Dýně s kuskusem a mletým masem, jako pomazánka, polévka nebo dezert

  6:46
Rozzařte si pošmourný podzim oranžovou až žlutou barvou dýňových jídel, která vám vykompenzuje chybějící slunce. Z dýní připravíte cokoliv, od polévky přes hlavní jídlo až po sladký dezert.
Dýně plněná kuskusem

Dýně plněná kuskusem

Dýně plněná kuskusem

Doba přípravy: 40 minut + 80 minut vaření a pečení

  • 2 menší dýně
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 2 hrnky kuskusu
  • 2,5–3 hrnky kuřecího vývaru
  • hrst loupaných mandlí
  • 1 konzerva cizrny
  • olej
  • mletý kmín
  • mletá skořice
  • sušený koriandr
  • hrst černých oliv

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem.

2. Z omytých dýní seřízneme vršky a vyjmeme jádřinec. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Cuketu a papriku omyjeme, cuketu podélně rozčtvrtíme a nakrájíme, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky.

4. Kuskus zalijeme horkým vývarem, promícháme a necháme pět minut odstát pod pokličkou. Pak jej načechráme vidličkou a přesypeme do větší mísy. Cizrnu slijeme a propláchneme, mandle podélně nasekáme.

5. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme cuketu a papriky a společně opékáme, přidáme cizrnu, promícháme a prohřejeme, ochutíme solí, pepřem, kmínem, skořicí a koriandrem.

6. Cizrnu a zeleninu přesypeme ke kuskusu, promícháme s olivami a mandlemi a směsí naplníme dýně. Přiklopíme vršky dýní a dáme zapéct do trouby na asi 45 minut.

Tip: Vršky dýní můžete chránit před spálením vrstvou alobalu. Namísto oliv vmíchejte do kuskusu spařené sušené meruňky nebo rozinky.

Dýňová polévka s pórkem

Dýňová polévka s pórkem

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg máslové dýně
  • 1 menší cibule
  • 2 malé pórky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek zelených dýňových semínek
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • špetka mletého cayennského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari pasty
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • krutony

1. Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Část pokrájené zelené části odložíme na ozdobu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech a pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.

3. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a společně opečeme. Přisypeme kousky dýně, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.

4. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10–15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

5. Jednotlivé porce polévky ozdobíme orestovanými semínky, krutony a pórkem.

Máslové dýně s mletým masem

Máslové dýně s mletým masem

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 máslové dýně
  • 10 silnějších plátků slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 celerový stonek
  • 800 g hovězího masa
  • sůl, pepř
  • špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýně podélně přepůlíme a vyškrábeme semínka. Do většího a hlubšího pekáče nalijeme dva centimetry horké vody, položíme do něj dýně slupkou nahoru a necháme péct asi 30 minut.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, pokrájíme na kostky, celerový stonek oloupeme a nadrobno nakrájíme.

3. Ve větším hrnci necháme postupně vyškvařit plátky slaniny, odložíme je na talíř a necháme vychladnout. Na vyškvařeném tuku opečeme kostky mrkve, přihodíme cibuli, celer a společně opečeme.

4. Do hrnce rozdrobíme mleté maso, opékáme a vařečkou rozbíjíme větší kousky masa.

5. Směs osolíme a opepříme, přidáme skořici. Vychladlou slaninu rozdrobíme a vmícháme k masu.

7. Z pekáče vyjmeme dýně, obrátíme je, osušíme a naplníme připravenou směsí. Pečeme dalších 20 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Vyrobte si ze zmačkaného alobalu kroužky, do kterých dýně posadíte. Nebudou se na pekáči naklánět a náplň se šťávou zůstanou uvnitř.

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 150 g husího sádla
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • 3–5 lžiček citronové šťávy

1. Dýni očistíme od semínek, oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábeme semena a najemno nasekáme.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dýni, přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme.

3. Snížíme teplotu, přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody, sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit.

4. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme zchladnout.

5. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme.

6. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými nasekanými bylinkami.

Tip: Pro odlehčenější verzi poduste jen na troše vody a v závěru přimíchejte 4–6 lžic olivového oleje.

Tarte flambée s dýní a slaninou

Tarte flambée s dýní a slaninou

Doba přípravy: 2 hodiny + 10 až 15 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 sušené droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 1 malá cibule
  • 250 g dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sýra Gruyére
  • 250 g créme fraiche
  • pepř
  • 150 g tyrolského špeku nebo libové anglické slaniny
  • rukola

1. Ze sušeného droždí, cukru a několika lžic teplé vody necháme vzejít kvásek. Přisypeme mouku, sůl, olej, postupně přiléváme vodu a zaděláme vláčné těsto, které se nelepí.

2. Těsto potřeme olejem a necháme ho asi 1,5 až 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni a očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky škrabkou na brambory nebo na mandolíně. Česnek oloupeme a prolisujeme, sýr nastrouháme.

4. Těsto rozdělíme na dva nebo čtyři díly, každý díl rozválíme na placku a tu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

5. Těsto potřeme v tenké vrstvě créme fraiche rozmíchaným s česnekem. Ochutíme solí a pepřem, obložíme částí cibule, (dýně), mrkve, špeku, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut podle velikosti placky.

6. Hotovou placku ozdobíme rukolou a nakrájíme na dílky.

Tip: Placku těsta můžete potřít jakýmkoliv krémovým sýrem s bylinkami a česnekem.

Dýňová pěna

Dýňová pěna

Doba přípravy: 10 minut + 5 minut vaření + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 6 osob

  • 400 g podušeného rozmixovaného dýňového pyré
  • 600 ml smetany na šlehání
  • 100 g přírodního cukru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • 4 špetky mleté skořice
  • vanilkový extrakt
  • cereální čokoládové lupínky
  • čerstvé ovoce nebo kompotované
  • kakao

1. Vychlazené podušené dýňové pyré propasírujeme přes hustý cedník do hrnce. Přidáme třetinu smetany, cukr, koření a na velmi mírném ohni pět minut provaříme. Necháme zchladnout.

2. Zbylou smetanu vyšleháme s několika kapkami vanilkového extraktu do tuha.

3. Dýňové pyré a šlehačku opatrně promícháme, přemístíme do mísy a přetáhneme potravinovou fólií. Necháme vychladit alespoň dvě hodiny.

4. Na misky rozdělíme cereálie a pokrájené ovoce. Z dýňové pěny vykrajujeme velkou lžící jednotlivé porce, které poprášíme kakaem.

Tip: Prohřejte dýňové pyré s kořením a smetanou, vyšlehejte s vanilkovým pudinkem bez vaření a promíchejte se šlehačkou. Ozdobte ořechy a medem.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...