Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Experimentujeme s houbami: hodí se nejen na smaženici

  0:37aktualizováno  0:37
Nevíte, jak zpracovat letošní nadúrodu lesních hub? Zkuste s námi uvařit i něco jiného, než klasickou smaženici nebo houbové řízky.

Vaječná omeleta s hříbky | foto: Stockfood.cz

Hříbkové ragú Recept pro ONU: Hříbkové ragú podle Marka Fichtnera

Šéfkuchař restaurace Le Grill pražského hotelu Kempinski má bohaté zkušenosti ze zahraničí - sedm let se plavil na luxusních zaoceánských lodích, vařil šejkům a královské rodině v Saudské Arábii a evropskou kuchyni pak oprášil ve Švýcarsku. V pražském hotelu vaří jak české, tak mezinárodní speciality.

Pro 5 osob

* 80 g šalotky
* 50 ml oleje
* 400 g hříbků
* 250 g lišek
* sůl, pepř
* 15 ml bílého vína
* 200 ml smetany, 30%
* 100 g zakysané smetany
* 50 g másla
* 15 g čerstvé majoránky
* 30 g petrželové natě

1. Šalotku nakrájíme nadrobno a osmahneme dozlatova na oleji. Pak přidáme nakrájené hříbky a dorestujeme je zlehka dohněda.

2. Přidáme sůl, pepř a houby zalijeme bílým vínem a smetanou. Pak přidáme nasekanou majoránku a petrželovou nať.

3. Omáčku necháme vařit 15 minut a nakonec ji zjemníme zakysanou smetanou. Lišky očistíme, ale nekrájíme. Na pánvičce necháme rozehřát máslo a lišky na něm osmahneme. Omáčku podáváme se špekovým knedlíkem a ozdobíme liškami.

Srnčí ragú na víně s hříbkySrnčí ragú na víně s hříbky

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny vaření a dušení

Pro 4 osoby

* 500-600 g srnčí plece nebo kýty bez kosti
* 250-300 g menších hříbků
* 2 bobkové listy
* 6 kuliček celého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky jalovce
* 1 lžíce oleje
* 1 malá mrkev, na plátky
* 1/4 malého celeru, na plátky
* 1 cibule, najemno
* 1 lžíce cukru krupice
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 1 snítka tymiánu
* 1-2 lžíce brusinkové zavařeniny nebo zavařených brusinek + 4 lžíce k podávání
* 1 lžíce švestkových povidel
* 150-200 ml červeného vína
* 40 g strouhaného perníku

1. Maso nakrájíme na kostky. Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme. Do hrnce dáme asi 3/4 litru vody, sůl, celé koření a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso a asi 10 minut povaříme a poté vyjmeme děrovanou lžící. Do vývaru vložíme houby a také je asi 5-10 minut povaříme doměkka. Vyjmeme a uchováme stranou.

2. V kastrole rozpálíme olej, vsypeme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme a posypeme cukrem. Jakmile začne karamelizovat, přidáme jemně nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světle hněda. Do základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián a podlijeme částí vývaru z masa a hub a červeným vínem.

3. Dusíme pod poklicí doměkka, občas zamícháme a podlijeme vývarem. Ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme.

4. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dobře provaříme a potom ji přecedíme zpět na maso. Dochutíme, přidáme hříbky a krátce prohřejeme.

Tip
Podávejte s červeným vinným zelím a kukuřičnými špeclemi nebo nočky. Ragú můžete připravit i z jiných druhů mas, např. ze zajíce, divočáka, jelena, ale i krůtích horních stehen nebo hovězího masa.

Vaječná omeleta s hříbkyVaječná omeleta s hříbky

Příprava: 15 minut + 8-12 minut pečení

Pro 4 osoby

* 12 vajec
* 4 lžičky másla + 1 lžíce pod houby
* sůl a mletý bílý pepř
* 300-400 g malých hříbků
* špetka mletého kmínu
* hrst petrželky

1. Houby očistíme, popřípadě omyjeme, necháme oschnout a nakrájíme na silnější plátky nebo kousky. V hlubší pánvi nebo kastrole na lžíci másla osmahneme houby, zmírníme plamen, ochutíme kmínem a solí a 5-10 minut dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě.

2. Tři vejce v misce rozšleháme vidličkou se solí tak, aby se spojila. Rozpálíme pánev a potom na ní rozpustíme lžičku másla, vlijeme rozšlehaná vejce a necháme je chvíli tuhnout. Potom několikrát shrneme dřevěnou vařečkou směrem od krajů ke středu směs tak, aby se rovnoměrně propékala, a poklademe ji čtvrtinou podušených hříbků.

3. Polotekutou omeletu lehce opepříme a posypeme posekanou petrželkou, z části přehneme a přesuneme na talíř. Takto postupně upečeme všechny a ihned po upečení podáváme.

