Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 4 porce
- 1 dýně nebo cuketa (z velké žluté dýně stačí i čtvrtina)
- 1 kostka koření Gulášová šťáva
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje, sůl
- 1 smetana nebo kysaná smetana
- jíška
1. Na tuku zpěníme cibulku. Zvykla jsem si vařit v hluboké teflonové pánvi, nic se tam nepřipálí. Na cibulku přidáme pokrájenou dýni (může být i strouhaná, podle chuti).
2. Osolíme, podlijeme, přidáme kostku a necháme podusit.
3. Když je dýně udušená do měkka, přidáme smetanu a zahustíme jíškou. (Omáčka se hodí ke všemu. K bramborám, na těstoviny, můžete podávat s knedlíkem, můžete přidat i maso.)
Poznámka: Původní recept jsem okoukala od kamarádky Gábiny, která poprvé omáčku přinesla ochutnat prý z maďarské kuchyně. Byla bez kostky s kořením, upravená na bílo s koprem. Doprostřed talíře vložila sběračku s masem a hovězím gulášem, takže to byly vlastně dvě omáčky v jedné. Svou verzi jsem pak upravila do jednodušší podoby a bez kopru.