Dýně: podzimní klasika na pět způsobů - iDNES.cz

Dýně: podzimní klasika na pět způsobů

  3:09
Neznámo proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.

Pečená dýně na rozmarýnu. | foto: Isifa

Dýňové tipy

* Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.
* Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.
* Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně.
* Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Dýně s kaštany

Dýně s kaštany.Příprava: 40 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jedlých kaštanů
* 600 g dýně
* 2 menší červené cibule
* sůl
* pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvý tymián

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slupky kaštanů nařízneme do kříže. Kaštany pečeme v troubě asi 20 minut a ještě teplé je oloupeme.
2. Dýni nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky. Kaštany překrájíme.
3. Dýni, kaštany a cibuli přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, posypeme tymiánem a promícháme. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 40–45 minut.

NÁŠ TIP

Upečte i s několika bramborami, přisypte trochu chilli a podávejte se zakysanou smetanou se solí a česnekem.

Pečená dýně na rozmarýnu

Pečená dýně na rozmarýnu.Příprava: 10 minut + pečení 35–40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg dýně
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Dýni rozpůlíme, vyjmeme semena, vyškrábeme vlákna.
3. Nakrájíme dýni na tři centimetry široké měsíčky, oloupeme, vložíme do pekáče, pokapeme olejem, posypeme natrhaným rozmarýnem, solí a pepřem.
4. Po 20 minutách pečení kousky dýně obrátíme a zapečeme dalších 15 minut.

Dýňové rizoto se šalvějí

Dýňové rizoto se šalvějí.Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 litr zeleninového vývaru
* 300 g očištěné dýně
* 1 cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže arborio
* 200 ml bílého vína
* 60 g másla
* sůl
* pepř
* 12 lístků šalvěje
* 2 lžíce oleje
* 100 g strouhaného parmazánu

1. Zeleninový vývar zahřejeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
3. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem.
4. V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund.
5. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Dýňovo-pistáciový koláč

Dýňovo-pistáciový koláč.Příprava: 30 minut + pečení 50–60 minut

Na 1 formu

* 500 g dýně
* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* špetka mletého muškátového oříšku
* špetka mletého nového koření
* špetka mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky skořice
* 2 vejce
* 2 lžíce oleje
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 100 g nesolených pistácií

1. Očištěnou dýni pokrájíme na kousky a podlitou trochou vody ji podusíme doměkka a pak rozmixujeme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
3. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením.
4. Vejce prošleháme s olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a přimícháme dýni a pistáciové ořechy.
5. Obě směsi spojíme a nalijeme do formy. Pečeme 50–60 minut, záleží na výšce koláče.

Dýňové muffiny s tvarohem

Dýňové muffiny s tvarohem.Příprava: 10 minut + pečení 20 minut

Na 12 muffinů

* 250 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce moučkového cukru
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* 140 g cukru krupice
* špetka soli
* 1 skořicového cukru
* 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* špetka mletého hřebíčku
* 200 ml mléka
* 2 velká vejce
* 85 g másla
* 1 hrnek dýňového pyré
* rybízová marmeláda

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem. Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Prosátou mouku promícháme v míse s práškem do pečiva a sodou, cukrem, solí a kořením.
3. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo a dýňové pyré.
4. Tekuté přísady přilijeme do sypkých a vařečkou promícháme. Těstem naplníme košíčky a pečeme asi 20 minut.
5. Hotové muffiny necháme vychladnout, podélně rozřízneme, spodní část potřeme vrstvou tvarohu, ozdobíme lžičkou rybízové marmelády a přiklopíme horní částí muffinu.

Autoři:

Nejčtenější

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Jidáše zajíčci

Jidáše - zajíčci + stepy

Střední

60 min

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Střední

65 min

Skopové maso má svoji charakteristickou chuť i vůni a připravuje se nejčastěji v období Velikonoc.

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

9. dubna 2025

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

5. dubna 2025

Sýrové sušenky

Sýrové sušenky

Střední

60 min

Tyto sušenky nesmí chybět na žádné oslavě.

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Střední

60 min

I ti, kteří mají alergii na oříšky si mohou pochutnat na vanilkových rohlíčcích.

Telecí řízek v quinoe

Telecí řízek v quinoe

Střední

45 min

Tyto řízky vám doporučujeme podávat s lehkým salátkem.

Toast se sázeným vejcem

Toast se sázeným vejcem

Střední

20 min

Zdravá a chutná snídaně.

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Skořicový pletenec

Skořicový pletenec

Střední

100 min

Tento skořicový pletenec chutná prostě úžasně.

Podzimní buchtičky

Podzimní buchtičky + stepy

Střední

70 min

S těmito krásnými buchtičkami máte úspěch zaručen.