Ve druhém díle Herbáře se Linda s Katkou také vydají za chutí exotické Sýrie s lilkovou pomazánkou baba ganuš. Jako správné hospodyňky myslí také na uchování části úrody na zimu. Katka proto zavaří zelená rajčata na sladko. Z velké úrody bazalky pak část zpracují do oleje, který se hodí k dochucování salátů i dalších jídel.
Uchovejte si chutě léta i na zimu
V zimě zahřeje také kmínka od prababičky, kterou si snadno připravíte sami. Doma si můžete také naloží citrony na slano, využití mají v tomto stavu zejména v asijské kuchyni. Jednoduchý je i recept na pstruhy na grilu se salátem z cukety a květů, ten však využijete až v létě.
Podzim je pro většinu z nás již pevně spjat s dýněmi, i když neholdujeme svátku Halloween, v kuchyni jsme si pro ně místo našli. Aby ne, když mají neskutečně široké spektrum využití, protože sedají připravovat na sladko i na slano.
Pochlubte se svým receptem a vyhrajteJaký je váš oblíbený dýňový recept? Je to polévka, omáčka, zapékáte dýni anebo ji nejraději jíte v zákusku na sladko? Pošlete nám svůj recept do čtvrtka 23. října a získejte kuchařku Vaříme s Herbářem. Minulý týden vyhrála Michaela Šupáková se svým receptem na grilovanou vepřovou panenku s bylinkami, který najdete zde. |
Dýňový dezert s vlašskými ořechy
Porce pro 8 až 12 osob
Doba přípravy 2,5 hodiny + 30 minut pečení
- 4 lžíce másla
- 125 ml mléka
- 200 g třtinového přírodního cukru
- 2,5 lžičky sušeného droždí
- 500 g dýňového pyré
- 1 lžička soli
- 350 g hladké mouky
- 250 g špaldové mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
- hrst drcených vlašských ořechů
- 1 lžíce olivového oleje
- Na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.
- Do misky dáme dýňové pyré, osolíme, vsypeme obě mouky, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho v míse kynout, než zdvojnásobí svůj objem – trvá to zhruba 1,5 hodiny.
- Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme placky silné zhruba 1 cm.
- Ze zbytku másla a cukru, skořice, muškátového oříšků a ořechů smícháme směs, kterou naneseme rovnoměrně na těsto a jemně ji do něj vtlačíme. Poté nožem nařežeme těsto do zhruba 2 cm širokých pruhů, které naskládáme na sebe. Ty nařežeme na kostičky zhruba 2 x 2 x 3 cm, které vyskládáme do olejem vymazané obdélníkové formy. Necháme ještě zhruba 30 minut kynout a poté pečeme při 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
- Upečený koláč vyklopíme z formy a odlamujeme jednotlivé kousky, podle chuti je můžeme ještě polít polevou:
Poleva:
Herbář IIKuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1. |
- 100 g moučkového cukru
- 2,5 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce másla
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce mléka
Vše promícháme v kastrolu a na mírném plamenu zahřejeme. Horkou glazurou poléváme nalámané kusy koláče.