Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rybová s Winterovou pečou dezert z dýně. Pošlete váš recept a vyhrajte

  0:06aktualizováno  0:06
I Češi už propadli kouzlu dýní a jejich úžasné variability. Linda s Katkou připraví v dalším díle Herbáře úžasný dýňový dezert s vlašskými ořechy. Za váš recept obsahující podzimní oranžovou lahůdku můžete vyhrát kuchařku receptů Lindy a Kateřiny.

Ve druhém díle Herbáře se Linda s Katkou také vydají za chutí exotické Sýrie s lilkovou pomazánkou baba ganuš. Jako správné hospodyňky myslí také na uchování části úrody na zimu. Katka proto zavaří zelená rajčata na sladko. Z velké úrody bazalky pak část zpracují do oleje, který se hodí k dochucování salátů i dalších jídel.

Uchovejte si chutě léta i na zimu

Fotogalerie

V zimě zahřeje také kmínka od prababičky, kterou si snadno připravíte sami. Doma si můžete také naloží citrony na slano, využití mají v tomto stavu zejména v asijské kuchyni. Jednoduchý je i recept na pstruhy na grilu se salátem z cukety a květů, ten však využijete až v létě.

Podzim je pro většinu z nás již pevně spjat s dýněmi, i když neholdujeme svátku Halloween, v kuchyni jsme si pro ně místo našli. Aby ne, když mají neskutečně široké spektrum využití, protože sedají připravovat na sladko i na slano.

Pochlubte se svým receptem a vyhrajte

Jaký je váš oblíbený dýňový recept? Je to polévka, omáčka, zapékáte dýni anebo ji nejraději jíte v zákusku na sladko? Pošlete nám svůj recept do čtvrtka 23. října a získejte kuchařku Vaříme s Herbářem. Minulý týden vyhrála Michaela Šupáková se svým receptem na grilovanou vepřovou panenku s bylinkami, který najdete zde.

Dýňový dezert s vlašskými ořechy

Porce pro 8 až 12 osob

Doba přípravy 2,5 hodiny + 30 minut pečení

Upečený dýňový dezert
  • 4 lžíce másla
  • 125 ml mléka
  • 200 g třtinového přírodního cukru
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • 500 g dýňového pyré
  • 1 lžička soli
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
  • hrst drcených vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje

  1. Na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.
  2. Do misky dáme dýňové pyré, osolíme, vsypeme obě mouky, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho v míse kynout, než zdvojnásobí svůj objem – trvá to zhruba 1,5 hodiny.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme placky silné zhruba 1 cm.
  4. Ze zbytku másla a cukru, skořice, muškátového oříšků a ořechů smícháme směs, kterou naneseme rovnoměrně na těsto a jemně ji do něj vtlačíme. Poté nožem nařežeme těsto do zhruba 2 cm širokých pruhů, které naskládáme na sebe. Ty nařežeme na kostičky zhruba 2 x 2 x 3 cm, které vyskládáme do olejem vymazané obdélníkové formy. Necháme ještě zhruba 30 minut kynout a poté pečeme při 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
  5. Upečený koláč vyklopíme z formy a odlamujeme jednotlivé kousky, podle chuti je můžeme ještě polít polevou:

Poleva:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g moučkového cukru
  • 2,5 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce mléka

Vše promícháme v kastrolu a na mírném plamenu zahřejeme. Horkou glazurou poléváme nalámané kusy koláče.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.