Houbová bábovka (houbovec)Houbová bábovka (houbovec)

Příprava: 35 minut + 60 minut pečení

Pro 6 osob, na bábovkovou formu o objemu 2,5-3 litry

* 400 g čerstvých hub
* 1 větší cibule, najemno
* 4 stroužky česneku, usekaného
* 1 lžíce sádla + trochu na vymazání formy
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 150 g anglické slaniny nebo uzeného masa, na kostičky
* hrst libečku, usekaného
* 800 ml mléka
* 5 rohlíků nebo žemlí
* 5 vajec, zvlášť bílky a žloutky
* 100 g dětské krupičky, asi 8-10 lžic
* strouhanka na vysypání formy

1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky nebo kostičky. V pánvi rozehřejeme sádlo, vsypeme pokrájenou cibulku a usekaný česnek a necháme zesklovatět. Přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi 5-10 minut, dokud houby nezměknou a nevydusí se přebytečná voda.

2. Rohlíky nalámeme nebo natrháme do mísy, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a necháme vsáknout. Mokré pečivo rozmačkáme na kaši,přidáme podušené houby, špetku muškátového oříšku,na kostičky nakrájenou slaninu nebo uzené maso, libeček a krupici. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh z bílků a směs nalijeme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy.

3. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 60 minut dozlatova. Před vyjmutím zkusíme ve středu bábovky špejlí, jestli se hmota nelepí, pak můžeme vyndat. Necháme vychladnout ve formě a potom překlopíme na talíř.

Tip
Slaninu nebo uzené můžete vynechat a místo libečku použít čerstvou majoránku a petrželku. Pečivo na houbovec použijte raději tvrdší, ne úplně měkké.

Listové taštičky s houbovou náplníListové taštičky s houbovou náplní

Příprava: 30 minut + 25-30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 500 g listového těsta
* 600 g lesních hub, nejlépe směs
* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 světle zelené papriky, nepálivé
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 1 lžíce usekané šalvěje a oregana
* 1 lžíce maizeny nebo solamylu
* 2 lžíce bílého vína nebo vody
* 1 hrst strouhanky
* 1 vejce na potření
* 1 lžička drceného kmínu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na tenké plátky. Oloupaný česnek usekáme najemno. Papriky rozpůlíme, vyjmeme semeník a nakrájíme na tenké proužky.

2. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a česnek a na mírném ohni opékáme, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí. Přidáme papriky, houby, osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a dusíme ve vlastní šťávě, asi 5-10 minut doměkka. Nakonec vmícháme usekané bylinky a škrobovou moučku, rozmíchanou v bílém víně nebo vodě, a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně a necháme zchladnout.

3. Listové těsto rozdělíme na 4 stejné díly a každý rozválíme na obdélník o síle asi 3 mm. Pláty těsta posypeme strouhankou, rozdělíme na ně náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, delší okraje přeložíme přes náplň a kratší stiskneme a otočíme dovnitř.

4. Taštičky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, lehce posypeme drceným kmínem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 25-30 minut. Podáváme teplé nebo po vychladnutí.

Tip
Povrch taštiček můžete posypat také sušenými bylinkami, sezamovým či lněným semínkem, celým kmínem, ale i drceným pepřem nebo hrubou mořskou solí.

3 způsoby, jak naložit houby

HŘÍBKY S KOŘENÍM

Příprava: 20 minut

Na 5 sklenic

* 500 ml jablečného octa
* 2 lžičky nového koření
* 2 lžičky hořčičného semínka
* 2 lžičky pepře
* hrst tymiánu
* hrst rozmarýnu
* 2 kg hříbků
* svazek jarních cibulek
* 5 stroužků česneku
* 1 l olivového oleje

1. Ocet svaříme s 1,5 l vody, přidáme koření, čerstvý tymián, rozmarýn a 5 lžiček soli - vše pak spolu krátce povaříme.

2. Houby nakrájíme na stejně velké kousky, cca 2 cm. Přidáme je do nálevu a necháme projít varem.

3. Houby scedíme a uložíme na noc do chladničky. Druhý den je upěchujeme do sklenic, do každé dáme stroužek česneku, nakrájenou cibuli, zalijeme olejem a uložíme do chladu.

HOUBY S OLIVAMI

Příprava: 40 minut 

Na 5 sklenic

* 1 kg pevných hub
* 250 g zelených oliv + nálev
* 100 g černých oliv
* svazek čerstvých bylinek (tymián, levandule, rozmarýn, bazalka apod.) * 500 ml oleje
* sůl

1. Prošleháme nálev ze zelených oliv s olejem a třemi litry vody. Osolíme a přidáme bylinky.

2. Očištěné houby překrájíme a smícháme s olivami. Vše upěchujeme do čistých zavařovacích sklenic.

3. Houby zalijeme nálevem a sterilujeme dvacet minut při 80 °C. Poté je převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

HOUBOVÝ SALÁT

Příprava: 30 minut

Na 5 sklenic

* 1,5 kg lesních hub
* 1 kg cibule
* 1 kg zelených paprik
* 400 ml octa
* 400 g cukru
* 60 g soli
* 6 bobkových listů
* 1 lžička nového koření
* 1 lžička černého pepře

1. Houby povaříme ve vodě a slijeme.

2. Ocet, cukr, sůl, koření svaříme s třemi litry vody. Papriky a cibuli nakrájíme na proužky a necháme je projít varem v nálevu. Pak přidáme slité houby.

3. Salát naplníme do čistých zavařovacích sklenic a necháme přes noc odležet v chladničce. Druhý den zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 90 °C. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.