Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Exotický špíz inspirovaný Latinskou Amerikou s rajčatovou salsou

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Exotický špíz inspirovaný Latinskou Amerikou | foto: Eva Končelovápro iDNES.cz

Doba přípravy
30

Množství
2

300 g kuřecí prsa
2 menší cukety
1 paprika červená
1 plantain - zeleninový banán
1 limetka a pomeranč
6 menších rajčat
1 malá chilli paprička zelená
lžíce bílého jogurtu
bylinky na grilování (koření), nové koření mleté
sůl, olivový olej
třtinový rum - není nutné

Plantain - zeleninový banán který nahrazuje brambory, je již běžně k dostání. Vypadá jako větší klasický banán. K použití je ideální vzhledem přezrálého banánu. Tuzemský rum je vytlačován kvalitním třtinovým rumem a přibývá tropických dnů. Je čas na rychlé a jednoduché jídlo s chutí exotiky.

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a dáme do misky. Osolíme, zakápneme olejem, přidáme lžíci jogurtu, bylinky na grilování, špetku nového koření. Pomeranč rozdělíme na půl - šťávou z jedné půlky zakápneme maso a můžeme lehce zakápnout vhodným třtinovým rumem (nejlépe tmavý letitý). Maso promícháme - můžeme nechat pár hodin marinovat, ale díky jogurtu je možné připravit ihned.

2. Zeleninový banán, cukety a papriku nakrájíme na kousky vhodné na špíz, v misce zakápneme olivovým olejem, přidáme bylinky vhodné na grilování, lehce osolíme. Následně kombinujeme s masem na špíz.
Špíz je možné dělat na grilu nebo v troubě. Troubu si zapneme na teplotu 200 °C. Než dosáhneme optimální teploty, nasekáme připravená rajčata na drobné kousky, nasekáme chilli papričku. V misce obojí smícháme a přidáme sůl, zakápneme olivovým olejem a limetkou, můžeme přidat vhodné koření. Vznikne čerstvá zeleninová salsa s ostrou kyselo-slanou chutí.

3. Připravené špízy pečeme přibližně 20 minut. Nevymačkanou půlku pomeranče použijeme k servírování.

Poznámka
V receptu je možné použít také cibuli. Banán a zelenina bohatě nahrazuje přílohu, můžeme podávat s čerstvou bagetou. K pití se perfektně hodí osvěžující domácí mojito.

Autor:




Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.