Vařte a pečte s latino vášní: feijoada, empanadas a třímlékový dort

  0:15
Latinskoamerická kuchyně v sobě mísí snad všechny možné chutě světa - svůj vliv na ní kromě původních Indiánů zanechali Španělé a Portugalci, stejně jako afričtí otroci a asijští přistěhovalci. S každým soustem se tak vydáváte na malou kulinární cestu kolem světa.
Feijoada je brazilský pokrm z černých fazolí a několika druhů masa.

Feijoada je brazilský pokrm z černých fazolí a několika druhů masa. | foto: Latino Food Festival

Feijoada

Tradiční lahodný a sytý portugalský pokrm se skládá z dušeného masa a fazolí. Za své typické jídlo ho dnes považují také Brazilci, kde si feijoadu oblíbili s černými fazolemi, uzenými žebry a dalšími uzeninami.

Ingredience pro 4 osoby:

Latino Food Fest

Další latinskoamerické dobroty, jako churrasco, tamaal, chipa salsa, tacos, maté nebo dulce de leche, můžete ochutnat v sobotu 23. srpna na náplavce smíchovského Hořejšího nábřeží. Také si můžete zatančit tango, salsu a sambu s učiteli, dát si mojito nebo capirinhu a cítit vůni pravých kubánských doutníků.

Latino Food festival
  • 250 g černých fazolí
  • 500 g vepřového ramínka, nakrájeného na kostky
  • 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
  • 500 g uzených vepřových žebírek
  • 3 klobásky chorizo, nakrájené na kolečka
  • olivový olej
  • 3 na drobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky česneku, oloupaného a nadrobno nasekaného
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. V hluboké pánvi opečte slaninu do křupava a vyjměte. Do tuku přidejte postupně ramínko, žebírka a chorizo, osolte a opepřete. Maso opečte a dejte stranou.
  3. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, vložte cibuli, česnek a chilli, osolte a opékejte do měkka – asi 8 minut.
  4. Vraťte zpět maso, přidejte fazole, bobkový list a vinný ocet a zalijte vodou právě tolik, aby bylo vše ponořené (max. 500 ml). Přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste pod pokličkou asi dvě hodiny tak, aby fazole i maso byly měkké. Pokud se vám ke konci vaření bude zdát, že je omáčka příliš řídká, sejměte pokličku a nechte trochu tekutiny odpařit. Servírujte s rýží a klínky pomeranče.

Empanadas

Latinsko-americká klasika – neodolatelné taštičky se slanou či sladkou náplní mohou být, čím chcete: hlavním jídlem, chuťovkou i dezertem.

Základní slaný recept:

Náplň:

Empanadas jsou plněné taštičky se slanou nebo sladkou náplní
  • 1 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 2 cibule nakrájené na jemno
  • 2 plechovky loupaných krájených rajčat
  • 2 jalapeňo papričky nakrájené na drobno
  • čerstvě mletý pepř
  • mleté chilli
  • čerstvý sekaný koriandr
  • sůl

Těsto:

  • 4 šálky hladké mouky
  • půl šálku studeného másla, nakrájeného
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky soli
  • 1 šálek studené vody

Postup:

  1. Maso opečte na pánvi, důkladně ho přitom rozmělněte vařečkou. Vložte cibuli a papričky jalapeňo, opékejte do změknutí (asi 5 minut). Přidejte mleté chilli a rajčata a duste, dokud se část tekutin neodpaří a omáčka nezhoustne (přibližně 15 minut). Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte koriandr, nechte vychladnout.
  2. Připravte si těsto. V míse prsty smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva a sůl tak, aby vznikla drobenka. Přidejte tolik studené vody, aby se suroviny spojily a vzniklo pevné, ale poddajné těsto. Nechte v chladu asi hodinku odležet.
  3. Odležené těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte na půl. Obě poloviny párkrát prohněťte a rozdělte na čtvrtiny. Pokryjte fólií a nechte ještě 20 minut odležet. Z kousků těsta potom vytvarujte kuličky. Z jednotlivých kuliček postupně vyválejte kolečka ( o velikosti asi 20 cm v průměru), naplňte je masovou směsí, okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Vidličkou můžete vytvořit ozdobný okraj.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Taštičky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejce (pozor musíte vynechat okraje!) a pečte asi 30 minut dozlatova.

Ceviche

Latinskoamerická specialita, o jejíž původ se pře Peru s Bolívií. Lehký pokrm svěží chuti ze syrového rybího masa, které se naložením v limetkové šťávě “uvaří” a dochutí zeleninou a bylinkami si oblíbili po celé Jižní Americe. V Mexiku je třeba typická varianta s krevetami.

Ingredience pro 4 osoby:

Ceviche je specialita ze syrové ryby
  • 450 g co nejčerstvějšího bílého rybího masa (mečoun, halibut, krevety,
    filet z mořského vlka, mořský ďas)
  • šťáva z 8 limetek
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • půlka na drobno nakrájené papriky
  • 5 jarních cibulek nakrájených na drobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • hrst čerstvé nasekané petrželky
  • lžíce čerstvého nasekaného koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • chilli papričky

Postup:

  1. Rybí maso opláchněte a osušte, dejte do mísy a zalijte limetkovou šťávou tak, aby bylo úplně ponořené. Nechte v chladničce odležet po celý den nebo přes noc, dokud maso úplně nezbělá (vypadá jako uvařené).
  2. Poté slijte polovinu šťávy, zlehka vmíchejte zeleninu a bylinky a dochuťte olivovým olejem, solí, pepře a případně chilli.

Tres leches

Populární jihoamerický dezert s plnou, přitom neodolatelně jemnou chutí.
Jde o piškotové těsto zalité třemi druhy mléka.

Rozpočet:

Dezert tres leches v sobě spojuje tři druhy mléka a vláčný piškot.
  • 5 vajec
  • 1 šálek cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • půl šálku rozpuštěného másla
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 plechovka Salka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 2 kelímky smetany na šlehání

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Ve větší míse vyšlehejte pomocí mixéru vejce se třemi čtvrtinami cukru do pěny. Přidejte vanilku. 
  2. Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Nakonec pomocí stěrky zlehka zapracujte rozpuštěné máslo. Těsto umístěte na plech o velikosti přibližně 20×30 cm. Pečte dozlatova (asi 30 minut). V misce smíchejte Salko, kondenzované a plnotučné mléko. Ještě teplý koláč propíchejte dobře vidličkou nebo párátkem a zalijte směsí mlék. Nechte úplně vychladnout. 
  3. Smetanu vyšlehejte se zbytkem cukru. Šlehačkou potřete koláč, nakrájejte jej na řezy a podávejte.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...