Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Exotický špíz inspirovaný Latinskou Amerikou s rajčatovou salsou

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Exotický špíz inspirovaný Latinskou Amerikou | foto: Eva Končelovápro iDNES.cz

Doba přípravy
30

Množství
2

300 g kuřecí prsa
2 menší cukety
1 paprika červená
1 plantain - zeleninový banán
1 limetka a pomeranč
6 menších rajčat
1 malá chilli paprička zelená
lžíce bílého jogurtu
bylinky na grilování (koření), nové koření mleté
sůl, olivový olej
třtinový rum - není nutné

Plantain - zeleninový banán který nahrazuje brambory, je již běžně k dostání. Vypadá jako větší klasický banán. K použití je ideální vzhledem přezrálého banánu. Tuzemský rum je vytlačován kvalitním třtinovým rumem a přibývá tropických dnů. Je čas na rychlé a jednoduché jídlo s chutí exotiky.

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a dáme do misky. Osolíme, zakápneme olejem, přidáme lžíci jogurtu, bylinky na grilování, špetku nového koření. Pomeranč rozdělíme na půl - šťávou z jedné půlky zakápneme maso a můžeme lehce zakápnout vhodným třtinovým rumem (nejlépe tmavý letitý). Maso promícháme - můžeme nechat pár hodin marinovat, ale díky jogurtu je možné připravit ihned.

2. Zeleninový banán, cukety a papriku nakrájíme na kousky vhodné na špíz, v misce zakápneme olivovým olejem, přidáme bylinky vhodné na grilování, lehce osolíme. Následně kombinujeme s masem na špíz.
Špíz je možné dělat na grilu nebo v troubě. Troubu si zapneme na teplotu 200 °C. Než dosáhneme optimální teploty, nasekáme připravená rajčata na drobné kousky, nasekáme chilli papričku. V misce obojí smícháme a přidáme sůl, zakápneme olivovým olejem a limetkou, můžeme přidat vhodné koření. Vznikne čerstvá zeleninová salsa s ostrou kyselo-slanou chutí.

3. Připravené špízy pečeme přibližně 20 minut. Nevymačkanou půlku pomeranče použijeme k servírování.

Poznámka
V receptu je možné použít také cibuli. Banán a zelenina bohatě nahrazuje přílohu, můžeme podávat s čerstvou bagetou. K pití se perfektně hodí osvěžující domácí mojito.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.