Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Éčka nejsou vždy problém

  6:00aktualizováno  6:00
Není třeba, abyste se zhrozili, kdykoliv se podíváte na obal oblíbeného jídla a zjistíte, že obsahuje "éčka". Některá jsou nejen bezpečná, ale i prospěšná. Antioxidanty chrání potraviny před zkažením, konzervanty brání mikroorganismům v tom, aby se rozmnožily na neúnosnou míru.
Bez éček byste museli každý den nakupovat čerstvé potraviny.

Bez éček byste museli každý den nakupovat čerstvé potraviny. | foto: Profimedia.cz

Snad každý slyšel zvěsti o tom, že éčka v potravinách jsou zdraví škodlivá. Některým téměř vstávají vlasy hrůzou, kdykoliv toto slovo zaslechnou. Jenže mnoho z těchto obav je neopodstatněných. V první řadě je nutno říci, že díky legislativě dochází k poměrně přísným kontrolám nezávadnosti přídatných látek. Do některých potravin pak éčka dokonce nesmí být ani přidávána. Pokud se výrobce ale přeci jen uchýlí k přidání těchto látek, měl by k tomuto svému kroku vždy mít technologické odůvodnění.

Bez éček to nejde
Pod tajemným písmenem E se skrývá mnoho typů látek. Jmenovitě se jedná například o antioxidanty, balicí látky, barviva, látky zvýrazňující chuť a vůni, lešticí látky, konzervanty, regulátory kyselosti, tavicí soli, náhradní sladidla, zahušťovadla, želírovací látky, kypřicí látky, stabilizátory, emulgátory, propelanty, odpěňovače anebo zpevňující látky.

Ačkoliv bychom se rádi živili jen samými zdravými, přírodními věcmi, které neobsahují přídatné látky, je nutné si přiznat, že bez éček to v dnešní době jednoduše nejde. Jen málokdo je ochoten každý den zavítat do obchodu a nakoupit si čerstvé potraviny. To by ale bylo téměř nutností, pokud by se v potravinách nenacházely antioxidanty, které brání žluknutí, nebo konzervanty, prodlužující uchovatelnost potravin.

Aditiva mohou být i prospěšná
Pokud ale pomineme nutnou daň za delší trvanlivost, kterou představují některé typy éček, existují i další faktory hovořící pro používání přídatných látek. "U některých z těchto látek lze očekávat i celkem příznivý dopad, např. u určitých přidávaných vitaminů. Jejich užití je prospěšné obzvláště u těch výrobků, u nichž při technologickém zpracování dochází k vysokým ztrátám nutričně významných složek, kupř. k úbytku vitaminu C. Je-li proto k těmto potravinám vitamin C (tj. E 300) následně přidáván, tak to lze hodnotit kladně, jelikož jeho příjem mají mnozí nižší, než jejich tělo potřebuje," říká V. Syrový ve své knize Tajemství výrobců potravin.

Dlouhodobé zdravotní důsledky konzumace některých přídatných látek jsou stále předmětem diskuse. Mnoho odborníků se nicméně shoduje na tom, že existuje skupina aditiv, která by našemu organismu neměla uškodit. "Do této kategorie tzv. ‚bezpečných přídatných látek‘ jsou zařazovány látky přírodního původu, které jsou získávány z přírodních zdrojů nebo jsou tzv. přírodně identické, jsou tedy vyrobené takovým způsobem, že jejich chemická struktura je stejná jako u přírodní látky," říkají V. Klescht, I. Hrnčiříková a L. Mandelová v knize Éčka v potravinách.

Vybírejte pečlivě
Pokud máte obavy z negativního dopadu konzumace éček na váš organismus, nabízí se dvě řešení. Můžete zkusit konzumovat pouze výrobky ekologického zemědělství nebo investovat svůj čas do výběru potravin s přídatnými látkami přírodního původu. Alternativou je i konzumace potravin, ve kterých by se aditiva vyskytovat neměla.

"Přídatné látky (kromě balicích plynů a propelantů, které se mohou používat v nezbytném množství) se nesmějí používat pro výrobu nezpracovaných potravin, medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, pasterovaného nebo sterilovaného mléka a smetany, neochucených kysaných mléčných produktů, minerální vody, kávy (kromě instantní), nearomatizovanío čaje, cukru, sušených těstovin (kromě bezlepkových těstovin anebo těstovin pro hypoproteinové diety) a neochuceného podmáslí," konstatují autoři knihy Éčka v potravinách. Bohužel i u těchto potravin existují výjimky, které umožňují výrobcům přidávat do jejich složení potravinářská aditiva.

Příklady bezpečných aditiv: karamel (E 150 a), karoteny (E 160 a), riboflavin (E 101), kyselina mléčná (E 262), chlorofyly (E140), kyselina jablečná (E 296), kyselina vinná (E 334), včelí vosk (E 901), celulóza (E 460), pektiny (E 440), soli kyseliny askorbové (E 301, E 302), soli kyseliny jablečné (E 350, E 351, E 352).

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.