. Zkontrolujeme, zda je marmeláda hotová. Poznáme to tak, že když lžíci džemu nalijeme na talíř, tak ztuhne. Pak máme dovařeno.
Autor: Profimedia.cz
Horkou marmeládou naplníme nahřáté sklenice až po okraj a uzavřeme víčky.
Autor: Profimedia.cz
Sklenice obrátíme na pět minut dnem vzhůru. Vrátíme je zpět a necháme vychladnout. Na suchém a tmavém místě vydrží minimálně rok.
Autor: Profimedia.cz
Ilustrační snímek
Autor: Reuters