Dýňová polévka, pečínka se zelím a štrúdl aneb správná podzimní bašta

  1:14
Podzim nabízí hodně radostí a jídlo je asi největší z nich. Pojďte si s námi pochutnat na pečeních, dýňové polévce, jablečném štrúdlu a silném punči. Vše pod vedením zkušeného šéfkuchaře z restaurace Hliněná bašta Hynka Vávry.

Podzimní bašta. | foto: Petra Pikkelová

Dýňová polévka

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední dýně
• máslo
• 1 menší cibule
• 2 plátky čerstvého zázvoru
• 200 ml smetany
• 800 ml horké vody
• bílý pepř, sůl

1. Dýni rozpůlíme, lžící ji zbavíme jádřince, oloupeme slupku a pokrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm dýni orestujeme s nahrubo nakrájenou cibulí a dvěma plátky čerstvého zázvoru. Zalejeme horkou vodou a vaříme do změknutí.
2. Vše rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Polévku necháme provařit a podáváme. Nejlépe chutná s kapkou zakysané smetany nebo s praženými dýňovými semínky.

Jehněčí pečínka a houbové knedlíky.

Jehněčí pečínka

Příprava: 15 minut + pečení 95 minut

Pro 4 osoby

• 600 g vykoštěné jehněčí kýty
• směs čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián
• čerstvý drcený pepř
• 1 červená cibule
• 1 svazek jarní cibulky
• 4 stroužky česneku
• 1 lžička cukru
• sůl
• kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru)
• 500 ml masového vývaru na podlévání

1. Jehněčí kýtu zavineme a svážeme provázkem. Maso vážeme tak, aby získalo oválný tvar. Kýtu obalíme ve směsi najemno nakrájených bylin, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku maso lehce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
2. V pekáčku orestujeme na oleji pokrájenou cibulku, přidáme plátky česneku, po chvíli přidáme hrst kořenové zeleniny. Čekáme, až zelenina zhnědne, v tu chvíli přisypeme lžičku cukru a necháme směs zkaramelizovat.
3. Do pekáčku k zelenině vložíme maso. Podlijeme vývarem, přidáme bylinky a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C zhruba 80 minut přiklopené.
4. Během pečení jehněčí poléváme výpekem. Na posledních 15 minut pekáč odklopíme, aby se na masu udělala kůrka.
5. Maso vyndáme a na plameni zredukujeme šťávu z masa a přecedíme. Podáváme s houbovými knedlíky.

Houbové knedlíky

 Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 veka - dva dny stará
• 120 g másla
• 200 g čerstvých hub
• 4 vejce
• petrželová nať
• sůl
• muškátový oříšek
• 100 ml mléka

1. Veku nakrájíme na kostky, opečeme na kousku másla a necháme vychladnout. Na másle opečeme i očištěné a pokrájené houby, také je necháme vychladnout. Do větší mísy dáme 50 g změklého másla, 4 žloutky a vyšleháme. Přidáme veku, nasekanou petrželovou nať, houby, sůl, nastrouháme špetku muškátového oříšku a přilijeme mléko.
2. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh a zapracujeme ho do těsta. Vytvoříme válečky a zabalíme je do fólie nebo ubrousku. Vaříme ve vroucí vodě nebo v páře 20 minut.

Vepřová pečeně se zelím.

Vepřová pečeně

Příprava: 15 minut + odležení / pečení 80 minut

Pro 6 osob

• 900 g vepřové krkovice
• sůl, pepř
• 4 lžíce sádla
• 1 lžička drceného kmínu
• 2 hlavičky česneku
• 1/2 lžičky čerstvé majoránky
• 1 cibule
• 1 lžíce rajčatového protlaku

1. Vepřovou krkovici vykostíme (kost schovejte) a opepříme. Pomažeme směsí z rozpuštěného sádla, drceného kmínu, rozetřeného česneku a čerstvé majoránky. Maso můžeme svázat kvůli tvaru provázkem a necháme ho odležet do druhého dne.
2. V pekáči na sádle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme drcený kmín a kost z krkovice. Maso osolíme, na pekáčku opečeme ze všech stran, přidáme rajčatový protlak a dáme péct přiklopené na asi 70 minut.
3. Postupně poléváme výpekem. Na posledních 10–15 minut opět odklopíme.
4. Maso vyjmeme a zredukujeme šťávičku, přecedíme a poléváme jí krkovičku.

