Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dýňová polévka, pečínka se zelím a štrúdl aneb správná podzimní bašta

  1:14aktualizováno  1:14
Podzim nabízí hodně radostí a jídlo je asi největší z nich. Pojďte si s námi pochutnat na pečeních, dýňové polévce, jablečném štrúdlu a silném punči. Vše pod vedením zkušeného šéfkuchaře z restaurace Hliněná bašta Hynka Vávry.

Podzimní bašta. | foto: Petra Pikkelová

Dýňová polévka

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední dýně
• máslo
• 1 menší cibule
• 2 plátky čerstvého zázvoru
• 200 ml smetany
• 800 ml horké vody
• bílý pepř, sůl

1. Dýni rozpůlíme, lžící ji zbavíme jádřince, oloupeme slupku a pokrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm dýni orestujeme s nahrubo nakrájenou cibulí a dvěma plátky čerstvého zázvoru. Zalejeme horkou vodou a vaříme do změknutí.
2. Vše rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Polévku necháme provařit a podáváme. Nejlépe chutná s kapkou zakysané smetany nebo s praženými dýňovými semínky.

Jehněčí pečínka a houbové knedlíky.

Jehněčí pečínka

Příprava: 15 minut + pečení 95 minut

Pro 4 osoby

• 600 g vykoštěné jehněčí kýty
• směs čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián
• čerstvý drcený pepř
• 1 červená cibule
• 1 svazek jarní cibulky
• 4 stroužky česneku
• 1 lžička cukru
• sůl
• kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru)
• 500 ml masového vývaru na podlévání

1. Jehněčí kýtu zavineme a svážeme provázkem. Maso vážeme tak, aby získalo oválný tvar. Kýtu obalíme ve směsi najemno nakrájených bylin, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku maso lehce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
2. V pekáčku orestujeme na oleji pokrájenou cibulku, přidáme plátky česneku, po chvíli přidáme hrst kořenové zeleniny. Čekáme, až zelenina zhnědne, v tu chvíli přisypeme lžičku cukru a necháme směs zkaramelizovat.
3. Do pekáčku k zelenině vložíme maso. Podlijeme vývarem, přidáme bylinky a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C zhruba 80 minut přiklopené.
4. Během pečení jehněčí poléváme výpekem. Na posledních 15 minut pekáč odklopíme, aby se na masu udělala kůrka.
5. Maso vyndáme a na plameni zredukujeme šťávu z masa a přecedíme. Podáváme s houbovými knedlíky.

Houbové knedlíky

 Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 veka - dva dny stará
• 120 g másla
• 200 g čerstvých hub
• 4 vejce
• petrželová nať
• sůl
• muškátový oříšek
• 100 ml mléka

1. Veku nakrájíme na kostky, opečeme na kousku másla a necháme vychladnout. Na másle opečeme i očištěné a pokrájené houby, také je necháme vychladnout. Do větší mísy dáme 50 g změklého másla, 4 žloutky a vyšleháme. Přidáme veku, nasekanou petrželovou nať, houby, sůl, nastrouháme špetku muškátového oříšku a přilijeme mléko.
2. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh a zapracujeme ho do těsta. Vytvoříme válečky a zabalíme je do fólie nebo ubrousku. Vaříme ve vroucí vodě nebo v páře 20 minut.

Vepřová pečeně se zelím.

Vepřová pečeně

Příprava: 15 minut + odležení / pečení 80 minut

Pro 6 osob

• 900 g vepřové krkovice
• sůl, pepř
• 4 lžíce sádla
• 1 lžička drceného kmínu
• 2 hlavičky česneku
• 1/2 lžičky čerstvé majoránky
• 1 cibule
• 1 lžíce rajčatového protlaku

1. Vepřovou krkovici vykostíme (kost schovejte) a opepříme. Pomažeme směsí z rozpuštěného sádla, drceného kmínu, rozetřeného česneku a čerstvé majoránky. Maso můžeme svázat kvůli tvaru provázkem a necháme ho odležet do druhého dne.
2. V pekáči na sádle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme drcený kmín a kost z krkovice. Maso osolíme, na pekáčku opečeme ze všech stran, přidáme rajčatový protlak a dáme péct přiklopené na asi 70 minut.
3. Postupně poléváme výpekem. Na posledních 10–15 minut opět odklopíme.
4. Maso vyjmeme a zredukujeme šťávičku, přecedíme a poléváme jí krkovičku.

