Doporučujeme

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy | foto: Apetit

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy od „biokuchařky“

  • 9
Recept je nápadem známé "biokuchařky" Hanky Zemanové. Polévka obsahuje řadu cenných látek a kromě toho, že je zdravá, je také krásná a lahodná!

NA 4 PORCE

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

Ingredience:

* 100 g másla
* 300 g dýňové dužiny
* hrst červené čočky
* sůl a trocha kari

* hrst dýňových semínek a vlašských ořechů k podávání, případně trocha ořechového nebo olivového oleje na zakápnutí polévky

Příprava jídla

Máslo rozpusťte v hrnci, poprašte kari a lehce zasmahněte. Vsypte dýni nakrájenou na kousky. Krátce osmahněte, zalijte asi litrem vody, přidejte čočku, lehce osolte a vařte asi dvacet minut na mírném plameni, až budou čočka i dýně měkké. Občas promíchejte a dýni během vaření vařečkou podrťte, aby byla polévka hladká; jestli chcete, rozmixujte ji ponorným mixérem. Podávejte zakápnuté olejem a posypané praženými semínky, případně ořechy.

Profi triky

Chuť polévky se ještě vylepší, když dýni napřed asi dvacet minut opečete v troubě s máslem nebo olivovým olejem. Posypání semínky a/nebo ořechy a několik kapek prvotřídního oleje dodají působivý kontrast konzistencí i cenné látky; je to trik běžný ve středomořské kuchyni.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Zázvorovo-dýňový chlebíček
Zázvorovo-dýňový chlebíček
Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky
Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky
Provensálský dýňový tian
Provensálský dýňový tian


  • Vybrali jsme pro Vás