Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vařte a pečte s latino vášní: feijoada, empanadas a třímlékový dort

  0:15aktualizováno  0:15
Latinskoamerická kuchyně v sobě mísí snad všechny možné chutě světa - svůj vliv na ní kromě původních Indiánů zanechali Španělé a Portugalci, stejně jako afričtí otroci a asijští přistěhovalci. S každým soustem se tak vydáváte na malou kulinární cestu kolem světa.

Feijoada je brazilský pokrm z černých fazolí a několika druhů masa. | foto: Latino Food Festival

Feijoada

Tradiční lahodný a sytý portugalský pokrm se skládá z dušeného masa a fazolí. Za své typické jídlo ho dnes považují také Brazilci, kde si feijoadu oblíbili s černými fazolemi, uzenými žebry a dalšími uzeninami.

Ingredience pro 4 osoby:

Latino Food Fest

Další latinskoamerické dobroty, jako churrasco, tamaal, chipa salsa, tacos, maté nebo dulce de leche, můžete ochutnat v sobotu 23. srpna na náplavce smíchovského Hořejšího nábřeží. Také si můžete zatančit tango, salsu a sambu s učiteli, dát si mojito nebo capirinhu a cítit vůni pravých kubánských doutníků.

Latino Food festival
  • 250 g černých fazolí
  • 500 g vepřového ramínka, nakrájeného na kostky
  • 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
  • 500 g uzených vepřových žebírek
  • 3 klobásky chorizo, nakrájené na kolečka
  • olivový olej
  • 3 na drobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky česneku, oloupaného a nadrobno nasekaného
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. V hluboké pánvi opečte slaninu do křupava a vyjměte. Do tuku přidejte postupně ramínko, žebírka a chorizo, osolte a opepřete. Maso opečte a dejte stranou.
  3. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, vložte cibuli, česnek a chilli, osolte a opékejte do měkka – asi 8 minut.
  4. Vraťte zpět maso, přidejte fazole, bobkový list a vinný ocet a zalijte vodou právě tolik, aby bylo vše ponořené (max. 500 ml). Přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste pod pokličkou asi dvě hodiny tak, aby fazole i maso byly měkké. Pokud se vám ke konci vaření bude zdát, že je omáčka příliš řídká, sejměte pokličku a nechte trochu tekutiny odpařit. Servírujte s rýží a klínky pomeranče.

Empanadas

Latinsko-americká klasika – neodolatelné taštičky se slanou či sladkou náplní mohou být, čím chcete: hlavním jídlem, chuťovkou i dezertem.

Základní slaný recept:

Náplň:

Empanadas jsou plněné taštičky se slanou nebo sladkou náplní
  • 1 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 2 cibule nakrájené na jemno
  • 2 plechovky loupaných krájených rajčat
  • 2 jalapeňo papričky nakrájené na drobno
  • čerstvě mletý pepř
  • mleté chilli
  • čerstvý sekaný koriandr
  • sůl

Těsto:

  • 4 šálky hladké mouky
  • půl šálku studeného másla, nakrájeného
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky soli
  • 1 šálek studené vody

Postup:

  1. Maso opečte na pánvi, důkladně ho přitom rozmělněte vařečkou. Vložte cibuli a papričky jalapeňo, opékejte do změknutí (asi 5 minut). Přidejte mleté chilli a rajčata a duste, dokud se část tekutin neodpaří a omáčka nezhoustne (přibližně 15 minut). Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte koriandr, nechte vychladnout.
  2. Připravte si těsto. V míse prsty smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva a sůl tak, aby vznikla drobenka. Přidejte tolik studené vody, aby se suroviny spojily a vzniklo pevné, ale poddajné těsto. Nechte v chladu asi hodinku odležet.
  3. Odležené těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte na půl. Obě poloviny párkrát prohněťte a rozdělte na čtvrtiny. Pokryjte fólií a nechte ještě 20 minut odležet. Z kousků těsta potom vytvarujte kuličky. Z jednotlivých kuliček postupně vyválejte kolečka ( o velikosti asi 20 cm v průměru), naplňte je masovou směsí, okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Vidličkou můžete vytvořit ozdobný okraj.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Taštičky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejce (pozor musíte vynechat okraje!) a pečte asi 30 minut dozlatova.

Ceviche

Latinskoamerická specialita, o jejíž původ se pře Peru s Bolívií. Lehký pokrm svěží chuti ze syrového rybího masa, které se naložením v limetkové šťávě “uvaří” a dochutí zeleninou a bylinkami si oblíbili po celé Jižní Americe. V Mexiku je třeba typická varianta s krevetami.

Ingredience pro 4 osoby:

Ceviche je specialita ze syrové ryby
  • 450 g co nejčerstvějšího bílého rybího masa (mečoun, halibut, krevety,
    filet z mořského vlka, mořský ďas)
  • šťáva z 8 limetek
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • půlka na drobno nakrájené papriky
  • 5 jarních cibulek nakrájených na drobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • hrst čerstvé nasekané petrželky
  • lžíce čerstvého nasekaného koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • chilli papričky

Postup:

  1. Rybí maso opláchněte a osušte, dejte do mísy a zalijte limetkovou šťávou tak, aby bylo úplně ponořené. Nechte v chladničce odležet po celý den nebo přes noc, dokud maso úplně nezbělá (vypadá jako uvařené).
  2. Poté slijte polovinu šťávy, zlehka vmíchejte zeleninu a bylinky a dochuťte olivovým olejem, solí, pepře a případně chilli.

Tres leches

Populární jihoamerický dezert s plnou, přitom neodolatelně jemnou chutí.
Jde o piškotové těsto zalité třemi druhy mléka.

Rozpočet:

Dezert tres leches v sobě spojuje tři druhy mléka a vláčný piškot.
  • 5 vajec
  • 1 šálek cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • půl šálku rozpuštěného másla
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 plechovka Salka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 2 kelímky smetany na šlehání

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Ve větší míse vyšlehejte pomocí mixéru vejce se třemi čtvrtinami cukru do pěny. Přidejte vanilku. 
  2. Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec pomocí stěrky zlehka zapracujte rozpuštěné máslo. Těsto umístěte na plech o velikosti přibližně 20×30 cm. Pečte dozlatova (asi 30 minut). V misce smíchejte Salko, kondenzované a plnotučné mléko. Ještě teplý koláč propíchejte dobře vidličkou nebo párátkem a zalijte směsí mlék. Nechte úplně vychladnout. 
  3. Smetanu vyšlehejte se zbytkem cukru. Šlehačkou potřete koláč, nakrájejte jej na řezy a podávejte.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

ilustrační snímek
Virtuální sex změní i ten reálný, předpovídají odborníci

Virtuální realita nabízí zcela nový rozměr pornografie. Zákazníci se z role pozorovatele dostávají do role aktivního účastníka sexuálních hrátek podle svých...  celý článek

Proměna maminky nevěsty či ženicha
Svatební proměna: Kostýmek i pouzdrové šaty pro matku nevěsty Martinu

Svatební sezona se pomalu rozjíždí a s ní kromě radosti přichází i zásadní problém. Jaké oblečení zvolit, abyste svatebčanům nezpůsobili ostudu? Pečlivý výběr...  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Další z rubriky

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Barevné kuřecí špízy
První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.