Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Džemy a marmelády snadno a chutně

  0:06aktualizováno  0:06
Spíže přetékající zavařeninami sice patří minulosti, slabost pro domácí džem však máme všichni. Vyzkoušejte snadné recepty, které jsme pro vás vybrali.

Švestkový džem | foto: In Images

Švestkový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 50 minut

* 1 kg švestek, vypeckovaných
* 800 g želírovacího cukru
* 4-6 lžíc citronové šťávy

1. Švestky omyjeme, vypeckujeme, vložíme do kastrolu. Vypeckované švestky podlijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut. Směs občas promícháme, aby se sladká hmota vařila stejnoměrně a nepřichytávala se u dna kastrolu.

2. Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění a vaříme dále asi 20-30 minut do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme do švestek citronovou šťávu a ještě krátce povaříme.

3. Odstavíme z ohně a opatrně plníme džem po okraj zavařovacích sklenic, které jsme vyvařili a které jsou ještě teplé. Naplněné sklenice uzavřeme a rychle obrátíme dnem vzhůru.


TIP
Místo želírovacího cukru přidejte cukr krupici a pektin nebo balíček pektózy. Citronovou šťávu můžete nahradit asi 3 g kyseliny citronové. Nejvhodnější na džemy jsou švestky, pološvestky a slívy s jemnou slupkou a lehce oddělitelnou peckou. Džem lze pro silnější aroma dochutit lžící rumu, mletou skořicí a hřebíčkem. 



Povidlová pravidla

* Zavařovat se dá i s pomocí ovocného cukru - fruktózy. Ta má přibližně o 20 % vyšší sladivost než cukr řepný, který se obvykle přidává do tradičních receptur. Právě kvůli jiným chuťovým vlastnostem se ale hůře dávkuje, a proto se v receptech setkáváme většinou s pokynem,oslaďte podle vlastní chuti‘. Přidává se většinou až na konci svařování ovoce.

* Nejslavnější jsou povidla ze švestek, vaří se také z jablek nebo hrušek. Hrušková povidla se používají jako tradiční náplň valašských frgálů.

* Ovoce se dá zavařovat na několik způsobů.

* Džem obsahuje kousky ovoce

* Marmeláda se připravuje z ovocného protlaku - nenajdeme v ní ani slupku, ani pecičky a zrníčka

* Povidla se ředí jen malým množstvím vody a svařují se do zhoustnutí. Dají se i péct v troubě. 


Ostružinový džem s hruškami a ořechy

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 30 minut

* 500 g ostružin
* 500 g očištěných hrušek
* 1000 g želírovacího cukru
* 5 lžic citronové šťávy
* velká hrst vlašských ořechů, pokrájených
* špetka mletého zázvoru

1. Očištěné, opláchnuté a okapané ostružiny promícháme s cukrem a necháme stát. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a překrájíme na menší kousky.

2. Hrušky vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Přidáme celé ostružiny s cukrem a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme citronovou šťávu, pokrájené ořechy a zázvor.

3. Horký džem plníme až po okraj do připravených vyvařených sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Tip
Podobně připravíte ostružinový džem např. s jablky, v tomto případě použijte cukr krupici, jablka obsahují dost želírujících látek, a citronovou šťávu přidejte podle sladkosti jablek. Výborný je také ostružinový džem z poloviny ostružin a bezinek. 


Jeřabinová marmeláda

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 35 minut

* 1 kg jeřabinové dřeně
* 600 g cukru krupice
* pomerančová kůra ze 1/4 pomeranče
* šťáva z 1/2 - 1 citronu

1. Dobře vyzrálé jeřabiny očistíme a opláchneme. Plody povaříme s dobře omytou a nakrájenou pomerančovou kůrou v menším množství vody a jeřabiny propasírujeme přes jemné síto.

2. Do ovocného protlaku přidáme cukr a citronovou šťávu a na mírném ohni ještě asi 10 minut povaříme do zhoustnutí.

3. Horkou zavařeninou naplníme dobře umyté a vyvařené horké sklenice, uzavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.


Tip
Zkuste zkombinovat jeřabiny s plody šípku. Musíte však z šípkových plodů odstranit semínka i chloupky, šípky opláchnout a uvařit doměkka a pak prolisovat. V tomto případě ale vynechte pomerančovou kůru a citronovou šťávu. 


Dýňový džem s jablky

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 50 minut

* 750 kg oranžové dýně, očištěné dužiny
* šťáva z 1-2 citronů
* kůra z 1 citronu, nejlépe bio
* 500 g jablek, kyselejších, očištěných
* kousek čerstvého zázvoru, asi 2 cm
* špetka skořice
* 400 g cukru krupice
* 500 g želírovacího cukru

1. Dýni oloupeme škrabkou nebo ostrým nožem, vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme stejně jako dýni na malé kostičky.

2. Pokrájená jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a na proužky nakrájenou nebo nastrouhanou kůru a jemně nastrouhaný zázvor. Pokud nemáme bio citron, pečlivě jej omyjeme kartáčkem. Vaříme na mírném ohni pod poklicí do změknutí, trvá to asi 20 minut.

3. Vmícháme oba cukry a skořici a pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí, přibližně dalších 20 minut. Džem stáhneme z ohně a plníme do připravených horkých sklenic a uzavřeme víčky. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 


Tip
Dýňovou zavařeninu připravte místo s jablky s pomeranči nakrájenými i s kůrou na tenké plátky.


Ostružinový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 25 minut + doba na proležení ovoce s cukrem

* 1 kg ostružin
* 1 kg želírovacího cukru krystal
* šťáva z 1 citronu
* kůra z 1/2 citronu, bio nebo dobře omytá

1. Ostružiny přebereme, očistíme, propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Ovoce promícháme v kastrolu se silným dnem s cukrem a necháme stát nejlépe přes noc.

2. Přidáme citronovou šťávu a větší kusy kůry, kterou oloupeme škrabkou na brambory. Uvedeme do varu a na mírnějším ohni vaříme asi 10 až 15 minut, na talířku vyzkoušíme tahem lžičky rosolovací schopnost džemu.

3. Citronovou kůru vyjmeme a horkým džemem plníme připravené vyvařené sklenice po okraj. Uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Tip
Nechcete-li mít v džemu pecičky nebo jich tam chcete mít menší množství, prolisujte rozvařené ovoce přes jemné síto. Sklenice nechte otočené dnem vzhůru minimálně 10 minut. Želírovací cukr můžete nahradit cukrem krupicí a přidat pektin či použít některý z želírovacích přípravků, např. Pektogel, a postupovat podle návodu na obalu. 


Autoři:




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.