Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vyléčit fóbii z výšek: posnídat míchaná vejce 50 metrů nad zemí

  0:27aktualizováno  0:27
Mám strach z výšek a ráda dobře jím. Která z těch emocí vyhraje souboj, když přijmu výzvu a posnídám 50 metrů nad zemí? Nebude mi chutnat hrůzou, anebo zapomenu na to, že sedím na plošině a houpu se v oblacích vysoko na Prahou?

Skočila jsem padákem i na laně z mostu, vždycky dobrovolně, ale jaksi dříve, než moje fobie stihla nabobtnat do hrozivých rozměrů, což šlo ruku v ruce s přibývajícím věkem. Čím vyšší číslo v kolonce věk, tím větší strach z výšek.

Kdo vařil?

Večeři v oblacích (může být i při západu slunce) servíruje slavný italský šéfkuchař Giulio Terrinoni, vyznamenaný michelinskou hvězdou. Druhým šéfkuchařem na plošině bude Josué Vergara z Ekvádoru, velká kuchařská hvězda ze Salcburku, kde pracuje v prestižní restauraci Salieri. Zatímco Giulio bude vařit v italském stylu, v pokrmech Josué Vergary se objeví dotek Jižní Ameriky. Zajímavé je, že oba vaří z lokálních surovin.

S věkem ale na druhou stranu roste i požitek z dobrého jídla, a tak s nabídkou „snídaně 50 metrů nad zemí“ přišla i představa, že s dobrotou v břiše ten strach překonám.

Jenže pak jsem si začala představovat, jak sedím v té ukrutné výšce, nohy se mi houpou, hlas chvěje, ruce třepají, ale já v nich držím vidličku a musím se s ní trefit do pusy, kde překáží jeden obrovský knedlík. Takový, který vám sevře celý vnitřek.

Takže jsem vlastně byla ráda, když jsem zjistila, že na snídani budou podávat něco lehčího: míchaná vajíčka, croissanty s džemem, čerstvou kávu. To dám, říkala jsem si. Ale zase si začala představovat, jak kuchaři balancují, nadhazují pánvičkou... Dovedete si představit, že kuchaři vážně něco takového tvoří přímo na plošině, kterou vyzvedne jeřáb do padesátimetrové výšky?

Fotogalerie

Vaří nám kuchař s michelinskou hvězdičkou. Má pod sebou plošinu, my na ní sedíme v křeslech jako z letadla. Ještě teď se mi potí prsty, když si představuji, jak mě k němu poutali. To mou výškofóbii malinko srazilo k zemi. Vždycky jsem dbala na prevenci (a i padák jsem před seskokem nechala zkontrolovat třikrát).

Což o to - když na to přijde, vlezu třeba i na obří kolotoč na Matějské, ale když jsem si představila, že bych u téhle snídaně taky tak ječela... Na plošinu se vejde 22 stolujících, a tak jsem raději předem všem spolupasažérům o svých pocitech řekla předem. A vlastně se dozvěděla, že polovina jich je na tom podobně. Prý se osmělíme skleničkou šampaňského...

První doušky, úsměvy, vítání, ale pak se země začala jaksi rozplývat, my se vznášeli výš a výš, a občas si trošku vykřikli, ale jen tak malinko, jako když krákající papoušek vítá hosty, a začali se lehce osmělovat. První selfie, společné selfie, napůl otočit hlavou, trošinku zhoupnout, naklonit, neee, to ne, nedělej to, chce se mi křičet, jen když vidím někoho vedle posunout tělo o tři milimetry. Sama se držím zuby nehty podnosu, řeším ubrousek, aby neuletěl, vidličku, aby nespadla. Ještě štěstí, že pod námi dole nikdo a nic není. Drobit se může, to snad chytí ptáci do zobáků ještě za letu.

Přesto se tak nějak směju, adrenalin funguje, euforie mám na rozdávání. Tohle stálo za pokus!

Vlastně mi to bylo líto, když se s námi po padesáti minutách začala plošina sesouvat k zemi. Delší čas by byl ale možná zbytečný. Výhled na Žižkovskou věž se rychle okouká, i přesto, že se nad zemí všichni jednou otočíme. Tak ještě poslední káva, abych zažila, jak v oblacích chutná. Má v sobě o kapku víc smyslnosti. Už si s ní troufnu i vyfotit, ale pořád nejsem jako jiní odvážlivci, kteří klidně i telefonují. Kdybych jen seděla, dívala se dolů a pozorovala každé šustnutí a posun plošiny, hysterčila bych. Když se dívám do dálky hrudník se přece jen tolik nesvírá, pražské panorama je nádherné a fóbie z výšky je překonána dobrým jídlem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.