Feijoada
Tradiční lahodný a sytý portugalský pokrm se skládá z dušeného masa a fazolí. Za své typické jídlo ho dnes považují také Brazilci, kde si feijoadu oblíbili s černými fazolemi, uzenými žebry a dalšími uzeninami.
Ingredience pro 4 osoby:
Latino Food FestDalší latinskoamerické dobroty, jako churrasco, tamaal, chipa salsa, tacos, maté nebo dulce de leche, můžete ochutnat v sobotu 23. srpna na náplavce smíchovského Hořejšího nábřeží. Také si můžete zatančit tango, salsu a sambu s učiteli, dát si mojito nebo capirinhu a cítit vůni pravých kubánských doutníků. |
- 250 g černých fazolí
- 500 g vepřového ramínka, nakrájeného na kostky
- 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
- 500 g uzených vepřových žebírek
- 3 klobásky chorizo, nakrájené na kolečka
- olivový olej
- 3 na drobno nakrájené cibule
- 4 stroužky česneku, oloupaného a nadrobno nasekaného
- 2 lžíce vinného octa
- 3 bobkové listy
- sůl
- pepř
- mleté chilli
Postup:
- Fazole namočte přes noc do studené vody.
- V hluboké pánvi opečte slaninu do křupava a vyjměte. Do tuku přidejte postupně ramínko, žebírka a chorizo, osolte a opepřete. Maso opečte a dejte stranou.
- Do pánve přidejte trochu olivového oleje, vložte cibuli, česnek a chilli, osolte a opékejte do měkka – asi 8 minut.
- Vraťte zpět maso, přidejte fazole, bobkový list a vinný ocet a zalijte vodou právě tolik, aby bylo vše ponořené (max. 500 ml). Přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste pod pokličkou asi dvě hodiny tak, aby fazole i maso byly měkké. Pokud se vám ke konci vaření bude zdát, že je omáčka příliš řídká, sejměte pokličku a nechte trochu tekutiny odpařit. Servírujte s rýží a klínky pomeranče.
Empanadas
Latinsko-americká klasika – neodolatelné taštičky se slanou či sladkou náplní mohou být, čím chcete: hlavním jídlem, chuťovkou i dezertem.
Základní slaný recept:
Náplň:
- 1 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
- 2 cibule nakrájené na jemno
- 2 plechovky loupaných krájených rajčat
- 2 jalapeňo papričky nakrájené na drobno
- čerstvě mletý pepř
- mleté chilli
- čerstvý sekaný koriandr
- sůl
Těsto:
- 4 šálky hladké mouky
- půl šálku studeného másla, nakrájeného
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky soli
- 1 šálek studené vody
Postup:
- Maso opečte na pánvi, důkladně ho přitom rozmělněte vařečkou. Vložte cibuli a papričky jalapeňo, opékejte do změknutí (asi 5 minut). Přidejte mleté chilli a rajčata a duste, dokud se část tekutin neodpaří a omáčka nezhoustne (přibližně 15 minut). Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte koriandr, nechte vychladnout.
- Připravte si těsto. V míse prsty smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva a sůl tak, aby vznikla drobenka. Přidejte tolik studené vody, aby se suroviny spojily a vzniklo pevné, ale poddajné těsto. Nechte v chladu asi hodinku odležet.
- Odležené těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte na půl. Obě poloviny párkrát prohněťte a rozdělte na čtvrtiny. Pokryjte fólií a nechte ještě 20 minut odležet. Z kousků těsta potom vytvarujte kuličky. Z jednotlivých kuliček postupně vyválejte kolečka ( o velikosti asi 20 cm v průměru), naplňte je masovou směsí, okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Vidličkou můžete vytvořit ozdobný okraj.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Taštičky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejce (pozor musíte vynechat okraje!) a pečte asi 30 minut dozlatova.
Ceviche
Latinskoamerická specialita, o jejíž původ se pře Peru s Bolívií. Lehký pokrm svěží chuti ze syrového rybího masa, které se naložením v limetkové šťávě “uvaří” a dochutí zeleninou a bylinkami si oblíbili po celé Jižní Americe. V Mexiku je třeba typická varianta s krevetami.
Ingredience pro 4 osoby:
- 450 g co nejčerstvějšího bílého rybího masa (mečoun, halibut, krevety,
filet z mořského vlka, mořský ďas) - šťáva z 8 limetek
- 2 na kostičky nakrájená rajčata
- půlka na drobno nakrájené papriky
- 5 jarních cibulek nakrájených na drobno
- 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
- hrst čerstvé nasekané petrželky
- lžíce čerstvého nasekaného koriandru
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- sůl
- chilli papričky
Postup:
- Rybí maso opláchněte a osušte, dejte do mísy a zalijte limetkovou šťávou tak, aby bylo úplně ponořené. Nechte v chladničce odležet po celý den nebo přes noc, dokud maso úplně nezbělá (vypadá jako uvařené).
- Poté slijte polovinu šťávy, zlehka vmíchejte zeleninu a bylinky a dochuťte olivovým olejem, solí, pepře a případně chilli.
Tres leches
Populární jihoamerický dezert s plnou, přitom neodolatelně jemnou chutí.
Jde o piškotové těsto zalité třemi druhy mléka.
Rozpočet:
- 5 vajec
- 1 šálek cukru
- lžička vanilkového extraktu
- půl šálku rozpuštěného másla
- 1,5 šálku polohrubé mouky
- půl lžičky soli
- 1 plechovka Salka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 šálek plnotučného mléka
- 2 kelímky smetany na šlehání
Postup:
- Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Ve větší míse vyšlehejte pomocí mixéru vejce se třemi čtvrtinami cukru do pěny. Přidejte vanilku.
- Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec pomocí stěrky zlehka zapracujte rozpuštěné máslo. Těsto umístěte na plech o velikosti přibližně 20×30 cm. Pečte dozlatova (asi 30 minut). V misce smíchejte Salko, kondenzované a plnotučné mléko. Ještě teplý koláč propíchejte dobře vidličkou nebo párátkem a zalijte směsí mlék. Nechte úplně vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte se zbytkem cukru. Šlehačkou potřete koláč, nakrájejte jej na řezy a podávejte.