Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vařte a pečte s latino vášní: feijoada, empanadas a třímlékový dort

  0:15aktualizováno  0:15
Latinskoamerická kuchyně v sobě mísí snad všechny možné chutě světa - svůj vliv na ní kromě původních Indiánů zanechali Španělé a Portugalci, stejně jako afričtí otroci a asijští přistěhovalci. S každým soustem se tak vydáváte na malou kulinární cestu kolem světa.

Feijoada je brazilský pokrm z černých fazolí a několika druhů masa. | foto: Latino Food Festival

Feijoada

Tradiční lahodný a sytý portugalský pokrm se skládá z dušeného masa a fazolí. Za své typické jídlo ho dnes považují také Brazilci, kde si feijoadu oblíbili s černými fazolemi, uzenými žebry a dalšími uzeninami.

Ingredience pro 4 osoby:

Latino Food Fest

Další latinskoamerické dobroty, jako churrasco, tamaal, chipa salsa, tacos, maté nebo dulce de leche, můžete ochutnat v sobotu 23. srpna na náplavce smíchovského Hořejšího nábřeží. Také si můžete zatančit tango, salsu a sambu s učiteli, dát si mojito nebo capirinhu a cítit vůni pravých kubánských doutníků.

Latino Food festival
  • 250 g černých fazolí
  • 500 g vepřového ramínka, nakrájeného na kostky
  • 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
  • 500 g uzených vepřových žebírek
  • 3 klobásky chorizo, nakrájené na kolečka
  • olivový olej
  • 3 na drobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky česneku, oloupaného a nadrobno nasekaného
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. V hluboké pánvi opečte slaninu do křupava a vyjměte. Do tuku přidejte postupně ramínko, žebírka a chorizo, osolte a opepřete. Maso opečte a dejte stranou.
  3. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, vložte cibuli, česnek a chilli, osolte a opékejte do měkka – asi 8 minut.
  4. Vraťte zpět maso, přidejte fazole, bobkový list a vinný ocet a zalijte vodou právě tolik, aby bylo vše ponořené (max. 500 ml). Přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste pod pokličkou asi dvě hodiny tak, aby fazole i maso byly měkké. Pokud se vám ke konci vaření bude zdát, že je omáčka příliš řídká, sejměte pokličku a nechte trochu tekutiny odpařit. Servírujte s rýží a klínky pomeranče.

Empanadas

Latinsko-americká klasika – neodolatelné taštičky se slanou či sladkou náplní mohou být, čím chcete: hlavním jídlem, chuťovkou i dezertem.

Základní slaný recept:

Náplň:

Empanadas jsou plněné taštičky se slanou nebo sladkou náplní
  • 1 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 2 cibule nakrájené na jemno
  • 2 plechovky loupaných krájených rajčat
  • 2 jalapeňo papričky nakrájené na drobno
  • čerstvě mletý pepř
  • mleté chilli
  • čerstvý sekaný koriandr
  • sůl

Těsto:

  • 4 šálky hladké mouky
  • půl šálku studeného másla, nakrájeného
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky soli
  • 1 šálek studené vody

Postup:

  1. Maso opečte na pánvi, důkladně ho přitom rozmělněte vařečkou. Vložte cibuli a papričky jalapeňo, opékejte do změknutí (asi 5 minut). Přidejte mleté chilli a rajčata a duste, dokud se část tekutin neodpaří a omáčka nezhoustne (přibližně 15 minut). Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte koriandr, nechte vychladnout.
  2. Připravte si těsto. V míse prsty smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva a sůl tak, aby vznikla drobenka. Přidejte tolik studené vody, aby se suroviny spojily a vzniklo pevné, ale poddajné těsto. Nechte v chladu asi hodinku odležet.
  3. Odležené těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte na půl. Obě poloviny párkrát prohněťte a rozdělte na čtvrtiny. Pokryjte fólií a nechte ještě 20 minut odležet. Z kousků těsta potom vytvarujte kuličky. Z jednotlivých kuliček postupně vyválejte kolečka ( o velikosti asi 20 cm v průměru), naplňte je masovou směsí, okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Vidličkou můžete vytvořit ozdobný okraj.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Taštičky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejce (pozor musíte vynechat okraje!) a pečte asi 30 minut dozlatova.

Ceviche

Latinskoamerická specialita, o jejíž původ se pře Peru s Bolívií. Lehký pokrm svěží chuti ze syrového rybího masa, které se naložením v limetkové šťávě “uvaří” a dochutí zeleninou a bylinkami si oblíbili po celé Jižní Americe. V Mexiku je třeba typická varianta s krevetami.

Ingredience pro 4 osoby:

Ceviche je specialita ze syrové ryby
  • 450 g co nejčerstvějšího bílého rybího masa (mečoun, halibut, krevety,
    filet z mořského vlka, mořský ďas)
  • šťáva z 8 limetek
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • půlka na drobno nakrájené papriky
  • 5 jarních cibulek nakrájených na drobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • hrst čerstvé nasekané petrželky
  • lžíce čerstvého nasekaného koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • chilli papričky

Postup:

  1. Rybí maso opláchněte a osušte, dejte do mísy a zalijte limetkovou šťávou tak, aby bylo úplně ponořené. Nechte v chladničce odležet po celý den nebo přes noc, dokud maso úplně nezbělá (vypadá jako uvařené).
  2. Poté slijte polovinu šťávy, zlehka vmíchejte zeleninu a bylinky a dochuťte olivovým olejem, solí, pepře a případně chilli.

Tres leches

Populární jihoamerický dezert s plnou, přitom neodolatelně jemnou chutí.
Jde o piškotové těsto zalité třemi druhy mléka.

Rozpočet:

Dezert tres leches v sobě spojuje tři druhy mléka a vláčný piškot.
  • 5 vajec
  • 1 šálek cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • půl šálku rozpuštěného másla
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 plechovka Salka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 2 kelímky smetany na šlehání

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Ve větší míse vyšlehejte pomocí mixéru vejce se třemi čtvrtinami cukru do pěny. Přidejte vanilku. 
  2. Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec pomocí stěrky zlehka zapracujte rozpuštěné máslo. Těsto umístěte na plech o velikosti přibližně 20×30 cm. Pečte dozlatova (asi 30 minut). V misce smíchejte Salko, kondenzované a plnotučné mléko. Ještě teplý koláč propíchejte dobře vidličkou nebo párátkem a zalijte směsí mlék. Nechte úplně vychladnout. 
  3. Smetanu vyšlehejte se zbytkem cukru. Šlehačkou potřete koláč, nakrájejte jej na řezy a podávejte.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Lorna byla svědkem matčiny závislosti na drogách
Musela jsem přihlížet tomu, jak mámu ničí drogy, říká dcera Garlandové

Herečka a zpěvačka Lorna Luftová (64) je dcerou hollywoodské hvězdy Judy Garlandové, která zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech. Za její brzký odchod podle...  celý článek

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.