Doporučujeme

Dýně plněná kuskusem

Dýně plněná kuskusem

Dýně s kuskusem a mletým masem, jako pomazánka, polévka nebo dezert

  • 10
Rozzařte si pošmourný podzim oranžovou až žlutou barvou dýňových jídel, která vám vykompenzuje chybějící slunce. Z dýní připravíte cokoliv, od polévky přes hlavní jídlo až po sladký dezert.

Dýně plněná kuskusem

Doba přípravy: 40 minut + 80 minut vaření a pečení

  • 2 menší dýně
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 2 hrnky kuskusu
  • 2,5–3 hrnky kuřecího vývaru
  • hrst loupaných mandlí
  • 1 konzerva cizrny
  • olej
  • mletý kmín
  • mletá skořice
  • sušený koriandr
  • hrst černých oliv

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem.

2. Z omytých dýní seřízneme vršky a vyjmeme jádřinec. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Cuketu a papriku omyjeme, cuketu podélně rozčtvrtíme a nakrájíme, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky.

4. Kuskus zalijeme horkým vývarem, promícháme a necháme pět minut odstát pod pokličkou. Pak jej načechráme vidličkou a přesypeme do větší mísy. Cizrnu slijeme a propláchneme, mandle podélně nasekáme.

5. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme cuketu a papriky a společně opékáme, přidáme cizrnu, promícháme a prohřejeme, ochutíme solí, pepřem, kmínem, skořicí a koriandrem.

6. Cizrnu a zeleninu přesypeme ke kuskusu, promícháme s olivami a mandlemi a směsí naplníme dýně. Přiklopíme vršky dýní a dáme zapéct do trouby na asi 45 minut.

Tip: Vršky dýní můžete chránit před spálením vrstvou alobalu. Namísto oliv vmíchejte do kuskusu spařené sušené meruňky nebo rozinky.

Dýňová polévka s pórkem

Dýňová polévka s pórkem

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg máslové dýně
  • 1 menší cibule
  • 2 malé pórky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek zelených dýňových semínek
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • špetka mletého cayennského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari pasty
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • krutony

1. Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Část pokrájené zelené části odložíme na ozdobu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech a pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.

3. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a společně opečeme. Přisypeme kousky dýně, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.

4. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10–15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

5. Jednotlivé porce polévky ozdobíme orestovanými semínky, krutony a pórkem.

Máslové dýně s mletým masem

Máslové dýně s mletým masem

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 máslové dýně
  • 10 silnějších plátků slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 celerový stonek
  • 800 g hovězího masa
  • sůl, pepř
  • špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýně podélně přepůlíme a vyškrábeme semínka. Do většího a hlubšího pekáče nalijeme dva centimetry horké vody, položíme do něj dýně slupkou nahoru a necháme péct asi 30 minut.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, pokrájíme na kostky, celerový stonek oloupeme a nadrobno nakrájíme.

3. Ve větším hrnci necháme postupně vyškvařit plátky slaniny, odložíme je na talíř a necháme vychladnout. Na vyškvařeném tuku opečeme kostky mrkve, přihodíme cibuli, celer a společně opečeme.

4. Do hrnce rozdrobíme mleté maso, opékáme a vařečkou rozbíjíme větší kousky masa.

5. Směs osolíme a opepříme, přidáme skořici. Vychladlou slaninu rozdrobíme a vmícháme k masu.

7. Z pekáče vyjmeme dýně, obrátíme je, osušíme a naplníme připravenou směsí. Pečeme dalších 20 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Vyrobte si ze zmačkaného alobalu kroužky, do kterých dýně posadíte. Nebudou se na pekáči naklánět a náplň se šťávou zůstanou uvnitř.

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 150 g husího sádla
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • 3–5 lžiček citronové šťávy

1. Dýni očistíme od semínek, oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábeme semena a najemno nasekáme.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dýni, přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme.

3. Snížíme teplotu, přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody, sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit.

4. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme zchladnout.

5. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme.

6. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými nasekanými bylinkami.

Tip: Pro odlehčenější verzi poduste jen na troše vody a v závěru přimíchejte 4–6 lžic olivového oleje.

Tarte flambée s dýní a slaninou

Tarte flambée s dýní a slaninou

Doba přípravy: 2 hodiny + 10 až 15 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 sušené droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 1 malá cibule
  • 250 g dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sýra Gruyére
  • 250 g créme fraiche
  • pepř
  • 150 g tyrolského špeku nebo libové anglické slaniny
  • rukola

1. Ze sušeného droždí, cukru a několika lžic teplé vody necháme vzejít kvásek. Přisypeme mouku, sůl, olej, postupně přiléváme vodu a zaděláme vláčné těsto, které se nelepí.

2. Těsto potřeme olejem a necháme ho asi 1,5 až 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni a očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky škrabkou na brambory nebo na mandolíně. Česnek oloupeme a prolisujeme, sýr nastrouháme.

4. Těsto rozdělíme na dva nebo čtyři díly, každý díl rozválíme na placku a tu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

5. Těsto potřeme v tenké vrstvě créme fraiche rozmíchaným s česnekem. Ochutíme solí a pepřem, obložíme částí cibule, (dýně), mrkve, špeku, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut podle velikosti placky.

6. Hotovou placku ozdobíme rukolou a nakrájíme na dílky.

Tip: Placku těsta můžete potřít jakýmkoliv krémovým sýrem s bylinkami a česnekem.

Dýňová pěna

Dýňová pěna

Doba přípravy: 10 minut + 5 minut vaření + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 6 osob

  • 400 g podušeného rozmixovaného dýňového pyré
  • 600 ml smetany na šlehání
  • 100 g přírodního cukru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • 4 špetky mleté skořice
  • vanilkový extrakt
  • cereální čokoládové lupínky
  • čerstvé ovoce nebo kompotované
  • kakao

1. Vychlazené podušené dýňové pyré propasírujeme přes hustý cedník do hrnce. Přidáme třetinu smetany, cukr, koření a na velmi mírném ohni pět minut provaříme. Necháme zchladnout.

2. Zbylou smetanu vyšleháme s několika kapkami vanilkového extraktu do tuha.

3. Dýňové pyré a šlehačku opatrně promícháme, přemístíme do mísy a přetáhneme potravinovou fólií. Necháme vychladit alespoň dvě hodiny.

4. Na misky rozdělíme cereálie a pokrájené ovoce. Z dýňové pěny vykrajujeme velkou lžící jednotlivé porce, které poprášíme kakaem.

Tip: Prohřejte dýňové pyré s kořením a smetanou, vyšlehejte s vanilkovým pudinkem bez vaření a promíchejte se šlehačkou. Ozdobte ořechy a medem.


  • Vybrali jsme pro Vás