Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rybová s Winterovou pečou dezert z dýně. Pošlete váš recept a vyhrajte

  0:06aktualizováno  0:06
I Češi už propadli kouzlu dýní a jejich úžasné variability. Linda s Katkou připraví v dalším díle Herbáře úžasný dýňový dezert s vlašskými ořechy. Za váš recept obsahující podzimní oranžovou lahůdku můžete vyhrát kuchařku receptů Lindy a Kateřiny.

Ve druhém díle Herbáře se Linda s Katkou také vydají za chutí exotické Sýrie s lilkovou pomazánkou baba ganuš. Jako správné hospodyňky myslí také na uchování části úrody na zimu. Katka proto zavaří zelená rajčata na sladko. Z velké úrody bazalky pak část zpracují do oleje, který se hodí k dochucování salátů i dalších jídel.

Uchovejte si chutě léta i na zimu

Fotogalerie

V zimě zahřeje také kmínka od prababičky, kterou si snadno připravíte sami. Doma si můžete také naloží citrony na slano, využití mají v tomto stavu zejména v asijské kuchyni. Jednoduchý je i recept na pstruhy na grilu se salátem z cukety a květů, ten však využijete až v létě.

Podzim je pro většinu z nás již pevně spjat s dýněmi, i když neholdujeme svátku Halloween, v kuchyni jsme si pro ně místo našli. Aby ne, když mají neskutečně široké spektrum využití, protože sedají připravovat na sladko i na slano.

Pochlubte se svým receptem a vyhrajte

Jaký je váš oblíbený dýňový recept? Je to polévka, omáčka, zapékáte dýni anebo ji nejraději jíte v zákusku na sladko? Pošlete nám svůj recept do čtvrtka 23. října a získejte kuchařku Vaříme s Herbářem. Minulý týden vyhrála Michaela Šupáková se svým receptem na grilovanou vepřovou panenku s bylinkami, který najdete zde.

Dýňový dezert s vlašskými ořechy

Porce pro 8 až 12 osob

Doba přípravy 2,5 hodiny + 30 minut pečení

Upečený dýňový dezert
  • 4 lžíce másla
  • 125 ml mléka
  • 200 g třtinového přírodního cukru
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • 500 g dýňového pyré
  • 1 lžička soli
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
  • hrst drcených vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje

  1. Na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.
  2. Do misky dáme dýňové pyré, osolíme, vsypeme obě mouky, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho v míse kynout, než zdvojnásobí svůj objem – trvá to zhruba 1,5 hodiny.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme placky silné zhruba 1 cm.
  4. Ze zbytku másla a cukru, skořice, muškátového oříšků a ořechů smícháme směs, kterou naneseme rovnoměrně na těsto a jemně ji do něj vtlačíme. Poté nožem nařežeme těsto do zhruba 2 cm širokých pruhů, které naskládáme na sebe. Ty nařežeme na kostičky zhruba 2 x 2 x 3 cm, které vyskládáme do olejem vymazané obdélníkové formy. Necháme ještě zhruba 30 minut kynout a poté pečeme při 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
  5. Upečený koláč vyklopíme z formy a odlamujeme jednotlivé kousky, podle chuti je můžeme ještě polít polevou:

Poleva:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g moučkového cukru
  • 2,5 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce mléka

Vše promícháme v kastrolu a na mírném plamenu zahřejeme. Horkou glazurou poléváme nalámané kusy koláče.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.