Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Eva a Vašek nejen zpívají, ale také vaří. Nakoukněte jim do kuchyně

  9:32aktualizováno  9:32
Populární pěvecká dvojka se svým kladným vztahem k jídlu a vaření netají. "Je to na nás ostatně vidět," říká Eva. S Vaškem mají dokonce dvě kuchyně, jednu domácí a druhou větší supermoderně vybavenou, kde přijímají návštěvy. Jako třeba vyhlášeného šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který Evu naučil jíst zvěřinu, po které se zrovna neutloukla.

"Vařit mě naučila maminka a hlavně Vašek," přiznala zpěvačka v dalším z dílů seriálu Česko na talíři, který můžete sledovat v neděli večer od šesti hodin na Primě, načež za asistence manžela vystřihla vepřové plátky zapečené s bramborami a smetanou, nad kterými se rozplýval i mistr šéfkuchař Sapík.

Ten se ve velkoryse vybavené kuchyni Evy a Vaška v Klepačově na Moravě cítil jako ryba ve vodě a nabídl svým hostitelům dančí na smetaně. Eva se sice zpočátku netvářila zrovna nadšeně, protože zvěřina jí nejede, ale šéfkuchař Sapík ji přesvědčil. "Skláním se před vaším uměním," podotkla Eva nad talířem. "Stalo se něco, co se ještě nikomu nepodařilo..."

Na klepačovskou náves, kde se natáčel pořad Česko na talíři, dorazili i přes

Na klepačovskou náves, kde se natáčel pořad Česko na talíři, dorazili i přes nepřízeň počasí místní občané i s produkty z vlastních zahrádek.

D. Šinkorová, J. Sapík, Eva a Vašek v pořadu Česko na talíři

Daniela Šinkorová, Jaroslav Sapík a pěvecká dvojice z Moravy Eva a Vašek v pořadu Česko na talíři.

Daniela Šinkorová, která spolu s Jaroslavem Sapíkem pořadem provádí, vytáhla z pěveckého dua i historku, proč se jmenují, jak se jmenují. "V Rakousku nám říkali Vašek a Eva," vypráví zpěvák, kterého napadlo použít tuto "značku" i v Čechách. Jeho partnerka byla pro. Měla však jednu podmínku - její jméno bude na začátku. Od té doby jsou tedy Eva a Vašek.

A na jakém jídle z české kuchyně si slavná dvojice nejraději pochutnává? Vašek miluje steaky na zeleném pepři a Eva prý nemá jedno nejoblíbenější jídlo: "Když je maso, tak jsem spokojená." Z dětství ale nejraději vzpomíná na bramboráky, Vaškovi zase chutnala babiččina klechtanka (koprová polévka) a lívance s mákem.

Chcete si vyzkoušet recept, který Eva získala od své maminky a kterým nadchla šéfkuchaře Sapíka?

Zapečené kotlety s bramborem a smetanou

Doba přípravy: cca 1 hodina
Množství: 4 porce

Zapečené kotlety s bramborami a smetanou podle Evy

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 1 lžíce sádla
  • 4 brambory se slupkou (omyté a pokrájené na kostičky)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g tvrdého sýra
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř na dochucení

1. Vepřové kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali sádlem.
2. Zasypeme osolenými a okmínovanými bramborami. Vše posypeme majoránkou a necháme péct při 180 stupních Celsia.
3. Zapékáme asi 30 minut, pak vlijeme smetanu a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Znovu rozemneme majoránku a zapečeme se sýrem ještě asi čtvrt hodiny.

Autor:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.