Červené zelí

Do hrnce dáme podusit 1 sklenici červeného zelí, osladíme, osolíme a okyselíme octem. Dusíme doměkka. Na sádle na pánvi orestujeme pokrájenou cibuli, kostičky anglické slaniny (100 g) a přidáme oloupané jablko také na kostičky. Když vše zezlátne, zasypeme hl. moukou. Pomalu restujeme a mícháme, aby se jíška nepřipálila. Poté přidáme k podušenému zelí a provaříme. Podle chuti dosladíme či okyselíme.

Bílé zelí

V kastrůlku rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu (100 g). Přidáme kmín, sklenici zelí a dusíme doměkka. Osladíme, osolíme a okyselíme. Zelí zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou. Dle potřeby dochutíme.

Tažený jablečný závin s vanilkovým krémem.

Tažený jablečný závin s vanilkovým krémem

Příprava: 20 minut + odležení 60 minut + pečení 45 minut

Těsto na 2 nohy

• 400 g hladké mouky
• 1 vejce
• 150 ml mléka
• 20 g másla
• 1 lžička octa
• sůl

Na náplň
• 1 kg jablek
• 100 - 150 g krupicového cukru
• 1 lžička mleté skořice
• šťáva z jednoho citronu
• 60 g rozinek naložených v rumu
• 50 g nasekaných vlašských ořechů
• hrstku drcených piškotů

Na vanilkový krém
• 500 ml mléka
• 2 pytlíky vanilkového pudinku
• 20 g másla
• 1 vanilkový cukr
• na potření 1 žloutek prošlehaný s trochou smetany
• moučkový cukr

Aby vás tažený závin nepřepral

Tento štrúdl je náročnější, není to rychlovka jako "zabalit" jablka do listového těsta. Tažený závin patří mezi klasické recepty rakousko-uherské kuchyně.

Těsto je třeba pořádně propracovast. Nebojte se do něj pustit rukama a hněťte ho, až je těsto nelepivé, hladké a lesklé.

Posypte vál moukou a po prohřátí těsta na teplém místě z něho část vyválejte, přeneste na čistou utěrku a vytahujte ho ještě hřbety rukou do všech směrů. Vzory na utěrce by měly skrz těsto prosvítat.

Těsto oblože náplní a srolujte pomocí utěrky pod ním.

1. Ze všech surovin důkladně zpracujeme vláčné těsto, přikryjeme ho a necháme hodinu na teplém místě odpočívat.
2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. Ochutíme je cukrem, skořicí a citronovou šťávou, přidáme rozinky a ořechy. Směs dáme do lednice.
3. Pudink připravíme dle návodu na sáčku, jen místo jednoho balíčku použijeme na půl litru mléka dva. Do mléka přidáme máslo a vanilkový cukr. Po uvaření necháme pudink vychladnout.
4. Těsto rozdělíme na dvě části, na pomoučněné utěrce je vytáhneme do tenké placky a každou posypeme drcenými dětskými piškoty.
5. Na polovinu placky dáme vanilkový pudink a tuto část těsta zarolujeme. Na zbytek poklademe jablečnou směs a těsto dozavineme. Štrúdl překlopíme na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným se smetanou a pečeme v rozpálené troubě při 180 °C dorůžova asi 45 minut.
6. Ještě teplý závin můžeme potřít máslem a posypat moučkovým cukrem. Podáváme teplý či vychladlý.

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...