Červené zelí

Do hrnce dáme podusit 1 sklenici červeného zelí, osladíme, osolíme a okyselíme octem. Dusíme doměkka. Na sádle na pánvi orestujeme pokrájenou cibuli, kostičky anglické slaniny (100 g) a přidáme oloupané jablko také na kostičky. Když vše zezlátne, zasypeme hl. moukou. Pomalu restujeme a mícháme, aby se jíška nepřipálila. Poté přidáme k podušenému zelí a provaříme. Podle chuti dosladíme či okyselíme.

Bílé zelí

V kastrůlku rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu (100 g). Přidáme kmín, sklenici zelí a dusíme doměkka. Osladíme, osolíme a okyselíme. Zelí zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou. Dle potřeby dochutíme.

Tažený jablečný závin s vanilkovým krémem.

Tažený jablečný závin s vanilkovým krémem

Příprava: 20 minut + odležení 60 minut + pečení 45 minut

Těsto na 2 nohy

• 400 g hladké mouky
• 1 vejce
• 150 ml mléka
• 20 g másla
• 1 lžička octa
• sůl

Na náplň
• 1 kg jablek
• 100 - 150 g krupicového cukru
• 1 lžička mleté skořice
• šťáva z jednoho citronu
• 60 g rozinek naložených v rumu
• 50 g nasekaných vlašských ořechů
• hrstku drcených piškotů

Na vanilkový krém
• 500 ml mléka
• 2 pytlíky vanilkového pudinku
• 20 g másla
• 1 vanilkový cukr
• na potření 1 žloutek prošlehaný s trochou smetany
• moučkový cukr

Aby vás tažený závin nepřepral

Tento štrúdl je náročnější, není to rychlovka jako "zabalit" jablka do listového těsta. Tažený závin patří mezi klasické recepty rakousko-uherské kuchyně.

Těsto je třeba pořádně propracovast. Nebojte se do něj pustit rukama a hněťte ho, až je těsto nelepivé, hladké a lesklé.

Posypte vál moukou a po prohřátí těsta na teplém místě z něho část vyválejte, přeneste na čistou utěrku a vytahujte ho ještě hřbety rukou do všech směrů. Vzory na utěrce by měly skrz těsto prosvítat.

Těsto oblože náplní a srolujte pomocí utěrky pod ním.

1. Ze všech surovin důkladně zpracujeme vláčné těsto, přikryjeme ho a necháme hodinu na teplém místě odpočívat.
2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. Ochutíme je cukrem, skořicí a citronovou šťávou, přidáme rozinky a ořechy. Směs dáme do lednice.
3. Pudink připravíme dle návodu na sáčku, jen místo jednoho balíčku použijeme na půl litru mléka dva. Do mléka přidáme máslo a vanilkový cukr. Po uvaření necháme pudink vychladnout.
4. Těsto rozdělíme na dvě části, na pomoučněné utěrce je vytáhneme do tenké placky a každou posypeme drcenými dětskými piškoty.
5. Na polovinu placky dáme vanilkový pudink a tuto část těsta zarolujeme. Na zbytek poklademe jablečnou směs a těsto dozavineme. Štrúdl překlopíme na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným se smetanou a pečeme v rozpálené troubě při 180 °C dorůžova asi 45 minut.
6. Ještě teplý závin můžeme potřít máslem a posypat moučkovým cukrem. Podáváme teplý či vychladlý.





Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.